Ako údiť v elektrickej udiarni? Poradíme vám, ako na jedinečnú chuť údenín!
Domácej chuti potravín sa nič nevyrovná. A pri údeninách to platí dvojnásobne. Kupované údeniny nejasného zloženia, zabalené v plastovom obale nie sú ničím veľmi lákavým. Ak si chcete pochutnať na vynikajúcich údenárskych špecialitách jedinečnej chuti a vône, pripravte si ich doma sami. Postačí vám k tomu elektrická udiareň a správne zvolený postup.
Údenie je metódou konzervácie mäsa, ktorú využívali už naši predkovia. Aj keď údenie dodá mäsu jedinečnú chuť a zaistí dlhú životnosť, v poslednej dobe sa od neho veľa upustilo, a to predovšetkým kvôli časovej náročnosti – mäso sa mnohokrát udilo aj niekoľko mesiacov. Moderná doba so sebou ale nesie moderné vynálezy, a tak je skvelou náhradou za klasickú udiareň elektrická udiareň. Vďaka nej si vyúdite domáce údeniny bez starostí, pri konštantnej teplote, bez zbytočnej námahy a tiež zdravšie.
Prečo zvoliť elektrickú udiareň?
V porovnaní s klasickými murovanými udiarňami majú elektrické udiarne množstvo výhod. Medzi tie najvýznamnejšie patria nasledujúce:
Postaviť klasickú murovanú udiareň nie je nič jednoduché a chce to bohaté skúsenosti. Elektrickú udiareň si kúpite už hotovú, doveziete si ju bez problémov domov sami, pretože je pomerne ľahká, a môžete ju umiestniť, kam potrebujete – na záhradu, na terasu alebo napríklad na balkón.
Oproti klasickej udiarni je v elektrickej udiarni proces údenia podstatne rýchlejší, a to vďaka údeniu horúcim dymom. Ten je možné regulovať na požadovanú teplotu. Navyše nemusíte stavať ohnisko a zložito riešiť umiestnenie komína, aby ste dymom neobťažovali susedov.
Elektrické udiarne sú ponúkané v rôznych veľkostiach, môžete si teda vybrať takú, ktorá bude zodpovedať vašim potrebám. K dispozícii sú udiarne s kapacitou až na 20 kilogramov mäsa.
Väčšina elektrických udiarní je vybavená digitálnym ovládaním, ktoré je intuitívne. Vďaka digitálnej regulácii si udiareň sama kontroluje a riadi proces údenia automaticky. K dispozícii môže byť ale aj udiareň s analógovým systémom, kde si proces údenia strážite sami.
Oproti klasickým udiarňam odpadá u tých elektrických potreba zháňať drevo. Väčšina elektrických udiarní je totiž vykurovaná pilinami, štiepkami alebo špeciálnymi briketami, ktoré zakúpite ako príslušenstvo k udiarňam. Väčšina udiarní je vybavená zásobníkom na palivo s automatickým podávačom, takže máte zaistený bezstarostný chod.
Záleží len na vás, koľko peňazí hodláte do elektrickej udiarne investovať. Lacnejší variant predstavujú jednoplášťové nezaizolované udiarne, ktoré zoženiete už od 120 €. Ich nevýhodou je to, že ich možno používať iba od jari do jesene, keď je teplejšie. Drahším variantom sú potom dvojplášťové udiarne s minerálnou izoláciou alebo so sklenou vatou, ktoré môžete využívať po celý rok.
Ako funguje elektrická udiareň
Fungovanie elektrickej udiarne je postavené na vykurovacej špirále, ktorá je ohrievaná pilinami, štiepkou či briketami. Tie sú vyrábané z rôznych drevín, takže sa môžete rozhodnúť, či budete údiť napríklad na buku, dube alebo breze, ako je to v bežných udiarňach. Vykurovacia špirála generuje dym, ktorý vniká do priestoru udiarne, a pretože udržuje konštantnú teplotu, dochádza k rovnomernému a plynulému údeniu pomocou horúceho dymu. V závislosti na veľkosti udiarne a množstve údených produktov sa dočkáte chutného výsledku po jednej až ôsmich hodinách. Veľkou výhodou tohto spôsobu údenia je tiež to, že sa piliny, štiepky aj brikety spaľujú bez plameňa, takže nedochádza k tomu, že by bolo mäso horkasté od dymu.
Čo je možné údiť v elektrickej udiarni?
