Chcete variť zdravo, chutne a rýchlo? Skúste jedlo z jedného hrnca
Moderná uponáhľaná doba si žiada rýchle riešenia. A to aj v oblasti gastronómie. Nezáleží na tom, či si potrebujete pripraviť rýchly obed či večeru, alebo chcete pohostiť vynikajúcim menu celú rodinu. V oboch prípadoch dnes už nie je potrebné tráviť v kuchyni dlhé hodiny a v pote tváre stáť pri sporáku, na ktorom buble pokrm v niekoľkých hrncoch a panviciach. Vďaka moderným technológiám uvaríte chutne, zdravo a predovšetkým rýchlo aj v jedinom hrnci. A rozhodne nemusíte ani vládnuť veľkolepým kuchárskym umením – hravo vykúzlite chutný pokrm aj vtedy, ak ste si doteraz s varením práve veľmi nerozumeli. Ako na to? Pozrime sa tomu spoločne pod pokrievku.
Nejedná sa o zázrak, ale o skvelý spôsob, ako mať v kuchyni všetko pod kontrolou a nachystať jednotlivé chody nielen chutne, ale hlavne úspornejšie. Použiť na to môžete dve jedinečné technológie – tlakové a pomalé varenie. Tlakové hrnce asi väčšina z nás pozná (v niektorých dokonca budí strach a radšej sa im vyhýbajú, predsa len si nechcú nič začínať so soptiacou pokrievkou, ktorá púšťa hrôzu na všetky strany). Multifunkčné tlakové hrnce síce využívajú aj princíp zvýšeného tlaku pri varení, ich spracovanie a technológie však prešli dôkladnou premenou, takže rozhodne nie je dôvod na obavy a môžete im plne dôverovať – sú naozaj múdre a úplne bezpečné.
Praktické dôvody, prečo variť v jednom hrnci
Ak by sme sa mali pozrieť na výhody varenia v jednom hrnci, tak tá hlavná napadne každého z nás - ušetríme veľa riadu. Úspor je však oveľa viac – vďaka koncepcii vlastného ohrevu a riadeniu celého procesu dokáže varenie v multifunkčnom tlakovom alebo pomalom hrnci ušetriť až 60 % energie oproti štandardnému spôsobu varenia. Navyše skráti aj čas varenia, a to až o 40 % - stačí jednoducho všetko naskladať do hrnca a nechať ho pracovať. Hneď tak máte viac priestoru venovať sa svojím blízkym alebo koníčkom. A vzhľadom na to, že sa všetky suroviny pripravujú spoločne, dokonale sa premiešajú všetky chute, a vznikne tak naozaj chutný, dokonale vyvážený pokrm. A to nielen hlavný chod v podobe mäsa s prílohou, ale uvariť tu môžete aj lahodnú polievku či upiecť dezerty. Príprava je rýchla a úsporná, ale aj zdravá - neprepaľujú sa tuky pri vysokých teplotách, nič sa nepripaľuje a navyše nedochádza k takej strate vitamínov a minerálov ako pri klasickom varení.
Pomalé vs. tlakové varenie – v čom je zásadný rozdiel?
Ako sme už spomenuli vyššie, tlakové a pomalé varenie sú dve technológie, ktoré síce majú spoločných menovateľov v podobe úspor a zachovania kvality potravín, zároveň sú od seba ale odlišné. Poďme im nahliadnuť pod pokrievku dôkladnejšie.
Pomalé varenie v jednom hrnci zachová kvalitu surovín
Pokiaľ sa rozhodnete pre hrniec na pomalé varenie pokrmov, budete v ňom pripravovať pokrmy tesne pod bodom varu. Vďaka tomu zostávajú v potravinách uchované živiny, vitamíny a minerály, čo sa výrazne odráža aj na výslednej, dokonalej chuti. Na trhu nájdete širokú ponuku pomalých hrncov v rôznych veľkostiach aj s rôznymi funkciami, vďaka ktorým môžete varenie nechať úplne na samotnom hrnci po voľbe niektorého z programov, alebo si môžete zvoliť manuálny režim, ktorý pripomína klasické varenie, kedy máte jedlo pod kontrolou, môžete ho miešať či dochucovať – chute sa však vďaka nižšej teplote dokonale prepoja a suroviny si zachovajú kvalitu.
