Ako naštiepať drevo rýchlo a bez námahy? Chce to správnu techniku!
Pokiaľ chcete mať štiepanie dreva čo najrýchlejšie za sebou, určite zvolíte hydraulické štiepačky. Investícia do takých štiepačiek je však nemalá, preto sa stále viac chatárov a chalupárov obracia k starému dobrému štiepaniu sekerou. Základom je príprava, a predovšetkým správna technika, ktorá zabezpečí, že pri druhom polienku nevypustíte dušu.
Príprava dreva a polena
Drevo si motorovou pílou narežte na asi 30-40 cm dlhé kláty - podľa toho, aký veľký máte krb alebo kachle. Kmene režte kolmo, aby oba konce klátu boli rovné a hladké. Sú potom počas štiepania stabilnejšie.
Ideálny klát je rovný, asi 40-60 cm vysoký a s priemerom cez 40 cm. Dôležitá je hlavne výška, pretože na nízkom polene sa veľa nadriete, a pokiaľ ho miniete, hrozí, že sa seknete do nohy. Pri vysokom polene zase gravitáciou nevyviniete dosť veľkú silu na to, aby ste drevo preštiepili. Poleno by vám malo siahať niekam do úrovne medzi kolenami a pásom.
Príprava dreva a polena
Drevo si motorovou pílou narežte na asi 30-40 cm dlhé kláty - podľa toho, aký veľký máte krb alebo kachle. Kmene režte kolmo, aby oba konce klátu boli rovné a hladké. Sú potom počas štiepania stabilnejšie.
Ideálny klát je rovný, asi 40-60 cm vysoký a s priemerom cez 40 cm. Dôležitá je hlavne výška, pretože na nízkom polene sa veľa nadriete, a pokiaľ ho miniete, hrozí, že sa seknete do nohy. Pri vysokom polene zase gravitáciou nevyviniete dosť veľkú silu na to, aby ste drevo preštiepili. Poleno by vám malo siahať niekam do úrovne medzi kolenami a pásom.
Drevo štiepajte na rovnej ploche a v otvorenom priestranstve, kde máte dostatok priestoru sa natiahnuť a kde nehrozí, že niekoho zraníte - či už sekerou alebo napríklad kúskom uštípnutého dreva.
Nepodceňujte výber a brúsenie sekery
Hlavným nástrojom je sekera, preto je dôležitý ako jej výber, tak nabrúsenie. Na tvrdšie drevo (dub, buk, hrab, jaseň) voľte sekerky s dlhším poriskom a širokým ostrím (tzv. kálačky), na mäkké drevo (smrek, borovica, jedľa, smrekovec, breza) vám postačí menšia sekera s úzkym ostrím.
S tupou sekerou veľa práce neurobíte, preto ju pred každým štiepaním naostrite. Vyskúšajte klasický brúsik alebo pilník s diamantovým prachom, ak si chcete prácu uľahčiť, kúpte si ostřič. K finálnemu vybrúseniu použite brúsny papier.
Ide sa štiepať
Pri samotnom štiepaní nejde ani tak o silu, ako skôr o techniku. Nemusíte dávať sekeru až za hlavu a čo najväčšou silou udrieť - skôr využite švihu a gravitácie.
Vašou slabšou rukou (praváci ľavou, ľaváci pravou) uchopte koniec poriska a pevne stlačte. Silnejší dajte tesne pod hlavu sekery a až počas náprahu ju stiahnite kúsok nižšie. Čím bližšie hlave sekery svoju dominantnú ruku máte, tým presnejšie môžete mieriť.
Je dobré sa pri štiepaní vyhnúť hrči (miesta v okolí odrezanej vetvy alebo drevných kazov), naopak mierte na tie miesta, kde je viditeľná prasklina. Časom sa takto naučíte väčšinu polien rozseknúť na jednu ranu.
Mohlo by sa hodiť na štiepanie dreva
Ďalšie zaujímavé články z našej dielne Dom a záhrada
Organizácia a upratovanie dielne je hračka
Keď hľadáte 10 minút kliešte a medzitým stratíte všetky klince, veľmi si nezakutíte. Prečítajte si, ako... celý článok
Ako vybrať motorovú pílu
Pri práci v lese, okolo hospodárstva alebo v prípade, že kúrite drevom, sa rozhodne nezaobídete...celý článok
Vymeňte štetec a valček za striekaciu pištoľ
Natieranie nemusí byť zdĺhavé ani nepríjemné. Môže to byť zábava hotová za pár minút. Stačí len siahnuť po správnom náradí....celý článok