Elektrická udiareň je ideálna pre údenie totožných produktov, ktoré by ste údili v klasickej udiarni. Môžete tak údiť najrôznejšie druhy mäsa, ako je bravčové, kuracie, morčacie, jahňacie, teľacie či zverina, ryby, párky, klobásy alebo šunku. Pochutnáte si ale aj na údenom syre alebo hubách. Do spaľovanej štiepky navyše môžete pridať aj najrôznejšie bylinky či špeciálnu arómu a tým zvýrazniť chuť údených produktov – aj z obyčajných produktov tak môžete vykúzliť jedinečné kulinárske umenie.
Dbajte na správnu prípravu
Než sa pustíte do samotného údenia, je potrebné výrobok dôkladne pripraviť. Nájdite si kvalitné a vyskúšané recepty a nezabudnite si naštudovať techniky solenia – pri nakladaní mäsa odporúčame použiť klasickú kuchynskú soľ, pretože dusitanová soľ alebo takzvaná rýchlosoľ nie je z hľadiska výživy práve optimálna. Solenie je možné buď na sucho (pri klasickej soli sa musíte pripraviť na to, že mäso bude sivšie), alebo v soľnom láku (na prípravu láku použite prevarenú vodu). Všeobecne platí, že by sa malo používať 20 gramov soli na 1 kilogram mäsa. Pridať môžete aj rôzne bylinky (borievka, cesnak, tymian, paprika, sušená cibuľka), ale zo začiatku odporúčame skôr striedmosť.
Takto pripravené mäso uložte do spodnej časti chladničky a nechajte dôkladne preležať, ideálne niekoľko dní, aby stihla chuť preniknúť do všetkých častí. Pokiaľ nakladáte v láku, treba lák pravidelne kontrolovať, či sa na ňom neobjavuje pleseň, nezapácha alebo mäso nevypláva nad jeho povrch, kde by sa mohlo pokaziť.
→ Pred samotným údením je potom potrebné naložené mäso opláchnuť, aby sa zmyla prebytočná soľ.
Šrútiky nakladajte približne kilogramové, aby sa mäso zbytočne nevysúšalo.
Ak si netrúfnete naložiť mäso sami doma, môžete využiť služby mäsiarstva. Rad rodinných mäsiarstiev, ale aj tých väčších, prijíma objednávky na naložené mäso, ktoré vám pripravia v požadovanom množstve a termíne
Ako správne údiť v elektrickej udiarni
Údenie v elektrickej udiarni nie je síce nijako zložité, ale napriek tomu je to svojim spôsobom trochu alchýmia, ktorá vyžaduje určité postupy, ktoré vám zaručia, že mäso bude správne a rovnomerne vyúdené a chutné. Tu je niekoľko tipov, ktoré treba dodržiavať:
- Mäso treba dávať do udiarne suché – utrite ho preto papierovými obrúskami alebo utierkami, aby ste ho zbavili prebytočnej vody. Klobásy môžete napríklad vyvesiť deň dopredu na nejakú tyč, kde ich necháte uschnúť.
- Mäso vkladajte do udiarne až vtedy, keď dosiahne izbovú teplotu – inak by začalo v udiarni kondenzovať.
- Štiepky alebo brikety musia byť suché, nesmie sa na nich objavovať pleseň. Ideálne je skladovanie v plastovom sude, ktorý bude hermeticky uzavretý, aby sa doňho nedostalo vlhko. Štiepka nesmie obsahovať kôru. Na trhu nájdete štiepky rôznej hrubosti, takže môžete experimentovať, či vám budú pre vašu udiareň vyhovovať menšie alebo väčšie kúsky.
- Udiareň musí byť pred vložením údenín predhriata, aby sa z nej odstránila vlhkosť. Stačí ju predhriať približne pol hodiny až hodinu pred samotným údením, potom už je možné vložiť mäso.
- Mäso je ideálne údiť pri nižšej teplote (v rozmedzí 40 až 100 °C), ktorá zaistí bohatú šťavnatú chuť.
- Je potrebné zaistiť správne prúdenie vzduchu – ten by mal prúdiť rovnomerne a voľne, nechajte preto otvorené všetky ventily.
- Regulujte množstvo dymu na minimum – dym by mal udiarňou iba prejsť, nie sa tam dlhodobo zdržiavať.
- Udiareň veľmi často neotvárajte, snažte sa skôr spoliehať na teplomer udiarne. Čím menej zásahov zvonku, tým lepšieho výsledku dosiahnete.
Dodržiavanie správnych zásad vám zaistí, že si vyúdite chutné, šťavnaté a voňavé pochutiny.