illy Zrnková káva Monoarabica Guatemala 250 g
Popis
Zrnková káva Monoarabica Brazil 250 g
- 250g
- zrnková
- 100% Arabica
- Guatemala
O káve Illy
Existujú dve hlavné odrody kávy : Arabica a Robusta .
Okrem iného je rozdiel v náročnosti pestovania ( Arabica je pestovaná vo vyšších polohách ) a snáď najvýraznejším rozdielom je obsah kofeínu – Arabica má na rozdiel od Robusty tretinový obsah kofeínu . Každá z nich ešte zahŕňa niekoľko druhov , ktoré sú obvykle pomenované podľa oblasti , z ktorej pochádzajú . Hlavnou vlastnosťou dobrého espressa je jeho vyvážená chuť . Úspech chuti illy espressa je v harmónii medzi kyslosťou a horkosťou . Použitím jedného druhu kávy však túto harmóniu nie je možné dosiahnuť . Illy je preto zmesou deviatich kvalitných druhov odrody Arabica .
Úroda – na jednej vetve môžeme nájsť kávové bôby rôzneho stupňa zrelosti . Ak teda prebieha zber strojovo , môžu sa medzi zrelé kávové bôby dostať aj tie nezrelé , ktoré narušia výslednú chuť kávy . Preto illy uprednostňuje ručný zber a ďalej sú spracovávané len zrelé kávové bôby .
Lúpanie – je to proces , kedy sa z každého bôbu oddelia dve kávové zrná . Používajú sa dve metódy . Suché lúpanie – nazbierané bôby , ktoré sú už zbavené ostatných nečistôt , sa rozprestrú po plátoch a nechajú sa na slnku , kde po niekoľkých dňoch šupky prasknú , potom sa dávajú do špeciálneho stroja , kde sa bôby zbavujú popraskaných šupiek . Mokré lúpanie – je dlhšie a zložitejšie než suché lúpanie , kávové bôby sa vložia do stroja , ktorý medzi rotujúcimi kotúčmi šupky rozbije .
Selekcia – po vylúpaní kávových zrniek je potrebné skontrolovať , či je každé zrnko v poriadku a či vyhovuje požadovaným parametrom . Preto sa v špeciálnom prístroji jedno po druhom elektronicky triedi .
Praženie – dáva káve jej unikátnu arómu , chuť a farbu a je rozhodujúcim procesom v spracovávaní kávy . Prebieha v obrovských valcoch a teplota nesmie presiahnuť 230 °C.
Chladenie – keď je káva upražená, nastáva problém samovoľného vznietenia zŕn . K ochladeniu kávy je možné použiť dve metódy – chladenie vodou a chladenie vzduchom . Chladenie vodou je síce omnoho rýchlejšie, ale je nutné si uvedomiť , že káva je hydroskopická , tzn . že absorbuje veľké množstvo vody a vlhne . Illy preto ochladzuje svoju kávu vzduchom , ktorý zachová jej hmotnosť aj arómu .
Balenie – obal musí garantovať ochranu kávy pred kyslíkom a vlhkosťou , ktoré by mohli zaviniť plesne . Illy sa zameriava na spôsob zvaný , presurizácia ' , ktorý používa kovové nádoby s bezpečnostným uzáverom . Pri balení je do plechovky pridávaný stlačený plyn , inertný vo vzťahu ku kávovej zmesi . Káva si tak uchováva bohatosť arómy a chuti po mnoho mesiacov ! Vďaka špeciálnym metódam chladenia a balenia produkuje illy kávu s vlhkosťou nižšou než 1 % ( čo je 5× menej než u iných ) .
Nechajte sa ďalej inšpirovať z našej ponuky: