V reštaurácii - Christoph Ribbat
V reštaurácii - Christoph Ribbat
Popis
Kniha predstavuje spojenie kultúrnej histórie, literatúry faktu a eseisticky pojatých príbehov s románovými prvkami. Autor predstiera pojem reštaurácie ako sociologický fenomén doby, ktorý ilustruje zaujímavými príbehmi z gastronomického prostredia, v ktorých vystupuje napríklad Emile Zola, Joseph Roth, Edward Hopper alebo Robert Walser. Poučene as vtipom líčia aj konkrétne príbehy čašníkov, slávnych kuchárov i samotných reštauratérov, venuje sa presláveným podnikom a ich histórii, uvádza desiatky preslávených pokrmov. Jeho pozornosti neuniká ani pozadie vonkajšieho spoločenského pozlátka, tj ťažká práca a zlé zárobky obsluhy, ich rôznorodé slabosti a zlozvyky, ako aj negatívne hygienické pomery. Prechádza z jedného kontinentu na druhý, aby zachytil vývoj a zvyky spojené s gastronómiou v mnohých krajinách sveta.
Autorovi však nejde len o zoznam pozoruhodností, ale aj o hlbší sociologický pohľad na úlohu reštaurácie ako takej: čo symbolizuje, čo prezentuje v spoločnosti a ako sa v nej odráža správanie a očakávanie hostí počas stolovania, pri rozhodovaní či konverzácii o tom, kam zájsť a ktoré podniky radšej vynechať.