Praktické tipy, ako vybrať drez
Hoci to tak možno na prvý pohľad nevyzerá, správny výber drezu zohráva pri zariaďovaní kuchyne zásadnú úlohu. Nemali by ste ho preto uponáhľať a vyberať s rozmyslom. Dôležitú úlohu zohráva nielen jeho vzhľad a dizajnové prevedenie, ale aj materiál, kvalita a technické parametre. Ako teda vybrať drez správne?
Drez je neoddeliteľnou súčasťou kuchynskej linky, ktorú v prípade, že vyberiete kvalitné prevedenie, zdobí niekoľko rokov. Jedná sa o zaťažovanú súčasť kuchyne, a to dokonca aj vtedy, keď používate na umývanie riadu umývačku. Aj tak v ňom oplachujete potraviny, čistíte ovocie či zeleninu, napúšťate doň vodu pri upratovaní linky alebo do neho odkladáte riad. Preto by mal byť nielen dizajnovo zaujímavý, ale predovšetkým odolný a ľahko udržovateľný. Ďalšie parametre sú potom závislé aj na veľkosti vašej rodiny, na tom, koľko času v kuchyni trávite alebo ako často varíte.
Výber základného typu
Prvotným, čím by ste sa mali pri výbere drezu zaoberať, je jeho tvar a veľkosť. Požiadavky na ne závisia predovšetkým od toho, koľko priestoru a kde máte v kuchynskej linke vymedzených. Na výber máte nasledujúce možnosti:
Tento typ je určený predovšetkým pre menšie kuchynské linky a menej početné domácnosti. Vyberať môžete z hranatých, oválnych či rohových variant podľa vašich preferencií. Súčasťou tohto drezu môže byť aj odkvapkávacia plocha pre umytý riad.
Je ideálny predovšetkým pre početnejšie rodiny a vášnivých kuchárov. Skladá sa z dvoch častí, pričom tá väčšia slúži na umývanie riadu, a tá menšia potom napríklad na umývanie potravín. Rovnako ako jednoduchý drez môže byť aj tento doplnený o odkvapkávaciu plochu.
Jedná sa o špeciálne prevedenie drezu, ktoré poskytuje ideálne riešenie pre prípad, keď tvar kuchynskej linky či inštalácia vody neumožňuje iné umiestnenie drezu, než do rohu linky.
Veľkosť samotného drezu je potom daná šírkou spodnej skrinky kuchynskej linky. V niektorých prípadoch môže byť drez širší ako samotná spodná skrinka, ale dôležité je, aby sa do skrinky zmestila jeho vaňa.
Na komfortné používanie drezu je nevyhnutná jeho hĺbka. Všeobecne platí, že čím hlbší drez, tým je praktickejší. Ideálna hĺbka začína na 20 centimetroch, hoci štandardne nájdete na trhu drezy už s 15 cm hĺbkou, ktoré sú ale nepraktické.
S hĺbkou drezu potom súvisí aj výška umiestnenia drezu. Tá je individuálna a závisí od veľkosti osoby, ktorá ho využíva. Všeobecne ale platí, že by ste nemali byť pri dreze sklonení, ale stáť rovno. Ak meriate 170 cm a viac, zvoľte výšku drezu v rozmedzí od 95 do 105 cm. Pri výpočte správnej výšky zohľadnite aj to, že čím hlbší drez máte, tým viac sa budete musieť skloniť.
Spôsob montáže drezu
Ďalším parametrom, ktorý by ste mali pred nákupom drezu zvážiť, je spôsob jeho montáže. Na výber máte z troch možností:
Jedná sa o najbežnejší spôsob inštalácie, ktorý je štandardný predovšetkým pre kuchynské linky z drevotriesky. Pri tomto type montáže zostanú ľahko vyvýšené okraje drezu, preto je potrebná zvýšená údržba a hygiena, aby nedochádzalo k zatekaniu vody a tvorbe plesní.
Jedná sa o takzvaný vnorený drez, kedy je prevedená spodná montáž a drez splýva s kuchynskou doskou. Tento typ inštalácie je však možný iba vtedy, ak máte kuchynskú dosku z vodeodolného materiálu, ako je napríklad prírodný kameň.
V tomto prípade sa používa celoplošný drez, ktorý nahradí časť kuchynskej linky a zaberie tak zo všetkých variantov montáže najviac miesta.
Pre výber drezu a jeho montáž je potom podstatná aj orientácia drezu, ktorá môže byť vzhľadom k výtokovému otvoru buď ľavá alebo pravá. Ľavý drez má hlavnú vaňu vľavo a odkvapkávaciu plochu vpravo, pri pravom dreze je to naopak.
Kvalitná montáž je základným faktorom zaisťujúcim dokonalú funkčnosť a dlhú životnosť drezu, preto si na nej dajte naozaj záležať. Ak budete drez zapúšťať do linky, vykonajte inštaláciu tak, aby bola kuchynská doska chránená proti zatekaniu vody.
Materiál drezu
Posledným zásadným parametrom, ktorý hrá pri výbere drezu rozhodujúcu úlohu, je materiál, z ktorého je drez vyrobený. Ten totiž zaisťuje, aký odolný drez je a aká dlhá bude jeho životnosť. Poďme si teda predstaviť typické materiály, z ktorých sú drezy vyrábané, a ich výhody a nevýhody.
