10× viac produktov za najlepšie ceny
10× viac produktov za najlepšie ceny
Kód: 25177872

PLANTO Hríb dubový (Boletus reticulatus) - mykorízne mycélium PO-SM-HD

PLANTO Hríb dubový (Boletus reticulatus) - mykorízne mycélium PO-SM-HD

Partnerský predaj - cenu dopravy určuje partner
Hríb dubový (Boletus reticulatus)- mykorízne mycélium Hríb dubový je jedlá huba z čeľade hubovitých, ktorá patrí do skupiny pravých húb zo sekcie Edules. Je to jeden z najvyhľadávanejších druhov húb.
10,04 €
Tovar od: KAXL
10,04 €
Získajte dopravu ZADARMO so
u zásielok od 12,9 €

9.8.2024 na výdajnom mieste
9.8.2024 na vašej adrese

Popis

Hríb dubový (Boletus reticulatus)- mykorízne mycélium

Hríb dubový je jedlá huba z čeľade hubovitých, ktorá patrí do skupiny pravých húb zo sekcie Edules. Je to jeden z najvyhľadávanejších druhov húb. Používajú sa aj tieto populárne názvy: hríb biely, hríb brezový, hríb dubový, hríb dubový, hríb dubový a mnohé ďalšie. Rastie od mája do novembra v listnatých a zmiešaných lesoch, v lesoch, na hrádzach rybníkov atď., najmä pod dubmi, bukmi a lipami. Môže sa vyskytovať aj pod jedľami, vtedy je svetlejšie sfarbený a najmä výrazne sieťovaný. V teplejších oblastiach je pomerne hojný. Na jar sa objavuje ako jedna z prvých húb.

Klobúk je 50–150 (300) mm široký, v mladosti polguľovitý, neskôr sklovitý a nakoniec takmer plochý. Pokožka klobúka je hnedá, okrovo-hnedá alebo sivohnedá, niekedy s olivovým alebo hrdzavým nádychom, niekedy belavá a za sucha poľná, matná (zamatová, plstnatá), za vlhka mierne lepkavá. Hľuzy sú najprv biele, neskôr krémové, v dospelosti žltozelené, dlhé 10–35 mm. Póry sú malé, zaoblené, vo farbe trubice. Hľuzy ani póry pri poranení nemenia farbu. Tŕň je najprv súdkovitý, neskôr kyjovitý, v dospelosti valcovitý, 70–200 × 20–70 mm, hnedastý, najmä v hornej polovici zdobený pomerne výraznou sieťkou, ktorá je vždy svetlejšia ako pokožka klobúka. Telo je biele, nemenné.

Vyhľadávaná jedlá huba, ktorú mnohí hubári nerozlišujú od hríba smrekového. Jeho príjemná hubová aróma vynikne najmä pri sušení, ale dá sa použiť takmer do všetkých prípravkov. Chuť je jemná a príjemná. Bohužiaľ, často je napadnutý hmyzom a niekedy je lepšie nechať ho v lese ako dekoráciu, ako ho rozrezať a vyhodiť kvôli jeho červivosti.

Návod na pestovanie

Miesto na pestovanie :

Lesné huby rastú v lesoch a hájoch, preto je potrebné prispôsobiť výber miesta tak, aby mali podmienky čo najviac podobné ich prirodzenému prostrediu – mali by tam byť lesné stromy ( dub, borovica, breza ). Ideálne je tienisté a tiché miesto.

Príprava substrátu :

Mixujte mycélium z balenia s 5 litrami rašeliny ( ideálna je navlhčená rašelina ), 1 litrom dreveného uhlia ( namiesto dreveného uhlia môžete použiť popol z krbu alebo ohniska, kde sa používalo len drevo ). Na zlepšenie parametrov je vhodné použiť aj 0,5 litra sadry a 0,5 litra vermikulitu alebo perlitu. Takto pripravený substrát navlhčite ( ideálny spôsob, ako skontrolovať, či je substrát správne navlhčený, je nabrať ho rukami a stlačiť. Malo by z neho vytiecť niekoľko kvapiek vody.

Dávkovanie :

V okolí stromu vykopeme niekoľko malých otvorov ( najlepšie tak, aby bolo vidieť korene ), nasypeme do nich asi 0,5 l pripraveného substrátu a prikryjeme 5 cm vrstvou zeminy. Na miestach, kde sme tak vysypali substrát, je vhodné použiť mulčovaciu kôru, ihličie alebo lístie . Takto pripravené miesto si nevyžaduje žiadne ďalšie úpravy, stačí ho občas poliať malým množstvom vody. Najmä v období, keď prší 10 až 14 dní. Výsadba sa môže uskutočniť od apríla do neskorej jesene, ale prvé huby sa môžu objaviť až 2 – 3 roky po založení.

Mikróza :

Mikróza je symbióza rastlín s hubami. Huba odčerpáva z rastliny živiny a rastlina vďaka nej získava viac vody a minerálnych solí. Mykoríza okrem svojich fyziologických a výživových funkcií chráni lesné dreviny pred chorobami " vyživuje a chráni ". Mykoríza je veľmi zložitý proces, preto sa nám nie vždy darí pestovať. Závisí to od mnohých faktorov: odrody huby, veku dreva, typu pôdy, prostredia atď. Ak pripravíme vhodné podmienky na vývoj a dôjde k symbióze huby s drevom, prvé plodnice by sa mali objaviť po 2 – 3 rokoch od naočkovania.

  • Hmotnosť balenia: cca 100 – 150 gr.
  • Skladujte na chladnom a suchom mieste, optimálna teplota 4 °C – 5 °C