Kávový špeciál: káva nie je len jedna alebo aké druhy existujú
Káva sa stala súčasťou každodenného života väčšiny z nás – či už ju využívame ako vzpruh na dodanie energie, alebo si šálku vychutnávame počas dňa ako malý odpočinkový rituál. Vybrať však kávu, ktorá bude mať lahodnú chuť a príjemnú arómu môže byť niekedy trochu oriešok. V dnešnom diele nášho kávového špeciálu sa preto zameriame na to, ako sa v tejto oblasti zorientovať, a predstavíme si, aké druhy káv existujú.
Káva, respektíve kávové zrná, sú plodom ovocnej dreviny – kávovníka. Keďže je dopyt po kávových zrnách naozaj veľký, pestujú sa kávovníky na plantážach po celom svete. Začínajú plodiť okolo tretieho roku života, ale najvyššie výnosy poskytujú okolo piateho a šiesteho roku. Kvitnú výrazne voňajúcimi drobnými kvetmi, ktoré sa postupne menia na plod – kôstkovicu. Svojim vzhľadom pripomínajú čerešňu, preto sa plody často označujú ako „kávové čerešne“. Ukrývajú v sebe dve tvrdé semená – zrná. Čerešne sú najprv sfarbené do žlta a postupne sa ich farba mení do červena až fialova – v tejto fáze sú pripravené na zber, vybratie zelených zŕn, a následné praženie na prípravu zrnkovej či mletej kávy.
Arabica a Robusta, dva základné druhy, ktoré dobývajú svet
Aj keď by sme mohli skúmať niekoľko desiatok druhov kávovníkov, väčšinu produkcie (údajne až 99 %) pokrývajú iba dva z nich:
- Arabský kávovník Coffea Arabica alias nami známa káva arabica.
- Kávovník Coffea Canephora nesúci skrátené označenie robusta.
Tieto dva druhy sa medzi sebou líšia nielen pestovaním, ale aj tvarom zŕn, obsahom kofeínu a výslednou chuťou.
Vedeli ste, že denne sa na celom svete vypijú dve miliardy šálok kávy? Aj keď sú pripravované najrôznejšími spôsobmi, jedno budú mať spoločné – vo väčšine prípadov budú vyrobené z arabiky alebo robusty (alebo z ich kombinácie), ktorých sa ročne vypestuje vyše 10 miliónov ton.
Arabica vs. robusta – ktorá víťazí?
Ak by sme umiestnili tieto dve odrody na pomyselné ťažítko váh, potom by s prehľadom zvíťazila arabica – tá totiž tvorí približne 70 % celosvetovej produkcie a teší sa medzi milovníkov kávy značne väčšej obľube, než jej konkurent robusta. Čím každá z nich vyniká a čím sa naopak líši? Napovie nasledujúci prehľad:
Arabica | Robusta | |
---|---|---|
Ako chutí? |
|
|
Na prípravu akej kávy je vhodná? |
|
|
Ako vyzerá kávové zrno? |
|
|
Kde sa pestuje? |
|
|
Ako vonia? |
|
|
Ako sa žne? |
|
|
Koľko obsahuje kofeínu? |
|
|
Z čoho sa skladá? |
|
|
Zmesi kávy sú najčastejšie
Pokiaľ si chcete kúpiť 100 % arabicu alebo robustu, budete musieť obvykle navštíviť špecializované obchody s kávou – či už osobne, alebo online. Čisté druhy káv sú totiž pomerne drahé, a preto v bežných obchodoch s potravinami nájdeme väčšinou kávové zmesi. Tie obsahujú nielen zmes arabiky a robusty v určitom pomere, ale aj zrná z najrôznejších kútov sveta, čo okrem ceny ovplyvní aj výslednú chuť.
Medzi najbežnejšie zmesi, s ktorými sa môžeme v našich podmienkach stretnúť, patria:
- Kolumbijská káva, ktorá máva čistú arómu s jemnou, ľahko orieškovou chuťou. Nebýva horká ani kyslá.
