Ako vybrať mrazničku
Mrazenie potravín je skvelý spôsob, ako schovať bohatú úrodu zo záhrady, zvyšné porcie z nedeľného obeda aj mäso zo zabíjačky. Ponuka mrazničiek je rozmanitá. Veľká, malá, alebo mini mraznička? Policová, alebo pultová? Podľa čoho vybrať tú najlepšiu mrazničku práve pre vašu domácnosť? Pomôže vám náš malý sprievodca výberom mrazničky.
Na čo myslieť pri výbere mrazničky
Pred nákupom mrazničky je vždy nutné si určiť priority, ktoré od mrazničky očakávate. Základnými kritériami pre výber mrazničky sú spotreba energie, rozmery, objem, kvalita a v neposlednom rade aj cena.
- Do kuchyne sa na bežné užívanie hodia policové mrazničky, ktoré zaberú menej miesta.
- Ak potrebujete zamrazovať väčšie množstvo potravín, kúpte si pultovú mrazničku.
- Pred nákupom mrazničky si dôkladne zmerajte priestor, kam ju postavíte.
Typy mraziakov
Podľa použitia rozlišujeme tri základné typy mrazničiek pre domácnosť.
Skriňový mraziak (policový)
Skriňový čiže policový mraziak má tvar klasickej chladničky a vnútorný priestor je rozdelený do priehradiek. Do každej poličky, ktorá býva aspoň z časti priehľadná, je možné vložiť určitý typ poraviny. Vďaka tomu máte prehľad o množstve aj druhu zamrazených potravín.
- zaberie menej miesta
- potraviny sú usporiadané
- jednoduchý prístup
- menší objem
- vyššia cena
- vyššia spotreba energie
Pultový mraziak (truhlicový)
Pultová mraznička ponúkne pri rovnakom objeme viac miesta. Má otváranie zhora a je vhodná predovšetkým pre skladovanie väčšieho množstva potravín rovnakého typu. Vďaka dobrej izolácii majú tieto mrazničky nižšiu spotrebu energie, na druhú stranu obzvlášť pre seniorov môže byť ťažké dostať sa k potravinám uloženým na dne mrazničky.
- nižšia spotreba energie
- väčší objem
- vhodný pre väčšie rodiny
- neprehľadnosť
- nevhodné pre seniorov
- horšie prístup k potravinám
Vstavané mrazničky
Vstavané mrazničky sú určené pre vstavanie do kuchynskej linky, majú predné otváranie a vnútornú časť usporiadanú rovnako ako tie policové.
- design
- jednoduchá údržba
- priestorovo úspornejšie
- vyššia spotreba
- vyššia cena
- náročnejšia inštalácia
Ekonomika mrazničky
Pri výbere mrazničky je vždy dôležité myslieť na ekonómiu prevádzky a neorientovať sa len na základe obstarávacej ceny. Kvalitné, úspornejšie a často o nemnoho drahšie mrazničky vám vo finále ušetria peniaze za prevádzku.
Plná mraznička pracuje vždy lepšie a s nižšou spotrebou. Ekonomickejšia prevádzka má preto menšiu, ale takmer plnú mrazničku ako tá veľká a poloprázdna.
Spotreba
Ako vo väčšine ostatných spotrebičov aj na mrazničkách nájdete štítok udávajúci spotrebu energie. Energetické triedy sa rozdeľujú na A +++, A ++, A +, A, B, C, D (od najúspornejších po tie najmenej úsporné). Vzhľadom k tomu, že mrazničky sú v domácnosti v prevádzke 365 dní v roku, energetický štítok by mal byť pri výbere jedným z rozhodujúcich parametrov.
Mrazničku odporúčame kúpiť v energetickej triede A. Čím viac plus, tým lepšie. Momentálne najúspornejším variantom na trhu je tak policová mraznička A +++. Rozdiel v ročných nákladoch medzi jednotlivými energetickými triedami totiž môže byť aj niekoľko desiatok eur.
