ARISTA Books Guláša a ich príbuzní
Popis
Ak by sa kedy konala verejná anketa o najpopulárnejší pokrm, potom by u nás nepochybne vyhrali tri: mimo klasickej knedľovej preprieze a sviečkovú by sa do tejto bezkonkurenčnej trojice dostal aj guláš. Nájde sa pravidelne na jedálničku bezmála každej reštaurácie a nielen tej ľudovej. Je obľúbenou a častou kŕmia aj v domácich kuchyniach, avšak zhusta len v niekoľkých málo variáciách. Gulášov pritom existuje oveľa viac a to zo všetkých možných surovín, nielen z klasického hovädzieho či bravčového. Alexander Žurman (1947–2010) bol okrem svojej nakladateľskej profesie čo sa týka gulášov odborníkom na slovo vzatým a uznávaným. Do tejto kuchárskej knižky, považovanej dnes už za klasickú príručku svojho druhu, zaradil celkom 182 receptov. Tie usporiadal do dvanástich skupín – jednak podľa krajiny pôvodu počnúc populárnym gulášom po česku, jednak podľa základnej suroviny, tj mäsa či iného základu. Prevládajú gulášy z hovädzieho a bravčového, dopĺňajú ich recepty z ovčieho, hydinového a rybieho mäsa, z diviny, vnútorností, mletého mäsa a údeného (vrátane obľúbeného zemiakového či burtového guláša), z viacerých druhov mäsa a nakoniec niekoľko tipov na guláša bezmäsité. Súbor receptov sprevádza kapitola o prílohách, prísadách a korení a rad cenných praktických rád „ako na to“ a „čo robiť keď“. Pretože guláš, to nie je len tak, ak si chceme naozaj pošmáknout, avšak s pomocou tejto knižky je úspech zaručený. Vychádza už v treťom vydaní.