PLANTO Kombucha - čajová huba PO-KO-1KS
Popis
Kombucha – čajová huba
Kombucha – osviežujúci nápoj zo sladeného čierneho alebo zeleného čaju, ktorý prešiel fermentáciou touto hubou. Kombucha má veľký obsah zdraviu prospešných látok. Čistí krv a je používaná mnoho ľuďmi ako univerzálny liečivý prostriedok. Užíva sa pri liečení poruch trávenia, poruch spánku, žlčových kameňov, ochorení kĺbov, obličiek, pečene a vlasov. Liečba Kombuchou pomáha aj pri obezite, zápche, hnačke, hemoroidoch, vredoch, šedom zákale a rakovine.
Čajová huba pripomína rôsolovitý koláč, bielo-oranžovo-hnedej farby. Nie je to typická huba, je to symbióza kultúr kvasníc, laktobacilov, kvasiniek a baktérií. Kombucha rastie v čaji, kde je podporovaná kofeínom, teobromínom a teofylínom, avšak je možné ju pripraviť aj v bylinných čajoch. Na povrchu čaju vytvára celulózový fungus – matečnú hubu, od ktorej sa neskôr oddeľujú huby dcérske – huba sa množí. Jeho príprava spočíva v tom, že sa japonská huba vloží do čaju, najlepšie do sklenenej nádoby (litrovej dózy) a nechá sa po určitú dobu, kým sa nedosiahne správna koncentrácia. Veľkosť huby závisí od nádoby, v ktorej je vyrobená.
Výsledný nápoj je sladkokyslý a obsahuje kyselinu glukurónovú, vitamíny B1, B2, B6, B12 a C, ďalej kyselinu listovú, mliečnu, aminokyseliny, enzýmy, antibiotické látky a malé množstvo alkoholu. Obsah alkoholu je v priemere 0,5 %. Špecifický účinok kombuchy je založený predovšetkým na kyseline glukurónovej, ktorá spôsobuje silnú detoxikáciu organizmu. Kyselina sa spája s odpadovými látkami tela a jedmi, ktoré prichádzajú zvonku, a pripravuje ich tak na vylučovanie. Kyselina mliečna má silný inhibičný účinok na škodlivé črevné baktérie a tým podporuje tráviaci proces.
Huba obvykle pláva na vrchole nádoby naplnenej čajom. obrastené časti huby vždy plávajú hore a tým hubu zahusťujú. Čoskoro zhustne natoľko, že spadne na dno pohára, a potom sa na povrchu pohára vytvorí nová kombucha. Spočiatku je úplne tenká, takmer priehľadná. Počkajte, kým dozreje, a vložte ju do samostatného pohára. Získame tak novú hubu, ktorá nám umožní zvýšiť produkciu nápoja.
Vlastnosti:
- posilňuje imunitu
- reguluje metabolizmus
- obnovuje črevnú flóru
- zmierňuje následky alergií
- spomaľuje proces starnutia organizmu
- upravuje krvný tlak a cholesterol
- má detoxikačné vlastnosti
- je zdrojom mnohých vitamínov, vrátane: C, B1, B2, B3, rovnako ako aminokyselín a enzýmov
- zahŕňa okrem iného zinok, horčík, železo, organické kyseliny
Výrobok je vždy pred odoslaním zabalený po jednom kuse do vákuového vrecka. Kultúra huby Kombucha na prechovávanie v litrovom pohári.