Fruits du Paradis Žito BIO 500 g
Popis
Až do 60. rokov 20. storočia bola raž najpestovanejšou obilninou v Českej republike. Bohužiaľ, dnes ju postupne nahrádza pšenica. Chceme vám povedať viac o raži a ukázať, že je nespravodlivé, že je táto obilnina tak zanedbávaná.
Prečo je pšenica obľúbenejšia? Odpoveď je v skutočnosti jednoduchá – obchodníci tak získajú viac peňazí. Je zaujímavé, že najmä Česká republika v posledných rokoch sleduje tento trend rozširovania spotreby pšenice. Napríklad v severnej Európe (Škandinávii) je pšenice čoraz menej a nahrádza ju raž, o ktorej hovoríme. Práve škandinávski vedci údajne zistili, že raž je zdravšia – dokonca vraj obsahuje nespočetné množstvo látok, ktoré majú protirakovinové účinky a chránia aj naše srdce pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.
Čo ešte obsahuje raž? V zrne raže nájdeme najvyšší podiel aminokyseliny lyzín, ktorá pomáha tvoriť kolagén – práve táto aminokyselina chýba mnohým ľuďom trpiacim na tenké kosti. Medzi ďalšie zdravé látky v tomto zrne patrí vitamín B, E a minerálne látky, napríklad železo. Žito je tiež lepšie na trávenie ako pšenica, pretože obsahuje viac vlákniny.
Rada pre vás: Ako si vybrať správny ražný chlieb? Ak v obchode nájdete pečivo označené ako „pšenično-ražné“, môžete si byť istí, že kupujete hlavne pšenicu mierne zmiešanú s ražou. Ak však chcete pečivo s vysokým obsahom raže, výrobok musí byť označený ako „ražný“, pričom musí obsahovať najmenej 90 % tohto obilia. Prečo si však nevyrobiť vlastnú múku z najlepšej bio raže, ktorú ponúkame, a nepiecť kvalitný ražný chlieb v pohodlí domova? Naša raž je v najvyššej bio kvalite a poteší vás, či už mletá ako múka, alebo aj ako príloha k vašim obľúbeným jedlám.
Zloženie: 100 % žito BIO
Balenie: 500 g
CZ-BIO-002
Skladujte v suchu, chráňte pred teplom.
Výživové údaje v 100 g výrobku | |
---|---|
Energetická hodnota | 323 kcal |
Tuky | 1,70 g |
z toho nasýtené | 0,30 g |
Sacharidy | 60,70 g |
z toho cukry | 0,90 g |
Vláknina | 13,20 g |
Bielkoviny | 9,50 g |
Soľ | 0,01 g |