BrainMax BrainMarket Med medovicový lesný, 950 g
Popis
BRAINMAX Med medovicový lesný, 950 g Med vzniká z nektáru (sladká šťava) kvetov , alebo z takzvanej medovice (stromy) . Po uložení nektáru do plástov dôjde vplyvom tepla k odpareniu prebytočnej vody a vzniká med. Med slúži primárne ako potrava pre včely, ktoré vďaka nemu prežijú zimu. Preto sa produkciou medu sa včely zaoberajú po celé leto. Vytvárajú toľko medu, aby zabezpečili, že ich kolónie budú mať dostatok potravy cez chladné zimné mesiace. Med dáva včelám energiu, aby rozvibrovali ich telá a vytvorili teplo, ktoré udržalo kráľovnú a úľ v teple. Prečo by sme mali jesť med: obsahuje jednoduché cukry , ktoré sú okamžitým zdrojom potrebnej energie obsahuje dextríny , ktoré majú hojivý vplyv na ľudskú kožu a slizníc obsahuje minerálne látky je zdrojom draslíka , ktorý stráži hospodárenie s vodou v našom tele, bráni nástupu svalových kŕčov, ochorení ciev, zlyhaniu srdcovej činnosti, hnačky, horúčkovitých ochorení obsahuje vápnik a fosfor pre pevnosť kostí, chrupaviek, zubnej skloviny, úponov svalov a šliach obsahuje peroxid vodíka , ktorý bráni zubnému kazu obsahuje horčík udržujúce optimálnu hladinu cholesterolu v krvi, bráni nástupu kôrnatenia tepien a vzniku aterosklerózy obsahuje železo , ktoré zaisťuje tvorbu červených krviniek obsahuje bielkoviny obsahuje prírodné látky / enzýmy, hormóny, rastlinné farbivá, silice, aromatické látky, vitamíny, flavonoidy, koloidy atď./ posilňujú obranyschopnosť organizmu, upravujú životné pochody v ľudskom tele 10 zaujímavostí, ktoré ste o mede možno netušili Med existuje už 150 miliónov rokov ak dnešnému dňu pochádza najstarší skamenený plásť tri milióny rokov. Na nazbieranie 0,5 kg medu pracuje 556 celý svoj život. Aby sme si vychutnali 1 kg medu, musí včela uletieť vzdialenosť rovnajúcu sa 4 krát okolo zeme. V staroveku sa med používal na balzamovanie tiel. Pokiaľ med uchovávate vo vzduchotesnej nádobe, je to jedna z mála potravín, ktorá má večnú trvanlivosť. Je to preto, že je prirodzene veľmi kyslé a má nízku úroveň vlhkosti. Med môže byť užitočný, ak trpíte sezónnymi alergiami, môže pomôcť vytvoriť imunitu voči miestnym rastlinám, ktoré alergie spúšťajú. Tmavšie medy majú vyššie množstvo stopových minerálov. Med obsahuje všetkých 13 aminokyselín , vrátane tých esenciálnych. Med by ste nemali zahrievať na teplotu vyššiu ako je 46 ° C , pretože v tej chvíli stráca väčšinu vitamínov a enzýmov. Typickým prejavom pravého medu je po čase jeho kryštalizácia – ľudovo tiež známe ako „zcukornatenie“. Ak je med pasterizovaný, podrobený mikrofiltráciou alebo sú doň pridávané iné sirupy, potlačí sa kryštalizácia, ale tiež sa zničí všetky zdraviu prospešné látky. Fytonutrienty obsiahnuté v mede sú zdroj antioxidačných, antibakteriálne a protiplesňových vlastností , ktoré med ponúka. Na udržanie jeho bioaktívnych látok je dôležité správne skladovanie. To bolo malo byť v sklenenej a uzatvárateľnej nádobe , pretože ľahko preberá pachy. Skladovanie je ideálne v tme pri teplote okolo 10 °C. Populárne recepty s medom Propolisové cukríky proti kašľu Zloženie: 1 vrecúško mätového čaju 1 vrecúško harmančekového čaju 1/2 lyžičky škorice 175 ml vriacej vody 255 g medu s propolisom Postup: Mätový a harmančekový čaj nechajte, spoločne so škoricou, 10 minút vylúhovať. Po uplynutí času vyberte čajové vrecká a vzniknutý roztok prelejte do menšieho hrnca. Pridajte med ap rohřívejte na miernom ohni, priveďte do varu. Pokračujte vo varení pokiaľ zmes nedosiahne 300 stupňov. Na presnosť použite cukrársky teplomer. Pokiaľ teplomer nemáte, použite tzv. metódu studenej vody. Do misky so studenou vodou pridajte pár kociek ľadu. Malú lyžičku so zmesou pomaly ponorte do studenej vody. Pokiaľ zmes tvorí krehké nite a ľahko sa zlomí, dosiahli ste správnu teplotu. Zmes nechajte 5–10 minút vychladnúť. Pomocou lyžice vytvárajte kolieska, ktoré pokladajte na pripravený papier na pečenie. Aby sa cukríky neprilepili, posypte ich škrobom či tapiokovou múkou. Ovsená kaša s medovými slivkami Zloženie: 155 g ovsených vločiek 250 ml rastlinného mlieka Štipka kardamómu 5 polievkových lyžíc medu 450 g sliviek Postup: Do hrnca s ľahko osolenou vodou vsypte vločky a vlejte rastlinné mlieko. Za občasného miešania priveďte do varu. Pridajte med, kardamóm, dve polievkové lyžice medu a varte, kým vločky nezmäknú. Pripravte si slivky. Do väčšieho hrnca pridajte tri polievkové lyžice vody a tri polievkové lyžice medu. Prehrievajte na miernom ohni kým slivky nezmäknú a zmes nedosiahne sirupovú konzistenciu. Ihneď podávajte. Medovo mandľové cupcakes Zloženie: 4 vajíčka 70 g medu 1/2 čajovej lyžičky vanilky 200 g mandľovej múky 1/3 lyžičky sódy 1 lyžička citrónovej šťavy Postup: Rúru predhrejte na 170 °C. Vajíčka vyšľahajte do peny a omalu pridajte med a vanilku. Pridajte mandľovú múku, sódu, lyžičku citrónovej šťavy a poriadne premiešajte. Vzniknuté cesto vlejte do pripravenej formy na muffiny a pečte 12–15 minút do zlatista. Upozornenie Kryštalizácia je prirodzená vlastnosť kvalitného medu. Po kryštalizovaní sa z medu nestrácajú žiadne látky. Do pôvodného tekutého stavu je možné med uviesť pozvoľným zahrievaním vo vodnom kúpeli s teplotou do 40 °C . Zloženie Med s propolisom. Skladujte v suchu a tme. Balenie 950 g