Nová encyklopédia českého a moravského vína 2. diel
Nová encyklopédia českého a moravského vína 2. diel
Popis
Na stránkach druhého dielu autori vstupujú do pivníc a sledujú zázračný proces, kedy sa hrozno viniča premieňa na víno. Kapitoly zahŕňajú širokú škálu tém. Prvé dve kapitoly sa podrobne venujú histórii výroby vína a vývoju vinárskej architektúry. Nasleduje kapitola o zložení vína a najrozsiahlejšia je kapitola podrobne a názorne popisujúca rôzne spôsoby výroby tichých i šumivých vín, ďalej zoznam ich nedostatkov, vád či chorôb a prehľad našich vinárskych podoblastí s ich odlišnosťami. Záver knihy patrí súhrnnému pojednaniu o priaznivých účinkoch vín zahŕňajúce najnovšie poznatky z celého sveta. Nechýba ani doteraz najviac ucelený prehľad vinárskych patrónov vrátane výberu tých najzaujímavejších pranostik. Pre lepšie porozumenie problematike je súčasťou knihy opäť vinársky slovníček, tentoraz zameraný na pojmy týkajúce sa výroby vína. Druhý diel nadväzuje na prvý svojim náročným a výpravným grafickým spracovaním. Orientáciu tiež uľahčuje niekoľko registrov. Kniha je vydaná v spolupráci s Vinárskym fondom a Zväzom vinárov Českej republiky.