Ako vybrať výčapné zariadenie
Vychladené čapované pivo v horúcich letných dňoch je tým najlepším osviežením a nemalo by chýbať na žiadnej rodinnej oslave či grilovačke s kamarátmi. Zaobstarať si domov sud s pivom (alebo vínom či limonádou) nie je až taký problém - kúpite ho v každom pivovare či veľkoobchodných, a mnohokrát už aj rôznych maloobchodných, predajniach. Zásadnou otázkou však je, ako dostať tento mok zo suda von. Bez výčapného zariadenia to pôjde ťažko!
Výčapné zariadenie si môžete buď zakúpiť, alebo požičať. Hlavnou otázkou teda je, či hľadáte zariadenie na jednu akciu, alebo ho chcete používať častejšie. Požičanie výčapného zariadenia vás síce vyjde spočiatku lacnejšie, ale počítajte s tým, že budete musieť zaplatiť nielen požičovné, ale aj zložiť kauciu a dávať pozor, aby sa výčapu nič nestalo. Obstaranie vlastného výčapného zariadenia teda predstavuje vyššiu investíciu na začiatku (to najlacnejšie zakúpite už od pár stoviek eur), ale pri častejšom využití sa vám rozhodne oplatí.
Zvážte zásadné kritériá
Pri výbere výčapného zariadenia zohráva zásadnú úlohu jeho typ a kapacita. Preto si musíte na začiatku ujasniť, pri akých príležitostiach ho budete využívať, s koľkými nápojmi ho budete používať a či ho chcete aj s chladením – čo odporúčame, pretože nebudete musieť riešiť, kde pivo vychladiť.
- Väčšina výčapných zariadení pasuje k štandardizovaným KEG sudom, ktoré sú najčastejšie plnené 15 až 60 litrami tekutiny.
- Pri štandardne ponúkaných výčapoch na domáce použitie sa môžete stretnúť s jedným alebo dvoma kohútikmi, profesionálne pípy, ktoré umožňujú čapovanie rôznych druhov nápojov, ich ale môžu mať podstatne viac.
- Dôležitú úlohu zohráva aj materiálové prevedenie – väčšinou sú výčapné zariadenia vyrobené z kovov a doplnené plastmi. Drahšie varianty bývajú z nerezu, prípadne s povrchovou úpravou z medi či zlata, lacnejšie potom z hliníka. Vždy sa treba zamerať na kvalitu spracovania a odolnosť materiálov – dôležitá je najmä odolnosť voči vlhkosti.
- V neposlednom rade je dôležité aj dizajnové prevedenie – domáce výčapné zariadenia bývajú väčšinou veľmi podobné, štandardne sú vyrábané v striebornom hranatom prevedení, kedy na jednej strane je kohút a na druhej vetrák. Často ale môžete, najmä u drahších a profesionálnych píp, nájsť aj najrôznejšie doplnky, či už sa jedná o povrchové úpravy z rôznych materiálov alebo napríklad drevené kohúty.
Chladenie áno alebo nie?
Ako sme už spomenuli vyššie, chladenie odporúčame, a to najmä preto, že nebudete musieť riešiť, kde sud vychladiť, a zároveň vám udržuje konštantnú teplotu po celú dobu používania. Na trhu sa môžete stretnúť s dvoma typmi chladenia:
Kontaktné chladenie
Kontaktné chladenie je takzvané suché chladenie, ku ktorému je využívaný izolovaný hliníkový blok, ktorý sa stará o udržovanie teploty. Aj keď sa jedná o kompaktné chladenie s ľahkým spôsobom zapojenia, musíte počítať s tým, že má veľmi malý výkon a je teda vhodné iba pre domáce nenáročné použitie s malými objemami čapovania.
- kompaktné rozmery a nízka hmotnosť
- ľahko sa prenáša
- nie je potrebné dopĺňať vodu
- jednoduchá inštalácia a prevádzka
- nevhodné na chladenie väčších objemov nápojov
- malý výkon
- vyššia spotreba elektrickej energie
Vodné chladenie
Vodné chladenie funguje na princípe vodného kúpeľa, kedy sú nápoje ochladzované pomocou nerezových vlnovcov, a zaisťuje podstatne vyšší výkon ako chladenie kontaktné. Hodí sa ako pre rodinné oslavy, tak veľké akcie – teda všade tam, kde treba čapovať väčšie a veľké objemy. Treba ale počítať s tým, že musí byť umiestnené fixne, pretože sa napája na výčapný stojan.
- veľký výkon
- vysoká efektivita
- ekonomicky výhodnejšie
- vyššie výdavky za obstaranie, údržbu i prevádzku
- nutnosť fixného umiestnenia
Ako dostať pivo zo suda?
Aby ste dostali lahodný a dokonale vychladený nápoj zo suda, potrebujete na to zodpovedajúci tlak – ktorý navyše rozhoduje aj o samotnej kvalite načapovaného piva. Tlak dosiahnete buď pomocou stlačeného vzduchu – teda kompresora, alebo plynu.
Výčapné zariadenie s kompresorom
Niektoré predávané výčapné zariadenia na domáce využitie sú vybavené vstavaným kompresorom. Také zariadenie je ideálne pre maloobjemové čapovanie, pretože je funkčné, ľahko prenosné a cenovo dostupné. Kompresor navyše stráži tlak v sude a podľa nastavenej hodnoty sa automaticky zapína alebo vypína. Môžete ale zakúpiť aj pípu, ktorá kompresor zabudovaný nemá, a potom si budete musieť zaobstarať kompresor externý. V takom prípade zvoľte potravinársky bezolejový kompresor, ktorý neovplyvní chuť nápoja, a navyše má dlhšiu životnosť.
