10× viac produktov za najlepšie ceny
10× viac produktov za najlepšie ceny

Kávový špeciál: Veľká noc s vôňou kávy

Káva tvorí pre väčšinu z nás neoddeliteľnú súčasť každého dňa – ani na veľkonočné sviatky tomu nemusí byť inak – naopak, môžete si pripraviť skvelé kávové špeciality, ktoré spestria sviatočný stôl, a potešia nielen vás, ale aj sviatočných hostí! Nielen pre milovníkov kávy prinášame veľkonočné recepty na dezerty aj originálne nápoje s chuťou a vôňou kávových zŕn. Máme pre vás tiež niekoľko tipov, ako pomocou kávy skrášliť domov, alebo ako efektívne a ľahko zafarbiť kávou veľkonočné kraslice! Nechajte sa inšpirovať a užite si Veľkú noc s príchuťou kávy plnými dúškami!

Kávový speciál: Velikonoce s vůní kávy
Kávový speciál: Velikonoce s vůní kávy

Veľkonočný baránok s príchuťou kávy? Prečo nie!

Pečený baránok k Veľkej noci nesporne patrí! Vyskúšajte tento rok vynikajúci recept na kávového barančeka, ktorý svojou vôňou aj chuťou očarí všetkých členov domácnosti, a zapráši sa po ňom rýchlosťou blesku! Tu je jednoduchý recept:

Čo budete potrebovať?
  • 10 kvalitných kávových zŕn
  • 40 ml silného espressa
  • 100 g trstinového cukru
  • 150 g múky
  • 90 g masla
  • 90 g horkej čokolády
  • 40 g mandlí
  • 100 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • ½ lyžičky mletého muškátového orieška
  • Maslo a múku na vymazanie a vysypanie formy

Ako postupovať?

Najskôr je potrebné kávové zrná nahrubo nadrviť v mažiari alebo kávovom mlynčeku. Potom rozpustite v rajnici trstinový cukor na jemný karamel a vsypte kávové zrná. Premiešajte, ihneď rozprestrite na papier na pečenie a nechajte vychladnúť.

Vajcia ušľahajte s cukrom do peny – pozvoľna vmiešajte rozpustené maslo, espresso, mlieko a nasekanú čokoládu. Potom pridajte múku, nasekané mandle, muškátový oriešok a jedlú sódu. Nakoniec do cesta vsypte vychladnuté kávové zrná v karameli a premiešajte.

Do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy na barančeka nalejte cesto a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 40 minút.


TIP! Kávové zrná môžete využiť aj na zdobenie – prilepte ich pomocou horúceho karamelu na upečeného baránka v mieste očí a ňufáku.

Zelená káva je plná vitamínov – ideálna pre jarný detox

Svieža zelená farba k Veľkej noci a prebúdzajúcej sa jarnej prírode neodmysliteľne patrí! Už ste vyskúšali zelenú kávu? Nepražené zrná si na rozdiel od kávy, ktorá prechádza klasickým procesom praženia (vďaka ktorému získa typickú sýto hnedú farbu) zachovávajú výrazne viac antioxidantov a telu prospešných kyselín.

Zaraďte zelenú kávu na veľkonočnú tabuľu – nielen, že má pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém alebo žlčník, ale tiež napomáha chudnutiu – je tak ideálnou súčasťou jarného detoxu, a pomôže vám zbaviť sa nadbytočných kilogramov zo zimných mesiacov!

Kávový speciál: Velikonoce s vůní kávy

Kávový speciál: Velikonoce s vůní kávy

Kávové makrónky ako chutný dezert k popoludňajšej káve

Makrónky zažívajú v posledných rokoch veľký boom – tieto krehké francúzske pochúťky môžete zaradiť do Veľkonočného menu, a prekvapiť tak návštevu netradičným veľkonočným dezertom! Vynikajúce sú makrónky s príchuťou kávy – ich prípravy sa nemusíte báť, nie je nijako zložitá – stačí vedieť, ako na to! Ako postupovať a aké suroviny budete potrebovať?

