PLANTO Substrát SHII TAKE - Húževnatec jedlý 3,5kg PO-3.5KG-SHT
Popis
Tovar nemáme obvykle skladom alebo iba malé množstvo, jedná sa o živý produkt a preto vám radi vyrobíme čerstvú zmes na základe vašej objednávky, ktorú vám dodáme obvykle medzi 5 až 14 dňami. Záleží na vyťaženosti výrobnej linky.
Substrát SHII TAKE – Húževnatec jedlý 3,5kg
Špeciálne pripravené podložie prerastené podhubím Shii-Take v balíku pripravenom bez ďalších úprav na začatie amatérskeho pestovania.
Prvý zber: cca 1–2 týždne
Teplotné podmienky: +12st.C až + 21st.C
Miesto pestovania: zatienené miesto, v pivnici (v záhradke)
Pracnosť: nenáročná
Predpokladaný zber: cca 1–1,5kg
Váha balenia: cca 3,5kg
SHII TAKE – Húževnatec jedlý
V starovekej Číne bol nazývaný „Elixír života“ zaisťujúci dobré zdravie a dlhovekosť. Bol pestovaný najprv na dvore cisára a spôsob pestovania bol úplne tajný. V súčasnej dobe patrí medzi najviac pestované druhy húb. Tiež je známy pod názvom „Húževnatec jedlý.“
Húževnatec jedlý patrí medzi najrozšírenejšie pestované huby, tvoria až 25 % celkovej ročnej produkcie húb na celom svete.
SHII TAKE účinne pôsobí pri liečbe vysokého cholesterolu, prekyslenia, žalúdočných vredov, žlčových kameňov, cukrovky. Používa sa pri liečbe arteriosklerózy, srdcových chorôb a ciev. Je vhodnou zložkou pre vegetariánske a diétne jedlá.
Huby sú čerstvé po dobu 5–7 dní, ale vhodné sú najmä na sušenie. Vôňa sušených húb je silnejšia ako u čerstvých. Po vysušení si zachováva vlastnosť znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Okrem toho, posilňuje imunitný systém.
Pestovanie je možné po celý rok v pivnici, v garáži, v byte.
Zakúpený substrát by mal byť skladovaný po dobu 3 dní pri izbovej teplote okolo 14–18 stupňov Celzia, a následne odstránená krycia fólia.
V miestnosti, kde bude substrát plodiť, je dôležité udržiavať vysokú vlhkosť vzduchu (optimálne 90%). Teplotu najlepšie udržujte na úrovni:
– v noci 14 – 16 stupňov Celzia
– v deň 17 – 19 stupňov Celzia
Pre správny vývoj zárodkov plodníc potrebuje svetlo 8 hodín denne.
Plody musíme zbierať každý deň a vyrezávame najviac zrelé huby. Po ukončení úrody, ktorá trvá asi dva týždne, musí byť vrece vyčistené od všetkých odumretých častí a iných nečistôt. Vyčistené vrece ponorte do vody po dobu 24 hodín (spôsobí to tzv. šok, a následnú väzbu). Po uložení späť na miesto očakávame ďalší zber, ktorý sa vyskytuje asi po 10 dňoch.
Tento produkčný cyklus by sa mal opakovať pri dodržiavaní pravidiel 3–5 krát.