Ako zorganizovať kuchyňu, aby sa vám lepšie varilo
Je len málo rodín, ktoré by vyhlásili, že kuchyňa nie je ústredným miestom ich rodinného života. Už ono povestné teplo rodinného krbu súvisí s kuchyňou a prípravou pokrmov. Aby ste sa v kuchyni cítili čo najlepšie, je dôležité mať ju správne organizovanú. Pomôže rozdelenie do jednotlivých zón aj praktickí pomocníci a múdro navrhnuté organizéry.
Každodenne strávite v kuchyni aj niekoľko hodín. S malými deťmi sa kuchyňa dokonca stáva ústredným bodom celého interiéru a rodina sa schádza práve tam. Od písania úloh, cez kreslenie až po príjemné večery so spoločenskou hrou alebo s priateľmi. Veľká časť týchto aktivít sa odohráva práve v kuchyni a priľahlom jedálenskom kúte. Aby vám v kuchyni bolo dobre, treba mať miesto správne organizované.
Ako rozvrhnúť kuchyňu
Od rozmiestnenia spotrebičov, cez miesta na prípravu pokrmov až po uloženie jednotlivých pomôcok v skrinkách, všetko musí byť prepojené jednotnou linkou. Jednotlivé zóny treba plánovať už pri zostavovaní alebo rekonštrukci kuchyne, ale nemusíte zúfať. Prerovnanie kuchynských pomôcok pomôže kedykoľvek. Plánovanie jednotlivých zón prispôsobte denným zvyklostiam.
- Ktoré predmety používate niekoľkokrát denne?
- Ktoré spotrebiče potrebujete najčastejšie?
- Čo môže byť v kuchyni na horných policiach?
- Na ktoré vybavenie musia dosiahnuť aj deti?
- Častejšie varíte, pečiete, ohrievate, grilujete?
Kuchynské zóny
- Zóna na varenie.
- Miesto na prípravu pokrmov.
- Úložný priestor.
- Upratovacia časť.
- Zóna pre jedlo a skladovanie potravín.
Ako umiestniť jednotlivé zóny
- Uprostred kuchynskej linky by malo byť miesto na prípravu pokrmov,
- po pravej ruke sa umiestňuje varné centrum a po ľavej ruke upratovacie centrum,
- jeden z okrajov linky je pre skladovanie jedla a druhý pre úložné priestory,,
- úložné priestory sa ďalej budú nachádzať aj pod pracovnou linkou a nad pracovnou linkou, podľa jednotlivých zón.
Čo patrí do jednotlivých kuchynských zón
V zóne na varenie by mal byť sporák a rúra. V ich blízkosti sa musia nachádzať. V jejich blízkosti se musí nacházet hrnce, panvice, varechy, obracačky, ale aj chňapky či podložky pod hrnce. Blízko musíte mať korenie, olej a základné sypké potraviny ako cukor, múku, cestoviny, ryžu a strukoviny. Časť varnej zóny môže byť vyčlenená na pečenie a prípravu sladkých dezertov.
S vriacou zónou by mala tesne susediť zóna na prípravu potravín. Tam treba skladovať dosky, nože, strúhadlá, kuchynského robota alebo tyčový mixér.
Na zónu prípravy pokrmov nadväzujú skladovacie priestory. Tie predmety, ktoré používate často patria do spodných políc a do horných zásuviek.
Upratovacia zóna sa nezaobíde bez drezu a umývačky riadu, v ich blízkosti ukladajte čistiace prostriedky. V tomto mieste oceníte aj ručný vysávač a odpadkový kôš.
Posledným miestom a miestom najobľúbenejším je miesto na skladovanie potravín. Tu bude chladnička, mraznička a skriňa pre trvanlivé potraviny.
Kuchynské dózy a organizéry zaistia prehľadnosť
Veci, ktoré potrebujete pri varení po ruke, môžete umiestniť na závesné tyče a lišty. Tie doplníte najrôznejšími košíkmi a háčikmi. Kuchynské nože môžu byť umiestnené na praktickej magnetickej doske, čím uvoľníte miesto na pracovnej doske. Výborným pomocníkom sú aj najrôznejšie teleskopické police, vďaka ktorým budete mať na dosah všetko, čo pri varení potrebujete.
Do zásuviek a väčších skriniek si kúpte úložné boxy a dózy na potraviny, ktoré vám zaistia poriadok v zásobách. Do blízkosti kuchynskej linky môžete umiestniť najrôznejšie rohové police a stojany na kávu či čaj.
Nevyužitý býva priestor pod kuchynskou linkou. Aj sem môžete inštalovať zásuvky a získate miesto na čistiace prostriedky, plechy na pečenie alebo plastové krabičky na potraviny, ktorých v domácnosti nie je nikdy dosť. Viac miesta získate aj s využitím závesného mechanizmu pre hrnčeky a poháre na víno. Tie budú zároveň zaujímavou dekoráciou.
Ďalšie tipy pre organizáciu kuchyne
- Jednotlivé zásuvky môžete rozdeliť priečkami a zásobníkmi.
- Zakúpiť môžete špeciálne koše, ktoré zodpovedajú veľkosti zásuviek.
- Nepostrádateľným organizérom je príborník, podobný môžete mať na kuchynské nože.
- Pokrievky ukladajte do praktického stojana.
- Do skriniek si môžete nechať zhotoviť ďalšie police.
- Sypké potraviny ukladajte do vzduchotesných dóz, ochránite ich pred vlhkosťou.
- V malej kuchyni zväčšíte pracovnú plochu krytom na sporák.
- Priestor pri dreze lepšie využijete s poschodovým odkvapkávačom riadu.