Káva: zázračná prísada, s ktorou vytvoríte skvelé torty, koktaily a využijete ju aj v starostlivosti o telo!
Lahodná šálka kávy vonia na niekoľko metrov ďaleko. Pitie kávy je rituál plný pohody, chvíľka, ktorú máte len sami pre seba. Takej šálky kávy sa samozrejme nechcete vzdať, ale nezostávajte len pri nej. Z kávy vykúzlite výborné dezerty alebo koktaily.
Pečené kávové dezerty
→ Nasladlé dezerty sa výborne dopĺňajú s chuťou kávy. Dezert vás očarí prenikavou vôňou a s chuťou sa do neho zahryznú aj tí, ktorí tvrdia, že nie sú na sladké (áno, naozaj žijú medzi nami aj takí).
Domácí perník s kávovou polevou
Pečiete domáci perník na veľkom plechu na pečenie? Určite áno. Nemusíte skončiť len pri jednoduchom pocukrovaní.
- Rozpustite v hrnci maslo (60 g) a cukor (80 g).
- Zmiešajte s kávou (3 lyžice) a kakaom (2 lyžice).
- Nechajte zmes prebublávať a pridajte mlieko (40 ml).
Nechajte vychladnúť a polievajte pečený perník. Uhlaďte stierkou a uložte do chladničky.
Kávový krém na roládu alebo rezy
Klasikou je maslový krém vyšľahaný z masla, práškového cukru a 100 ml kávy aj so sadlinou.
- Ľahúčku variant pripravíte z 2 téglikov smotany na šľahanie,
- 50 ml silnej kávy a lyžice kávového lógru.
- Pridajte lyžicu práškového cukru, stužovač šľahačky a lyžicu rumu.
Krémom môžete plniť piškótové korpusy na tortu, rolády alebo rezy.
Torta s kávovým krémom
Na tortový korpus budete potrebovať 5 vajec, 130 g cukru, 200 g polohrubej múky a 2 lyžice prášku do pečiva.
- Rozdeľte bielky a žĺtky.
- Žĺtka ušľahajte s cukrom, pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Následne vyšľahajte v inej mise bielky a veľmi opatrne vmiešajte do zmesi.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 200 °C.
- Formu na tortu vymažte maslom alebo vyložte papierom na pečenie.
Upečenú tortu nechajte odpočívať. Potom rozkrojte dvakrát a časti pokvapkajte silnou kávou.
Vo vodnom kúpeli rozpustite dve biele čokolády v 500 ml smotany na šľahanie. Pridajte 100 ml kávy. Nechajte vychladnúť a prešľahajte s 250 g nátierkového masla (bez príchute). Krémom tortu naplňte a potrite. Ozdobte rozpustenou čokoládou.
Nepečené kávové dezerty
→ Nepečené kávové dezerty sú jednoduché na prípravu a obvykle si vystačíte len s výkonným ručným mixérom..
Jednoduché tiramisu
Vezmite výkonný šľahač a ušľahajte 5 žĺtkov so 100 g pieskového cukru do peny. Hmota musí byť takmer biela a nebudú v nej cítiť kryštáliky cukru.
Prešľahajte s kelímkom kyslej smotany. V inej mise ušľahajte sneh z 3 bielkov a opatrne vmiešajte do zmesi. Len ľahko prevaľujte. Asi 30 ks cukrárskych piškót namočte v silnej káve a rozložte na dno šiestich väčších misiek.
Vo vodnom kúpeli rozpustite 2 čokolády v smotane na šľahanie (100 ml). Na piškóty dajte krém, potom čokoládu, a dvakrát tento postup ešte zopakujte. Prikryte fóliou a dajte do chladničky.
Cappuccinové guličky
Vo vodnom kúpeli rozohrejte 100 ml smotany na šľahanie, 60 g masla a rozpustite 3 biele čokolády. Stále miešajte a rozmiešajte s 200 g mletých mandlí.
Zmes nechajte v chladničke mierne vychladnúť a akonáhle pôjde tvarovať v ruke, tvarujte guličky a obaľujte ich v instantnom cappuccine.
