Noah Cigória - mletá pražená čakanka
Popis
Čakanka je známa už od staroveku. V starom Egypte bola považovaná za magickú bylinu, ktorá dáva krásu a úspech. V minulosti bola v lekárstve používaná ako všeliek. A tak ako v minulosti aj v súčastnosti sa čakanka využíva predovšetkým v ľudovom liečiteľstve a vo fytoterapii. Na tieto účely sa využíva najmä koreň rastliny. Naši prastarí a starí rodičia ho poznali a využívali ako Korenie sv. Petra. Nápoj z usušeného koreňa zaliateho vriacou vodou nazývali „Cigorka“. Pražením a zmiešaním koreňa čakanky a jačmeňa vznikol voňavý a lahodný cereálny nápoj, ktorý dokonale nahrádzal a stále nahrádza kávu a to nie len u ľudí, ktorí dávajú prednosť zdravému životnému štýlu. Nápoje s obsahom praženej čakanky tzv. kávoviny vnímame pre ich typickú chuť čistej prírody a pozitívne účinky na organizmus.
- Horké látky v čakanke zlepšujú trávenie a povzbudzujú činnosť tráviacich orgánov tým, že podporujú vylučovanie tráviacich štiav a zlepšujú mobilitu hladkého svalstva tráviacej rúry.
- Koreň čakanky obsahuje až do 50 % inulínu a práve jeho pozitívny vplyv na ľudský organizmus v súčastnosti dokazujú rôzne odborné štúdie. Inulín je rastlinná igrediencia, ktorá je oficiálne uznaná za vlákninu. Z množstva pozitívnych účinkov ktoré sa opisujú v rôznych herbároch, liečiteľských kníhách a odborných štúdiách uvádzame :
- Inulín má pozitívny vplyv na cukrovku
Jeho hlavnou zložkou je fruktóza, na jej vstup do buniek netreba inzulín, ktorý cukrovkárom často chýba. Keďže inulín sa prakticky v tenkom čreve nerozkladá tráviacimi enzýmami, pôsobí do určitej mieri ako vláknina, ktorá znižuje glykemický index jedál. Výsledkom konzumácie jedál s výšším obsahom vlákniny a teda aj inulínu je nižšia a stabilnejšia hladina krvnej glukózy.
- Inulín má pozitívny vplyv na tráviacu sústavu
Pôsobí ako prebiotikum slúžiace črevným baktériám ako potrava – vytvára vhodné prostredie na rozmnožovanie a zachovanie prirodzenej črevnej mikroflóry. Ako diétna vláknina nedokáže byť strávený v zažívacom systéme, dostáva sa do tráviaceho traktu v neporušenom stave a ovplyvňuje zloženie a konzistenciu v žalúdku a v čreve ako aj rýchlosť vyprázdňovania.