Zdravý den Nopal BIO 330g
Popis
Ak na dovolenke navštívite oblasť, kde rastú opuncie, nezabudnite ich ochutnať. Môžete sa s nimi stretnúť nielen v Amerike, ale aj v Stredomorí. Pre svoje priaznivé účinky na ľudské zdravie sa opuncie cielene pestujú a spracúvajú mnohými spôsobmi. Ich plody sú navyše veľmi chutné a z času na čas sa objavujú na pultoch českých obchodov.
Opunciu alebo nopál objavili Európania spolu s Amerikou, ale miestni obyvatelia ju konzumovali už dávno predtým vďaka jej vysokej výživovej hodnote.
V plodoch nopálu nájdeme vlákninu, vitamíny A, B a C, minerálne látky (vápnik, horčík, draslík, sodík, železo, zinok a selén), pektín, 17 druhov aminokyselín vrátane esenciálnych, ako aj alkaloid berberín a samozrejme ďalšie živiny. Opuncia dokáže človeka dobre zasýtiť, ale jej energetická hodnota je pomerne nízka. Preto nie je prekvapujúce, že sa konzumácia nopálu odporúča pri redukčných diétach.
Aj v českých obchodoch sa nezriedka vyskytuje nopálové pečivo z nopálovej múky, ktoré je nielen nutrične zaujímavé, ale aj prirodzene bezlepkové.
Na pečenie môžete použiť aj nopálovú múku. Stačí nahradiť menšiu časť alebo celú obilnú múku v recepte nopalovým práškom.
Prášok z nopálu môžete užívať aj ako doplnok stravy – stačí rozmiešať odporúčané množstvo v nápoji a vypiť.
Ľudová medicína odporúča konzumáciu nopálu z viacerých dôvodov. Uvádza sa jeho priaznivý vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Odporúča sa proti zápche, pretože čistí a upravuje činnosť čriev. Vďaka vláknine je dobre živená. Alkaloid berberín upokojuje nervový systém. Priaznivé účinky nopálu na hydratáciu a ochranu pokožky sú dôvodom, prečo sa používa v kozmetike na výrobu krémov.
Chcete používať nopál pre zdravie? Kúpte si nopálový prášok alebo praktické tablety, ktoré môžete užívať pravidelne.