- Kubánská káva pre milovníkov lahodnej sladkej chuti, ktorú dopĺňa jemne dymová aróma.
- Kostarická káva zaujme jemnou chuťou s nádychom orieškov.
- Honduras či Madagaskar obľúbené pre vysoký obsah kofeínu a výraznú chuť.
- Guatemala s plnou chuťou, výraznou arómou a silne povzbudzujúcim účinkom.
- Sumatra, s veľmi výraznou chuťou, ale len minimálnou kyslosťou.
- Brazilská Santos, ktorá má plnú, ucelenú chuť a nie je kyslastá.
Káva bez obsahu koféinu
Veľmi populárnym druhom je bezkofeínová káva, ktorú si obľúbili predovšetkým ľudia so zdravotnými komplikáciami, neznášanlivosťou kofeínu či tehotné ženy. O jej obľube hovorí aj fakt, že tvorí 10 % celosvetovej spotreby kávy.
- Spôsob odstraňovania kofeínu zo zelených kávových zŕn je starý už viac ako 100 rokov – patentoval si ho roku 1905 Ludwig Roselius, nemecký obchodník s kávou a zakladateľ spoločnosti Kaffee HAG.
- Kofeín je možné odstrániť dvoma spôsobmi:
- Chemicky pomocou organických rozpúšťadiel, kedy sa zelené zrná naparujú a následne máčajú v rozpúšťadlách, ktoré z nich vylúhujú kofeín.
- Šetrnejšie vymývaním vodou, kedy sa kofeín vylučuje vo filtri z aktívneho uhlia (tento spôsob zachováva prirodzenejšiu chuť kávy ako chemický).
- Či už sa použije chemická či prírodná cesta, podarí sa týmto procesom odstrániť z kávových zŕn až 97 % kofeínu. Výsledná šálka kávy potom obsahuje iba 2 až 12 mg kofeínu (klasické espresso má viac ako 100 mg). Ak si dáte bezkofeínovú kávu, je to z hľadiska povzbudivého účinku, ako keby ste vypili šálku horúcej čokolády.
Cibetková káva (Kopi Luwak) a Black Ivory káva
Špeciálnym, a zároveň aj veľmi drahým typom kávy sú kávy spracované zvieratami. Kávová čerešňa sa necháva ožuť alebo prejsť tráviacim traktom zvieraťa. Vďaka tomu sa naruší dužina a zelené zrno sa môže ďalej spracovávať. Najbežnejšími živočíchmi, ktorí sa na tento účel využívajú, sú cibetky, slony či opice, pričom najznámejšie sú nasledujúce dva druhy káv:
- Cibetková káva čiže Kopi Luwak – vyhľadávajú ju skutoční milovníci kávy a fajnšmekri, ktorí si zamilovali jej korenenú chuť s jemnou príchuťou čokolády a karamelu. Kávové čerešne prechádzajú tráviacim traktom ovíjača škvrnitého alias cibetky a z jej trusu sú potom vyberané zrná s neporušeným obalom – teda tie, ktoré neprišli do styku s trusom samotným. Vzhľadom na to, že sa cibetky živia kávovými čerešňami iba vo voľnej prírode, je produkcia cibetkovej kávy veľmi malá a jej cena vysoká.
- Káva Black Ivory tento druh kávy predčil, aspoň čo sa ceny týka, kávu cibetkovú, a to z toho dôvodu, že sa dá ochutnať iba na štyroch miestach na svete. Za jej výrobu je zodpovedný slon, ktorý denne zožerie 32 kilogramov kávových čerešní, aby z nich vyprodukoval asi jeden kilogram kávových zŕn, ktoré je možné použiť na výrobu kávy. Počiatok kávy Black Ivory sa datuje do roku 2000, produkuje sa v Thajsku a tí, ktorí mali šancu ju ochutnať, ju označujú za jedinečnú, jemnú, čokoládové chuti, okorenenú muškátovým orieškom.
