Food Processor

Food procesor je veľmi všestranný. Vie v sekundách rozmixovať polievku a spracovať ovocie na pyré, rovnako ako sekať, plátkový alebo strúhať rôzne prísady. Toto zariadenie sa dodáva s nožom na mixovanie, sekanie, mletie a prípravu pyré; dvoma dvojitými plátkovacími a strúhacím disky rozdielne hrúbky a jemným struhadlovým diskom pre rezance v štýle Julienne.

Nôž:

Sekanie: Nôž naseká tvrdé i mäkké potraviny. Najlepší výsledok dosiahnete, keď zaistíte rovnaký rozmer všetkých přísad.Pro hrubo nasekané mäso, ryby, ovocie, zeleninu a orechy použite tlačidlo funkcie Pulse. Pre jemne nasekané alebo drvené orechy bez prestávky spracovávajte na rýchlosť 2–3, kým nezískate požadovanú štruktúru. Nôž tiež naseká cibuľu, huby, zeler či paradajky, ale dajte pozor, aby ste ich nespracovali príliš. Chilli alebo cesnak vložte do plniacej trubice, keď je kuchynský prístroj v chode. Pri príprave cesnakového masla vložte cesnak a petržlen (osušené od akýchkoľvek tekutín) do misy pre spracovanie a nasekajte, potom pridajte kocky masla. Rozmixujte. Nôž takisto nastrúha pečivo: použite pečivo nakrájané na kocky alebo nalámané na kúsky. Piškóty, napríklad Amaretto alebo diétne sucháre možno použiť ako drť na dezerty či korpusy Príprava pyré: Ovocné pretlaky, pyré a omáčky možno pomocou noža spracovať behom sekundy. Mäkké ovocie, napríklad letné bobule, kivi, mango a broskyne možné spracovať surové. Väčšie ovocie najprv vykôstkujte, podľa potreby olúpte a nakrájajte na rovnomerné kúsky. Pred prípravou pyré väčšie tvrdé ovocie, napríklad jablká, marhule, slivky, hrušky a rebarbora povarte v troche vody s cukrom, aby zmäklo. Nôž je ideálny pre prípravu jemných polievok. Prísady osušte a vložte do misy pre spracovanie, potom pridajte trochu tekutiny a spracujte do požadovanej konzistencie. Na záver prilejte pyré ku zostávajúce tekutine v hrnci a zmiešajte. Mixovanie: Nôž ľahko rozmixuje prísady do marinád, šalátových dressingov a majonéz. Použite ho pre mixovanie zmesou z mäkkého syra alebo jogurtu so zeleninou, korením a bylinkami určených do omáčok či pre prípravu cesta na palacinky alebo lievance. Nôž je možné použiť na prípravu menšieho množstva cukroviniek z krehkého cesta alebo drobenkového zdobenie. Do misy vložte múku a tuk priamo z chladničky. Tuk najprv nakrájajte na kocky. Spracovávajte niekoľko sekúnd, kým zmes nezačne pripomínať strúhanku. Ak pripravujete krehké cesto, pridajte do kuchynského prístroja v chode vodu pomocou plniacej trubice.

Disk pre silnejšie plátky / hrubé strúhanie:

Jedná sa o dvojstranný disk s čepeľou pre krájanie na hrubšie plátky na jednej strane a pre hrubé strúhanie na strane druhej. Najprv nakrájajte akékoľvek dlhé potraviny tak, aby sa zmestili do plniacej trubice, potom v prípade dlhej tenkej zeleniny, napríklad póru, cukiet a mrkvy, túto trubicu naplňte zvisle, aby vznikli úhľadné plátky. Krájate Ak na plátky iba jeden kus, použite malú plniacej trubici, zvisle vložte mrkvu, pór, cuketu alebo uhorku, rovnako ako v predchádzajúcom prípade.

Disk pre tenké plátkovanie a jemné strúhanie:

Tento dvojúčelové disk takisto plátkom a strúha, ale oveľa tenčeji a jemnejšie. Disk pre tenké plátkovanie je ideálny pre tenké plátky zeleru, uhorky, húb alebo reďkoviek, ktoré sa pridávajú do šalátov. Pri plnení použite pre zeler a reďkovky malú plniacej trubici a uistite sa, že sú huby umiestnené vodorovne a jedna na druhej. Strana pre jemné strúhanie je ideálny pre spracovanie tvrdého syra do omáčok, šalátov a gratinovaných poliev. Jemne nastrúha tiež pečená jablká – perfektný do závinov či ako náplň rôznych koláčov a pečiva. Jemné strúhadlo použite pre mrkvu, cukety alebo zeler a pridajte ich do šalátov, náplní do koláčov a pečiva alebo na prípravu plnky alebo orechové a masové sekané.

Disk pre strúhanie na tenké rezance:

Toto strúhadlo v štýle Julienne využijete pre strúhanie tenkých hranolčekov alebo jemných nudliček zeleniny pre pokrmy pripravované na panvici a do šalátov. Je vhodné pre červenú repu, mrkvu, zeler, cukety, uhorku, papriky, zemiaky a kvaka. Dlhú tenkú zeleninu, napríklad mrkvu, cukety a uhorky, nakrájajte na dĺžku asi 6,5 cm a do plniacej trubice je vložte vodorovne a naskladané na sebe.