Energetická trieda | Denná spotreba v kWh | Ročná spotreba v kWh | Ročné náklady v eur |
---|---|---|---|
A+++ | 0,28 | 100,74 | 17 |
A++ | 0,41 | 151,11 | 30 |
A+ | 0,52 | 189,80 | 40 |
Klimatická trieda (+ tabuľka)
Klimatická trieda určuje optimálnu vonkajšiu teplotu pre prevádzku mrazničky a značí sa skratkami T, ST, N a SN. Ak je na mrazničky uvedených viac klimatických tried, znamená to, že správne funguje v celom rozpätí.
Napríklad mraznička s označením N je vyrobená na mieru európskej klímy a dobre funguje v teplotách od 16 do 32 °C. Pokiaľ ju tak umiestnite do chladnej chodby s teplotou nižšou ako 15 °C, zvýši sa jej spotreba a zníži sa jej funkčnosť.
Trieda | Názov triedy | Rozsah okolitých teplôt |
---|---|---|
SN | Subnormálna | 10 - 32 °C |
N | Normálne | 16 - 32 °C |
ST | Subtropická | 18 - 38 °C |
T | Tropická | 18 - 43 °C |
Akumulačná doba
Tento údaj určuje, ako dlho zostanú potraviny zmrazené v prípade výpadku elektriny. Môže to byť pár hodín, ale aj niekoľko dní.U bežných mrazničiek to býva okolo 15 hodín.
Mraziaci výkon
Mraziaci výkon udáva, koľko kilogramov potravín zvládne mraznička zmraziť na teplotu -16 °C počas jedného dňa. Čím je vyššia, tým rýchlejšie potraviny zamrazí. Hodnoty sa pohybujú medzi 4-40 kg za deň.
Trieda mrazenia
Trieda mrazenia značí, na akú minimálnu teplotu mraznička zvládne potraviny zmraziť. Čím vyšší počet hviezdičiek, tým nižšia teplota v mrazničke.
Mraziaca trieda | Mraziaca teplota |
---|---|
* | -6 °C |
** | -12 °C |
*** | -18 °C |
**** | -24 °C |
Akú veľkosť vybrať?
Objem mrazničky sa udáva v litroch. Veľkosť mrazničky vyberajte tak, aby ste jej kapacitu využili na maximum. Na osobu je ideálny objem 40 litrov. Ak ste však majiteľom záhradky, rybári alebo poľovníci, kapacitu skôr zdvojnásobte. Kúpiť si môžete aj malú mrazničku s objemom do 50 l.
Kam mrazničku umiestniť
Mrazničku vždy umiestnite s ohľadom na jej klimatickú triedu. Ak mrazničku dáte mimo teplotné rozpätie danej triedy, stúpne spotreba jej energie. Všeobecne by však mrazničky nikdy nemali stáť pri zdroji tepla, v rohu ani v miestnosti vykurovanej na izbovú teplotu.
Praktické funkcie mrazničiek
Beznámrazový systém potraviny zmrazí schladeným vzduchom a vlhkosť odvedie von. Vďaka tomu mraznička zostáva bez námrazy. Niektorí výrobcovia túto funkciu označujú ako No Frost.
Mraznička je vybavená optickým či akustickým signálom, ktorý vás ihneď informuje o zvýšenej teplote alebo otvorených dverách.
Táto funkcia slúži na udržanie teploty v mrazničke aj v okamihu, kedy tam vkladáte nové potraviny. Zabraňuje tak roztopeniu už zmrazených vecí.
Ako odmraziť mraziak
Aby mraznička fungovala úsporne a efektívne, musíte sa o ňu správne starať. Ak vaša mraznička nie je vybavená nenámrazovým systémom, je potrebné ju aspoň raz do roka odmraziť. Čím vyššia námraza, tým vyššia spotreba. Ľadová časť by správne nemala presiahnuť 0,5 cm.
- Potraviny z mrazničky vyberte a uschovajte na chladné miesto suchu.
- Mrazničku vypnite zo zásuvky, nechajte otvorené dvere a nechajte ľad povoliť.
- Vodu utierajte a nadbytočný ľad opatrne odstráňte škrabkou.
- Akonáhle všetku námrazu odstránite umyte vnútro mrazničky vrátane poličiek octovou vodou. Nezabudnite ani na tesnenie okolo dverí.
- Po umytí všetko vytrite dosucha, zapojte mrazničku do zásuvky a nastavte teplotu.
- Zhruba po 30 minútach môžete do mrazničky vrátiť všetky potraviny.