AMT AMT ELBA24 Sklenená pokrievka k naparovacej nádobe 24 cm
Popis
Sklenená pokrievka k naparovacej nádobe
Je vhodná na 7 l- ový tlakový hrniec s priemerom 24 cm a na sklenenú naparovaciu nádobu. Varenie v pare je najšetrnejší spôsob ako variť ovocie, zeleninu, ryby alebo mäso bez pridávania soli a pritom i bez nutnosti dodávania vody a tuku. Týmto varením sa zachováva prirodzená chuť jedla, nemusí sa dosoľovať ( denná odporúčaná spotreba soli je cca 5g), pretože v mnohých potravinách je už soľ obsiahnutá. Ľudia s vysokým krvným tlakom by mali klásť najvyšší dôraz na množstvo prijatej soli a preto by mali redukovať jeho príjem. Skvelou alternatívou je dochucovanie čerstvými liečivými bylinkami. Pri varení neprichádza potrava bezprostredne do styku s vriacou vodou, pretože je varená cirkulujúcou parou. Vlastná šťava potravín stúpa taktiež hore a koncentruje sa na pokrievke. Týmto obehom sú potraviny varené veľmi šetrne, pod bodom varu.
Chuť každého jedla je daná receptom, čerstvosťou potravín i spôsobom prípravy. Umenie spočíva v zachovaní všetkých hodnôt jedla. Nič nemôže viac spĺňať tieto požiadavky, ako varenie v pare. Zároveň umožňuje prípravu rôznych jedál súčasne. Pri varení v pare sa zachováva prirodzená chuť jedál, ich štruktúra, aróma a farba. Naparovacie nádoby sa môžu naraz použiť až dve, kde do spodnej dávame vždy tuhšie suroviny( mäso) a do hornej jemnejšie suroviny ( zelenina, ryba, cestoviny). Zásadou je mať vždy v hrnci pod parákom dostatok tekutiny, z ktorej sa vytvára dostatok pari na varenie. Varenie v naparovacom sete je veľmi jednoduché. Voda v hrnci, na ktorom je umiestnená naparovacia nádoba, musí stále vrieť a nesmie sa dotýkať potravín uložených v sklenom parnom systéme. Voda sa môže dochutiť rôznymi prísadami alebo aj napr. kosťou ( v prípade varenia polievky). Do sklenej nádoby neukladajte potraviny príliš tesne, aby bol zaistený optimálny prívod pary. Doba varenia je rôzna. Záleží na tom, či je jedlo v celku alebo v malých kúskoch. V prípade použitia dvoch naparovacích nádob, doba varenia v hornej je dlhšia ako v spodnej, preto dávajte do spodnej vždy väčšie kusy a potraviny s tuhšou konzistenciou. Inšpirujte sa nápadmi z Archívu Dámskeho Klubu: https://www.rtvs.sk/…14057/147138#236
Technické parametre
borosilikátové sklo je vhodná na vnaparovaciu nádobu s priemerom 24 cm a na 7l-ový tlakový hrniec vhodná do umývačky riadu priemer 24 cm výrobca: AMT Gastroguss
Približné doby prípravy zelenín a ovocia v pare
Brokolica 15–20 min
Cuketa 15–20 min.
Fenikel 15–20 min.
Hruška 10–15 min.
Jablko 10–15min.
Kaleráb 20–25 min.
Karfiol 15–20 min.
Kel 25–30 min.
Kukurica 55–60 min.
Mrkva 20–25 min.
Paprika 10–15 min.
Pór 15–20 min.
Šampiňóny 15–20 min.
Špargľa 30–40 min.
Zelené struky 25–35 min.
Zemiaky 20–25 min.
Približné doby prípravy mäsa
Hovädzia údenina 8–13 min.
Jahňací rezeň 25–30 min.
Kurací rezeň 25–30 min.
Morčací rezeň 25–30 min.
Párky 8–10 min.
Teľací rezeň 30–35 min.
Približné doby prípravy rýb a morských plodov
Garnela 15–20 min.
Kalamáre 20–25 min.
Kapor 15–18 min.
Langusta 30–35 min.
Losos 15–18 min.
Mušle 30–35 min.
Pstruh 18–25 min.
Tuniak 25–30 min.