Osvedčeným pomocníkom v kuchyni je napríklad pomalý hrniec Bionaire CrockPot SCCPBPP 605 digitálnym časovým spínačom pre nastavenie doby varenia, 5,7-litrovou vyberateľnou keramickou nádobou, ľahkým ovládaním pomocou intuitívneho displeja a tromi stupňami výkonu – dva stupne varenia a jeden pre ohrev. Vďaka tomu, že je možné nádobu vybrať, ju môžete pohodlne umiestniť aj do chladničky, prípadne ju možno použiť aj na pečenie v klasickej rúre či na ohrev v mikrovlnnej rúre. A vďaka kvalitnému prevedeniu môžete keramickú nádobu aj sklenenú pokrievku umývať v umývačke riadu.
Multifunkčné tlakové hrnce pre maximálnu slobodu pri varení
Tlakový hrniec, často tiež označovaný ako Papinov tlakový hrniec či jednoducho papiňák, šetrí čas pri varení v mnohých domácnostiach. Vďaka zvýšenému tlaku dochádza k stúpaniu bodu varu vody, takže sa pokrmy varia pri vyššej teplote a aj tuhé mäso v ňom uvaríte za podstatne kratšiu dobu oproti klasickému vareniu. Hodí sa však aj na prípravu vývarov, guláša či sviečkovej. Moderné technológie idú ale ešte ďalej a prinášajú možnosti, ktoré obyčajný papiňák nezvládne. Presvedčiť sa o tom môžete u multifunkčných hrncov amerického výrobcu CrockPot, ktorý je svetovou jednotkou a ikonou v oblasti pomalého varenia a ponúka dnes bezkonkurenčne najširší výber pomalých a multifunkčných hrncov.
Špičkou v tejto oblasti je CrockPot multifunkčný hrniec Turbo Express 5,6 l, ktorý ponúka 12 automatických programov na varenie, a to napr. pre mäsové pokrmy, dusené mäsá, hydinu, polievky, ryže, rizota, fazuľa, dezerty a jogurty apod. potom je možné aj režim varenia – rýchle opekanie, pomalé varenie, opekanie, pečenie a varenie v pare či práve tlakové varenie, takže pokrm ľahko pripravíte stlačením tlačidla. Vďaka tomu, že kombinuje hneď niekoľko spotrebičov, ktoré nahradia, vám ušetria miesto v kuchyni aj náklady na ich zaobstarávanie. Suroviny do neho môžete vkladať aj mrazené, čo oceníte zakaždým, keď sa vám ohlási nečakaná návšteva alebo sa vám zmenia plány. Pokiaľ radi zavárate, alebo máte malé deti, potom určite oceníte aj funkciu sterilizácie. A obávať sa nemusíte ani toho už spomínaného strašiaka v podobe pary – tú bezpečne upustíte pomocou jediného kolieska. Jedlo môžete pripraviť úplne bez pridania tuku či oleja, čo ocenia všetci tí, ktorí sa stravujú zdravo alebo držia diéty. A navyše ho v porovnaní s klasickým varením pripravíte s až 40 % úsporou času a až 60 % úsporou elektrickej energie.
Jednoduché varenie pre jednotlivcov i početné rodiny
Pokiaľ teda neustále hľadáte spôsoby, ako ušetriť čas a energiu pri varení, sú pomalé či multifunkčné hrnce úplne ideálnym riešením. Vďaka nim uvaríte prvotriedne pokrmy, či už ste majstrami kuchármi, alebo naopak nepatríte k tým, ktorí by kuchárskemu umu prepadli. Jedlo bude nielen chutné, ale aj zdravo pripravené, s dokonale premiešanými chuťami, takže si na ňom pochutí naozaj každý.