Nevýhodou kompresora je potom to, že vháňaný kyslík spôsobuje oxidáciu alebo zvetrávanie piva, a teda aj jeho kvalitu. Pokiaľ stihnete pivo spotrebovať do dvoch dní a budete zariadenie po každej akcii dôkladne preplachovať, je pre vás tento typ výčapného zariadenia plne dostačujúci. Počítať ale musíte s tým, že dlhšie ako dva až tri dni takto narazené pivo nevydrží a už po 24 hodinách spoznáte, že sa chuť piva mení.
Výčapné zariadenie na plyn
Súčasťou výčapného zariadenia sú buď plynové bombičky (v malých pípach na domáce použitie) alebo externú fľašu na potravinársky plyn, ktorá sa používa predovšetkým v profesionálnych podnikoch. K dispozícii sú potom nasledujúce plyny pre tlakovanie:
- Potravinársky oxid uhličitý (CO2) – vhodný skôr pre malinovky. Pivo uchová po dobu jedného až dvoch týždňov, ale po dlhšej dobe od narazenia dôjde k jeho presýteniu - pivo má veľa bubliniek a veľmi pení.
- Potravinársky dusík (N2) – vhodný najmä na tlakovanie vína, pretože pri vyššej teplote pôsobí tak, že obmedzuje oxid uhličitý. Pivo potom stráca „rez“.
- Potravinársky Biogon (CO2 + N2) – kombinácia dvoch plynov je ideálna pre tlakovanie piva, ktoré vydržia narazené bez zmeny kvality až tri týždne a zachováva si nielen šmrnc, ale aj správnu penu a chuť. Jeho nevýhodou je však to, že tlakovú fľašu nie je možné zakúpiť, ale iba prenajať, a navyše zaberá pomerne dosť miesta.
Tlak pre kvalitné pivo
Okrem spôsobu tlakovania je potrebné zohľadniť aj samotný tlak. Ten by sa mal pohybovať medzi 1,8 až 2,8 barmi (ako štandard sa uvádza 2,3 bary) – v tomto rozmedzí natočíte pivo na jeden záťah, prípadne na dva. Nižší tlak spôsobuje, že pivo pení už pri prechode pumpou. V žiadnom prípade neprekročujte 3 bary – v takom prípade by mohlo dôjsť k vystreknutiu piva z pípy a jeho vypeneniu.
Koľko litrov chcete schladiť?
Ďalším dôležitým parametrom, ktorý treba pri výbere výčapného zariadenia zohľadniť, je výkon, teda vyjadrenie toho, koľko litrov piva zvládne výčapné zariadenie schladiť (a teda aj načapovať) za hodinu.
- Na domáce využitie a menšie párty postačí chladenie s výkonom 15 až 25 l/hod.
- Pre stredne veľké akcie, večierky a kultúrne udalosti sa hodí výkon 25 až 35 l/hod.
- V reštauráciách sa využívajú výčapné zariadenia s výkonom až 80 l/hod.
Bez narážacej hlavy nenačapujete
Keď si zaobstaráte výčapné zariadenie a doveziete sud, musíte ich vzájomne prepojiť. K tomu slúži takzvaný narážač, ktorý býva často označovaný aj ako narážacia hlava či hlavica. Na trhu nájdete rôzne množstvo narážacích hláv, ktoré sú kompatibilné s rôznymi závitmi – najčastejšie sa jedná o bajonet, ploché alebo kombinované prevedenie. Na prepojenie výčapného zariadenia s narážačom budete potrebovať ešte spojovací set, a to v závislosti od počtu kohútov.
Najčastejšie otázky pri výbere výčapného zariadenia
Ako zapojiť výčapné zariadenie?
Zostava výčapného zariadenia s kompresorom je na zostavenie veľmi jednoduchá. Hadice na pivo a stlačený vzduch pripojíte rýchlospojkami k narážacej hlavici suda a k výčapnému zariadeniu. To potom zapojíte do zásuvky.
Zapojenie výčapného zariadenia tlakované plynom je prakticky identické, len hadicu na stlačený plyn zapojíte pomocou rýchlospojky a redukčného ventilu k sudu s plynom.
Ako vyčistiť výčapné zariadenie?
Na sanitáciu budete potrebovať sanitačný prípravok, sanitačný sud s vodou, sanitačné guličky, kefy na kohút a narážač, vedro a kľúč na kohúty.
Sanitačný sud naplňte vodou a narazte rovnako, ako narážate sud. Následne zapnite chladenie a otvorte kohút. Vo chvíli, keď potečie čistá voda, nalejte do suda sanitačný prípravok, nechajte pôsobiť a postup opakujte, kým nebude sud prázdny. Následne systém ešte prepláchnite vodou.
Sanitačné guličky sa vkladajú za narážač do pivnej hadice, odkiaľ mechanicky čistí systém až po kohút, kde ich vytiahnete. Sanitujte tiež samotný výčapný kohút.
Ako často čistiť výčapné zariadenie?
Sanitácia domácich zariadení sa vykonáva približne dva mesiace. V prevádzkach je to však raz za týždeň. Bežné prepláchnutie vodou potom prebieha pred narazením každého nového suda, prípadne po dlhšom nepoužívaní.