10× viac produktov za najlepšie ceny
10× viac produktov za najlepšie ceny
Kód: 36366555

Johan & Nyström - Etiópia Welena Filter 250g

Johan & Nyström - Etiópia Welena Filter 250g

Partnerský predaj - cenu dopravy určuje partner
Krajina pôvodu: Etiópia Región: Oromia, Guji, Shakiso Farmár: Tesfaye Bekele Farmy: Suke Quto a Welena Nadmorská výška: 1800 – 1930 m n. Celý popis
Momentálne nedostupné.
30,32 €
Tovar od: Shumee
30,32 €

Popis

Krajina pôvodu: Etiópia Región: Oromia, Guji, Shakiso Farmár: Tesfaye Bekele Farmy: Suke Quto a Welena Nadmorská výška: 1800 – 1930 m n. m. Odroda: Welicho, Kurume Spracovanie: Káva sa spracováva metódou prania. Plody sa strojovo zbavia dužiny a fermentujú sa vo vode 35 – 48 hodín v závislosti od prevládajúcej teploty. Potom sa opláchnu a ponechajú vo vode, čím sa do značnej miery vylúči cukor a zvýrazní sa príjemná ovocná kyslosť. Plantáže Welena a Suke Quto sa nachádzajú v regióne Oromia, v oblasti nazývanej Shakiso. Kávy z tejto oblasti sú rozhodne ovocnejšie ako kávy zo susedných oblastí Yirgacheffe a Sidamo. Je to spôsobené pestovaním na úrodnej sopečnej pôde a spôsobom spracovania, ktorý zahŕňa dlhú fermentáciu. Farma sa rozprestiera na takmer 90 hektároch plných hôr a údolí. Dôležité je, že poľnohospodárstvo je plne ekologické – nepoužívajú sa žiadne pesticídy, pôda sa dodatočne hnojí odpadom z kávovníkov a pestovanie kávy sa kombinuje s pestovaním iných druhov ovocia. Zakladateľom plantáže a spracovateľskej stanice je Tesfaye Bekele, odborník na agronómiu, ekonomiku a, samozrejme, kávu. Jeho kávové dobrodružstvo sa začalo v roku 2001 – odvtedy sa farma neustále rozrastá, vďaka čomu sa zvyšuje produkcia a kvalita zŕn. Od roku 2012 funguje priama spolupráca s pražiarňou Johan & Nyström, ktorá prináša senzačné výsledky – po každom zbere sa vykupuje 300 vriec kávových zŕn a farmári sú odmeňovaní za kvalitu produktu a dostávajú o 30 % viac, ako je sadzba Fair Trade. Naše recepty: Dripper V60 Dávkovanie: 6,5 g kávy / 100 ml vody Celkový čas: cca 3:30 min Teplota vody: 89 stupňov Celzia Mletie: Po namočení filtra a zahriatí všetkých pomôcok nasypte do filtra vopred namletú kávu (19,5 g). 2. Zalejte kávu 60 g vody a počkajte 30 sekúnd. Jemne premiešajte pomocou odkvapkávača. 3. Pridajte vodu až po úroveň 130 g. 4. Keď časovač ukáže 1:10 min, pridajte ďalšiu porciu vody až po úroveň 220 g. 5. Poslednú porciu vody (až po úroveň 300 g) pridajte o 2:10 min. 6. Proces by sa mal skončiť približne za 3:30 min. Hotovo! Aeropress (obrátený spôsob): Dávka: 19 g Čas: 2:45 min Teplota: 89 stupňov Celzia Mletie: hrubé (ako pri Chemexe) Varenie: 1. Po zahriatí Aeropressu, nasypaní filtra a potrebného náčinia nastavte Aeropress podľa obráteného spôsobu (piestom nadol). Do sparovacej jednotky nasypte 19 g mletej kávy. 2. Kávu zalejte 50 g horúcej vody a počkajte 30 sekúnd. 3. Doplňte 240 g vody a 5-krát premiešajte. 4. Keď časovač ukazuje 1:45 min, nasaďte sitko s filtrom, otočte Aeropress a pomaly (približne 60 sekúnd) pretlačte kávu do kanvice. Ak sa káva po otočení variča prilepí na piest, zľahka Aeropress premiešajte. 5. Hotovo!