Kávová zmrzlina
Kávovú zmrzlinu pripravíte najlepšie v zmrzlinovači. Zmiešajte 300 ml smotany na šľahanie, 200 ml plnotučného mlieka, 1 sladené kondenzované mlieko, 150 ml silnej kávy, 1 lyžicu kávovej usadeniny, vanilkový cukor a rum. Zmes vyšľahajte a až potom oslaďte práškovým cukrom (spravidla nie je potreba).
Rozdeľte do formičiek a dajte zmraziť.
Kávové nápoje
→ Stlačením jedného gombíka na kávovare získate dokonalý nápoj. Môžete sa pustiť do experimentov a vykúzliť kávové koktaily.
Frappé so zmrzlinou
V horúcom lete sa môžete osviežiť ľadovou kávou plnej peny. Kolísku má frappé v gréckej Solúne, trocha gréckeho pokoja dýchne pri popíjaní aj na vás. Uvarenú kávu nechajte vychladnúť, pokiaľ ju máte s logrom tak prefiltrujte.
Premixujte s kockami ľadu, s mliekom a s lyžicou trstinového cukru. Dlho miešajte do peny. Do pohárov potom pridajte kopček zmrzliny a šľahačku.
Môžete ozdobiť strúhanou čokoládou.
Ľadové latte s kokosom
Uvarte dva veľké hrnčeky silného espressa. Jeden hrnček rozlejte do tvorítok na ľad a dajte zmraziť. Druhé horúce espresso premiešajte s 500 ml kokosového mlieka, vanilkovým cukrom, lyžicou trstinového cukru a lyžicou kondenzovaného mlieka (Salko, sladené).
Krátko prešľahajte, nechajte vychladnúť a podávajte s kockami ľadového espressa. Posypte kokosom.
Banánový koktejl s kávou
Prešľahajte tyčovým mixérom 1 hrnček silnej kávy (bez usadeniny) s 1 hrnčekom mlieka. Pridajte 1 banán a 1 vanilkový cukor. Rozdeľte do pohárov a podávajte s kopčekom zmrzliny.
Kávové alko nápoje
→ Horúce i studené kávové nápoje môžete priostriť alkoholickým nápojom. Ideálna kombinácia pre letné aj zimné večery.
Írska káva
Jedným z najznámejších koktailov je írska káva. Horúcu filtrovanú kávu zmiešate s panákom whiskey a dochutíte trstinovým cukrom. Podávate so šľahačkou.
Francúzske kafé amore
Na dno pohára nalejte koňak a Amaretto (mandľový likér) v pomere 1:1. Zalejte horúcou filtrovanou kávou a ozdobte šľahačkou.
Espresso s ginom
Uvarené espresso nechajte vychladnúť, prešľahajte s ľadom. Zmiešajte s ginom, pomarančovým džúsom a dochuťte trstinovým cukrom.
Podávajte s plátkom pomaranča.
Kávový likér miesto vaječného likéra
Pripravte si dve kondenzované mlieka (sladené). V kastróliku ich rozohrejte so 150 ml smotany na šľahanie. Vmiešajte hrnček silnej filtrovanej kávy a jednu fľašu rumu (500 ml).
Kávový peeling
Kávovým peelingom perfektne ošetríte tvár aj dekolt. Vo vodnom kúpeli rozohrejte kokosový olej (3 lyžice), pridajte kávovú usadeninu a pokvapkajte jojobovým olejom. Všetko zmiešajte a nanášajte na pokožku po kúpaní. Dôkladne opláchnite.
Dekorácia s kávou
- Lepením kávových zŕn vykúzlite rámy k fotografiám.
- Kávové zrná môžete lepiť na podložku do obrazcov a tvoriť s deťmi.
- Zrná nasypte na dno pohárov so sviečkami a máte jednoduchý svietnik.
- CD môžete podlepiť kartónom a hore nalepiť kávové zrná. Získate podložku pod šálku.
- Rozsypané kávové zrná spoločne s čokoládovými cukríkmi sú ozdobou darčekových balíčkov.