Na prípravu cca 40 ks kávových makrónok budete potrebovať:

Suroviny na cesto:

  • 150 g práškového cukru
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g mandľovej múky
  • 110 g bielkov (zo 4 vajec)
  • 40 ml vody
  • Hnedé gélové farbivo
  •  ½ lyžičky jemne mletej kávy

Suroviny na kávový krém:

  • 2 lyžice instantnej kávy
  • 200 g kvalitnej bielej čokolády
  • 100 ml 33 % smotany na šľahanie
  • 40 g masla

Postup:

Zmiešajte mandľovú múku s práškovým cukrom a pridajte polovicu bielkov aj gélové farbivo. Zmes vyšľahajte do hladkej pasty. Ušľahajte druhú časť bielkov so štipkou soli na polotuhý sneh. Potom nasypte krupicový cukor do menšieho hrnca, a zalejte vodou. Pripravte rozvar s teplotou 118 °C, a potom ho postupne prilievajte do bielkov a šľahajte, až získate tuhý a chladný sneh. Opatrne za pomoci stierky zmiešajte sneh s pripraveným cestom – hotovú zmes nalejte do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou.

Pripravte si plech vyložený papierom na pečenie a tvorte z cesta makrónky s priemerom cca 3,5 cm. Pečte v predhriatej rúre na 170 °C 14-18 minút, a nechajte ich na plechu do vychladnutia.

Medzitým si pripravte krém. Zahrejte smotanu a pridajte do nej 2 lyžičky kávy. Zmiešajte, potom pridajte zmäknuté maslo a vyšľahajte tyčovým mixérom. Vložte do chladničky a nechajte krém vychladnúť (najlepšie do ďalšieho dňa). Potom krém vložte do zdobiaceho vrecka a makrónky naplňte a zlepte. Skvele budú chutiť s kvalitnou kávou alebo čiernym čajom!


Ako zafarbiť kávou veľkonočné kraslice?

Chystáte sa na výrobu veľkonočných kraslíc? Aj tu môžete využiť kávu ako prírodné farbivo. Pripravte si liter silnej kávy, 2 lyžice soli a 1 lyžicu octu. Zmes priveďte do varu a potom do nej vložte vajcia – po cca 30 minútach získajú zemito hnedú farbu.

Ak chcete vytvoriť batikované vajcia, oviňte ich pred ponorením gázou, špagátom alebo na ne nalepte prírodniny v podobe lístia alebo kvetov, ktoré po zafarbení odstránite (môžete ich tiež namiesto lepenia pevne obaliť silónovou pančuchou). Na farbenie kávou vyberajte čo najbelšie vajcia, aby ste dosiahli efektívny výsledok!


TIP! Vajcia nemusíte zdobiť len kávou. Pozrite sa aj na ďalšie tipy ako vyfúknuť a nazdobiť veľkonočné vajíčka.

Vyrobte si originálne veľkonočné dekorácie z kávových zŕn

Kávové zrná môžu byť skvelým pomocníkom aj pri výrobe veľkonočných dekorácií, ktoré skrášlia aj prevoňajú jarný domov!

Vytvoriť si môžete napríklad originálne veľkonočné kraslice s kávovými zrnami. Na výrobu budete potrebovať tavnú pištoľ, kávové zrná (možno aj niekoľko druhov) a vyfúknuté vajcia. Na vajcia postupne pomocou pištole lepte kávové zrná tak, aby pokrývali celú škrupinu – v prípade, že máte viac druhov kávových zŕn (odtiene hnedej alebo zelenej), môžete tvoriť zaujímavé ornamenty.

Využiť môžete tiež mletú kávu – vyfúknuté vajcia potrite pomocou štetca lepidlom a potom obaľte v jemne mletej káve – tá priľne iba v miestach, kde sa nachádza lepidlo, a vytvorí tak originálny dekor. Nakoniec kraslicami pretiahnite povrázok alebo mašľu, a zaveste ich na zelenú vetvičku vo váze.

Vyrobiť si môžete aj jednoduché nástenné veľkonočné dekorácie z kávových zŕn – potrebovať budete tvrdý kartón, kávové zrná a tavnú pištoľ. Z kartónu vystrihnite tvar podľa ľubovôle (napríklad zajačika, vajcia, alebo srdce). Pomocou tavnej pištole pokryte plochu kartónu kávovými zrnami. Nakoniec dekoráciu opatrite prírodným povrázkom a zaveste na stenu!

Nezabudnite si počas tvorenia vychutnať šálku kvalitnej kávy a užiť si naplno čas relaxácie, prebúdzajúcej sa prírody a nadchádzajúcich veľkonočných sviatkov!