Obilninová kuchárka od polievok po dezerty
Obilninová kuchárka od polievok po dezerty
Popis
Konzumácia výrobkov z obilnín, predovšetkým tých z pšenice, býva spájaná s rôznymi zdravotnými rizikami a obezitou. Mnoho ľudí dnes rieši aj niektorú z foriem intolerancie lepku. Obilniny ale zďaleka nie sú len produkty z bielej pšeničnej múky, nudné „zrno“ alebo prázdne sacharidy… Tretia kniha vegánskeho šéfkuchára Petra Klímu predstavuje túto dôležitú skupinu rastlinných surovín v úplne inom a lákavom svetle.
Hlavnú úlohu tu hrajú tradičné aj menej známe druhy obilnín a pseudoobilnín, vrátane tých bezlepkových – ale v ich prirodzenej, priemyselne čo najmenej upravenej, a teda výživnej podobe: plnej vlákniny, minerálov, bielkovín a zdravých tukov.
Existuje toľko druhov a toľko možností zdravého a kreatívneho spracovania! Zapojte ich s pomocou pestrej palety skvelých receptov do svojho každodenného jedálnička!
ŠPALDA, ČERVENÁ PŠENICA, KAMUT, PŠENICA OZIMÁ, JAČMEŇ, ŽITO, OVOS, JÁHLY, POHANKA, KUKURIACA, RYŽA MNOHÝCH DRUHOV, QUINOA, AMARANT, ČIROK
• krémové a ľahké polievky, originálne nátierky, šaláty, placky a tataráky, knedle, halušky, halušky, risotta, zapekané pokrmy a ďalšie rozmanité hlavné chody, ale aj raňajkové kaše, palacinky, múčniky, energetické tyčinky a sušienky
• celé zrná, klíčky, vločky, celozrnná múka, bulgur, kuskus, polenta, cestoviny
• prehľadné a inšpiratívne predstavenie jednej (pseudo)obilniny za druhou, doplnených množstvom lokálnej zeleniny, čerstvých byliniek, sezónneho ovocia a voňavého korenia
recepty plné chuti, živín a vlákniny, vrátane bezlepkových variantov a naopak bez mäsa, mlieka, vajec i cukru