Instantná káva pre rýchlu prípravu
Aj keď sa chuť instantnej kávy rozhodne nedá prirovnať k plnej chuti kávy zrnkovej, napriek tomu instantný variant dobýva svet, a to vďaka svojej jednoduchej a rýchlej príprave. Na jej výrobu sa používajú sušené vyextrahované mleté pražené kávové zrná, ktoré sa ďalej spracovávajú do podoby prášku alebo granúl. Aj napriek svojmu spracovaniu stále obsahuje kofeín.
Obilná káva a kávové alternatívy
Každý z nás si určite pamätá na doby, kedy v kuchyni babičiek voňala pri každých raňajkách melta. Aj dnes sú tieto kávovinové náhradky, ktoré neobsahujú kofeín a mnohokrát majú aj celý rad zdravotných benefitov, veľmi obľúbené. Najčastejšie sa môžeme stretnúť s nasledujúcimi kávovinami:
- Cikorkové kávoviny, kam patrí čekanková káva vyrábaná z praženého koreňa čakanky.
- Obilné kávoviny zahŕňajúce kávu z jačmeňa, pšeničnú, ražnú či špaldovú kávu.
- Figové kávoviny pripravované z figových plodov.
Zdravé kávy
Veľmi obľúbeným trendom posledných rokov sú aj takzvané zdravé kávy, kam spadajú najrôznejšie kávy na chudnutie či bylinné kávy podporujúce prečistenie tela.
- Špeciálnu kategóriu tejto skupiny predstavujú ajurvédské kávy pochádzajúce z Indie, ktoré sú obohatené o rôzne ajurvédske byliny a sú určené ako podpora pri najrôznejších zdravotných problémoch.
- Zabudnúť potom nesmieme ani zelenú kávu, ktorá je vyrobená z kávových zŕn, ktoré neprešli pražením. Pre niekoho môže byť príliš kyslá, ale je cenená predovšetkým pre svoje antioxidačné a antibakteriálne účinky, takže ju do svojho jedálnička zahŕňajú predovšetkým vyznávači zdravého životného štýlu.
Obilná káva a kávové alternatívy
Každý z nás si určite pamätá na doby, kedy v kuchyni babičiek voňala pri každých raňajkách melta. Aj dnes sú tieto kávovinové náhradky, ktoré neobsahujú kofeín a mnohokrát majú aj celý rad zdravotných benefitov, veľmi obľúbené. Najčastejšie sa môžeme stretnúť s nasledujúcimi kávovinami:
- Cikorkové kávoviny, kam patrí čekanková káva vyrábaná z praženého koreňa čakanky.
- Obilné kávoviny zahŕňajúce kávu z jačmeňa, pšeničnú, ražnú či špaldovú kávu.
- Figové kávoviny pripravované z figových plodov.
Pozor na chuť
Nech už si vyberiete akýkoľvek druh kávy, pamätajte na to, že jej chuť nie je nikdy jasne daná, aj keď sa jedná o 100 % robustu alebo 100 % arabicu. Výslednú chuť totiž ovplyvňuje aj celý rad ďalších faktorov, okrem iného to:
- ako bola káva upražená,
- ako je čerstvá,
- či kávu pripravujete z už mletej kávy, alebo si ju meliete tesne pred prípravou v mlynčeku na kávu (tu hrá veľkú úlohu aj správne zvolená hrubosť mletia),
- kde kávu pripravujete – rozdielny výsledok chuti dosiahnete pri príprave v kávovare, vo french presse v moka kanvičke či v prekvapkávači.
Aby ste dosiahli čo najlepšiu chuť i vôňu kávy, odporúčame vám používať zrnkovú kávu, ktorú si namelete tesne pred prípravou.