Lavazza Qualitá Rossa zrnková káva 1kg
Popis
Lavazza Qualitá Rosso
- Obsah balenia: 1 kg kávových zŕn.
- Zmes kávových zŕn 40% Arabica a 60% Robusta.
- Stredne pražená káva s plným telom a intenzívnou povzbudzujúcou chuťou.
- Vhodná pre prípravu všetkých druhov kávy.
Aróma kávy je vôňa kávy pri zmiešaní s horúcou vodou. Kávy s optimálnou zrelosťou a dobrým spracovaním majú často arómu sladkú. Vo všeobecnosti môže byť aróma čistá, príjemná, jemná, malá alebo žiadna.
Telo kávy je pocit plnosti v ústach spôsobený množstvom rozpustných častíc v infúzii (vylúhovaní v šálke). Môže byť plná, chudobná, bez tela.
Kyslosť čiže chrbtica kávy môže byť dobrá, prítomná, malá alebo bez kyslosti. Jemná kyslosť sa opisuje ako brilantná, živá, vycibrená. Ak je kyslosti príliš, je nepríjemná a opisuje sa ako ostrá, zvieravá, trpká.
Chuť je hlavná charakteristika kávy. Je to kombinácia a reakcia všetkých (chemických) kompomentov kávy, ktoré vyjadrujú kvalitu nápoja. Môže byť čistá, jemná, dobrá, bežná. Zvyšková chuť je trvanie pozitívnych vlastností chuti, môže byť krátka alebo dlho trvajúca.
- Kávovník, rod Coffea, je vždy zelený polotropický ker pôvodom z horských lesov Etiópie, teraz je rozšírený vo všetkých oblastiach trópov.
- Kávovník kvitne bielymi voňavými a jazmínu podobnými kvetmi.
- Vlastní plod kávovníka, tzv. Kávová čerešňa, je bobula s dvoma plochými semenami, ktoré sa pražia a poznáme ich ako kávové zrná.
- Sú dva druhy kávovníka – arabika a robusta, ktoré sa líšia náročnosťou pestovania, kvalitou, obsahom kofeínu a chuťou.
- Arabika sa radí medzi kvalitnejšie a tvoria 75% svetovej produkcie. Rastie vo vyšších nadmorských výškach a je náročnejšia na pestovanie. Prvý zber má po 4–5 rokoch. Obsahuje menšie percento kofeínu a jej chuť má kyslejšie a ovocné tóny. Každá odroda má svoju špecifickú chuť.
- Robusta rastie v nižších nadmorských výškach, nevyžaduje toľko starostlivosti pri pestovaní a prvý zber je už po 2–3 rokoch. Obsahuje ale dvakrát viac kofeínu, jej chuť je horká až zemitá.
- Po zbere ideálne dozretých plodov kávovníka prichádza spracovanie kávového plodu, ktoré zahŕňa schnutie a olúpanie zŕn. Spracovanie môže byť suché, mokré a polo-mokré a jeho spôsob má vplyv na výslednú chuť kávy aj jej cenu.
- Suché spracovanie dáva káve plnú chuť s orieškovými a čokoládovými tónmi.
- Mokré spracovanie má za výsledok kávu s ľahkým telom s nádychom ovocia a kvetín.
- Polo-mokré spracovanie vytvára kávu s výraznejšou sladkou a karamelovou chuťou.
- Praženie kávových zŕn dáva káve výslednú chuť a vzhľad, tak ako ju poznáme. Chuť a vôňu ovplyvňuje predovšetkým doba praženia a teplota. Menej pražená káva má kyslejšie chute, zatiaľ čo veľmi pražená je tmavá, výrazne horká s čokoládovými tónmi.