10× viac produktov za najlepšie ceny
10× viac produktov za najlepšie ceny
Kód: 25178007

PLANTO Suchohríb plstnatý (Xerocomus subtomentosus) - mykorízne mycélium PO-SM-HP

PLANTO Suchohríb plstnatý (Xerocomus subtomentosus) - mykorízne mycélium PO-SM-HP

Partnerský predaj - cenu dopravy určuje partner
Suchohríb plstnatý (Xerocomus subtomentosus) – mykorízne mycélium Suchohríb plstnatý je jedlá huba z čeľade húb. Medzi ľudové názvy patria: baba, breza, borievka, komín, kozia huba, kožený džek, kožený džek a mnohé ďalšie.
Momentálne nedostupné.
10,04 €
Tovar od: KAXL
10,04 €

Popis

Suchohríb plstnatý (Xerocomus subtomentosus) – mykorízne mycélium

Suchohríb plstnatý je jedlá huba z čeľade húb. Medzi ľudové názvy patria: baba, breza, borievka, komín, kozia huba, kožený džek, kožený džek a mnohé ďalšie. Hojná huba rastúca pod listnatými stromami, najmä dubmi, v lesoch, parkoch a na hrádzach rybníkov, skôr v nižších až stredných polohách, od začiatku leta do jesene.

Klobúk je 30–120 mm široký, žltkasto olivový až okrovohnedý, zamatový, matný, za sucha niekedy poľný. Hľuzy sú v mladosti žiarivo žlté, neskôr žltoolivové, prirastené k stielke alebo mierne zbiehavé, s pomerne veľkými hranatými pórmi, ktoré sa po pomliaždení zvyčajne zmenia na modrozelené. Tŕne sú valcovité alebo mierne brušné, 60 – 100 × 5 – 20 mm hrubé, zvyčajne smerom k báze zriedené až zhrubnuté, plné, žlté, pozdĺžne hnedo žilkované až rebrované. Dužina je belavá až žltá, v klobúku maslovo mäkká, v spodnej časti vláknitá a pevná, smerom k spodnej časti hnedne. Na reze takmer nemení farbu, len niekedy mierne zmodrie. Vôňa je jemne hubová, ale niekedy aj trochu chemická na báze trstiny. Chuť je jemná.

V kuchyni sa dá použiť takmer do všetkých druhov hubových jedál. Je vynikajúca najmä v zmesiach a mladé a tvrdé klobúčiky sú vynikajúce v octovom náleve alebo ako pečivo. Dá sa konzervovať všetkými spôsobmi vrátane sušenia.

Návod na pestovanie

Miesto na pestovanie :

Lesné huby rastú v lesoch a hájoch, preto je potrebné prispôsobiť výber miesta tak, aby mali podmienky čo najpodobnejšie ich prirodzenému prostrediu – mali by tam byť lesné stromy ( dub, borovica, breza ). Ideálne je tienisté a tiché miesto.

Príprava substrátu :

Mixujte mycélium z balenia s 5 litrami rašeliny ( ideálna je navlhčená rašelina ), 1 litrom dreveného uhlia ( namiesto dreveného uhlia môžete použiť popol z krbu alebo ohniska, kde sa používalo len drevo ). Na zlepšenie parametrov je vhodné použiť aj 0,5 litra sadry a 0,5 litra vermikulitu alebo perlitu. Takto pripravený substrát navlhčite ( ideálny spôsob, ako skontrolovať, či je substrát správne navlhčený, je nabrať ho rukami a stlačiť. Malo by z neho vytiecť niekoľko kvapiek vody.

Dávkovanie :

V okolí stromu vykopeme niekoľko malých otvorov ( najlepšie tak, aby bolo vidieť korene ), nasypeme do nich asi 0,5 l pripraveného substrátu a prikryjeme 5 cm vrstvou zeminy. Na miestach, kde sme tak vysypali substrát, je vhodné použiť mulčovaciu kôru, ihličie alebo lístie . Takto pripravené miesto si nevyžaduje žiadne ďalšie úpravy, stačí ho občas poliať malým množstvom vody. Najmä v období, keď prší 10 až 14 dní. Výsadba sa môže uskutočniť od apríla do neskorej jesene, ale prvé huby sa môžu objaviť až 2 – 3 roky po založení.

Mikróza :

Mikróza je symbióza rastlín s hubami. Huba odčerpáva z rastliny živiny a rastlina vďaka nej získava viac vody a minerálnych solí. Mykoríza okrem svojich fyziologických a výživových funkcií chráni lesné dreviny pred chorobami " vyživuje a chráni ". Mykoríza je veľmi zložitý proces, preto sa nám nie vždy darí pestovať. Závisí to od mnohých faktorov: odrody huby, veku dreva, typu pôdy, prostredia atď. Ak pripravíme vhodné podmienky na vývoj a dôjde k symbióze huby s drevom, prvé plodnice by sa mali objaviť po 2 – 3 rokoch od naočkovania.

  • Hmotnosť balenia: cca 100 – 150 gr.
  • Skladujte na chladnom a suchom mieste, optimálna teplota 4 °C – 5 °C