Nerezový drez
Nerezový drez patrí k najčastejšie používaným a najvyhľadávanejším typom drezov. Dôvodov je k tomu hneď niekoľko - od neutrálneho vzhľadu, ktorý sa dá ľahko kombinovať s akýmkoľvek vybavením kuchyne vrátane drezového príslušenstva, cez jednoduchú údržbu až po veľkú odolnosť, a to ako voči chemickým aj umývacím prostriedkom a vysokým teplotám, tak aj voči korózii. Vďaka jeho hladkému povrchu je tiež vysoko hygienický a nie je tak náchylný na usadzovanie nečistôt a baktérií.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
|
|
Granitový drez
Stále obľúbenejším riešením kuchynských liniek je granitový drez, ktorý svojim vzhľadom pripomína prírodný kameň a predstavuje tak nielen elegantné, ale aj praktické riešenie. Najčastejšie sú granitové drezy vyrobené z 80 percent z kremenných pieskov (žuly), 15 percent tvoria akrylátové či polyesterové spojivo a zvyšných 5 percent sú farbivá. A práve vďaka obsahu farbív je ponúkaný v širokej škále farieb, takže si ho môžete vybrať presne podľa svojich farebných požiadaviek a zladiť tak kompletne celú kuchyňu. Navyše je granitový drez extrémne odolný - vydrží teplotu až 1 000 °C, odoláva mechanickému poškodeniu a je stálofarebný. Doplniť ho môžete batériami v totožnom prevedení.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
|
|
Tectonitový drez
Tectonitové drezy sú obľúbené najmä vďaka priaznivej cene a dobrej odolnosti. Tectonite je zo 100 % synteticky vyrobeného materiálu (tzv. SMC – Sheet Molding Compound), ktorý je známy z automobilového priemyslu. Jedná sa o kompozitný materiál, ktorý obsahuje aj sklené vlákna. Tectonitové drezy odolávajú vysokým teplotám, sú extrémne pevné, avšak lacnejšie kúsky sú náchylné na poškriabanie (tieto drezy totiž nebývajú prefarbené do hĺbky).
Výhody | Nevýhody |
---|---|
|
|
Keramický drez
Elegantný nadčasový dizajn, stálofarebnosť a odolnosť - presne tak by sa dal charakterizovať keramický drez. Navyše dnes už nemusíte zostávať iba pri bielom prevedení, pretože je ponúkaný v najrôznejších farbách či v matnej úprave. Je extrémne odolný voči vysokým teplotám, a to dokonca ešte viac ako žula. Rovnako tak odoláva aj agresívnym chemickým prostriedkom, kyselinám či lúhom, škvrnám aj poškriabaniu. Poteší vás svojou dlhou životnosťou a jednoduchou údržbou.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
|
|
Ďalšie typy drezov
Menej typickým, napriek tomu ale v moderných kuchyniach vyhľadávaným, je sklenený drez, ktorý predstavuje akúsi známku luxusu. Je treba vyberať naozaj kvalitný výrobok, ktorý bude odolný voči nárazom – počítať však musíte s vysokou obstarávacou cenou.
Opačným typom sú potom plastové drezy, ktoré sú lacné, ľahko umývateľné, ale vzhľadovo nie veľmi príťažlivé, a navyše je treba dôsledne preveriť kvalitu materiálu – ak sa rozhodnete pre tento variant, je potrebné vybrať naozaj kvalitné PVC, u ktorého bude záruka, že sa z neho nebudú uvoľňovať žiadne škodlivé látky.
Najčastejšie otázky pri výbere drezu
Granitový alebo tectonitový drez?
Granitové drezy sú extrémne odolné. Ide totiž z 80 % o kamenivo, z 15 % o spojivá a z 5 % o farbivá. Pokiaľ v kuchyni trávite veľa času a často umývate riad, rozhodne odporúčame granit. Odolá vysokým teplotám, tlaku, čistiacim prostriedkom a nie je náchylný na odreniny.
Pokiaľ je však pre vás cena dôležitá, poprípade v kuchyni netrávite veľa času, siahnite po tectonite. Nie je tak extrémne odolný ako granit, ale je veľmi pevný, odoláva špine a usadeninám a ľahko sa udržuje.
Jednodrez alebo dvojdrez?
Záleží na veľkosti kuchyne, počte členov v domácnosti aj na tom, či máte umývačku riadu. Pokiaľ umývačkou nedisponujete, ale často varíte, poprípade máte veľkú rodinu, rozhodne odporúčame dvojdrez. Ak máte málo miesta, potom je lepšie siahnuť po jednodreze, ktorý môže byť opatrený odkvapkávačom alebo malou vaničkou na odkvap.
Oplatí sa drez s odkvapkávačom?
Áno, oplatí. Odkvapkávač, ktorý je s drezom spojený je z rovnakého materiálu a veľmi ľahko sa udržuje. Navyše je odkvapkávač ľahko naklopený do drezu, takže odkvapkávajúca voda potom steká rovno do neho, a vy tak nemusíte vylievať vodu von, ako je to pri samostatných odkvapkávačoch.