10× viac produktov za najlepšie ceny
10× viac produktov za najlepšie ceny
Kód: 24863782

PLANTO Zmes na pestovanie hlivy ustricovej 3L (Pleurotus ostreatus) PO-3L-HU

PLANTO Zmes na pestovanie hlivy ustricovej 3L (Pleurotus ostreatus) PO-3L-HU

Partnerský predaj - cenu dopravy určuje partner
Informácie o skladovej dostupnosti tohto výrobku: Zvyčajne nemáme výrobok na sklade alebo len malé množstvo, ide o živý výrobok, a preto vám radi pripravíme čerstvú zmes na základe vašej objednávky, ktorú vám zvyčajne dodáme v rozmedzí 5 až 14 dní. V závislosti od kapacity výrobnej linky. Celý popis
7,22 €
Tovar od: KAXL
7,22 €
Získajte dopravu ZADARMO so
u zásielok od 12,9 €

16.7.2024 na výdajnom mieste
16.7.2024 na vašej adrese

Popis

Informácie o skladovej dostupnosti tohto výrobku:

Zvyčajne nemáme výrobok na sklade alebo len malé množstvo, ide o živý výrobok, a preto vám radi pripravíme čerstvú zmes na základe vašej objednávky, ktorú vám zvyčajne dodáme v rozmedzí 5 až 14 dní. V závislosti od kapacity výrobnej linky.

Zmes na pestovanie hlivy ustricovej 3 l (Pleurotus ostreatus)

Špeciálne pripravený substrát prerastený mycéliom hlivy ustricovej vo vrecku pripravený na začatie amatérskeho pestovania bez ďalších úprav.

Prvý zber: približne po 14 dňoch

Pestovanie: celoročne

Temperatúrne podmienky: +6 st.C

Miesto pestovania: zatienené miesto, v pivnici (v záhrade)

Preprava: jednoduchá

Hmotnosť balenia: cca 2 kg

Hliva ustricová je skutočne drevokazná huba. Ako nezelený organizmus, ktorým sme my ľudia, prijíma množstvo látok zo zelených organizmov, t. j. stromov, ktoré sú potrebné pre jeho život a ktorými my ľudia nepohrdneme. Okrem toho huba obsahuje látky v takých množstvách a pomeroch, ktoré sú pre ľudský organizmus najvhodnejšie.

Huba si berie živiny zo stromov a človek si ich môže vziať z huby. Jeho priaznivé účinky spočívajú najmä v látkach, ktoré majú schopnosť aktivovať bunky zabezpečujúce prirodzenú imunitu organizmu. Okrem toho huba obsahuje celý rad vitamínov B, D, C, K, bielkoviny, steroly, niektoré mastné kyseliny a stopové prvky chróm, meď, železo, jód, sodík, selén a zinok. Okrem týchto cenných látok obsahuje hliva aj vlákninu, ktorá pomáha telu uvoľňovať usadené škodliviny.

Medicínske výskumy v rôznych krajinách a kultúrach majú jedno spoločné: potvrdzujú, že hliva ustricová patrí medzi mimoriadne vzácne huby. Donedávna sa táto drevnatá huba považovala za akúsi pochúťku, ale lekársky výskum ukázal, že má ešte vzácnejšie vlastnosti: je mimoriadne zdravá.

Číňania poznali jej blahodarné účinky už pred stáročiami. U nás sa hríby začali konzumovať koncom minulého storočia.

Hliva ustricová pomáha:

 – zvyšujú obranyschopnosť organizmu

 – znižujú hladinu cukru a tukov v krvi

 – zmierňujú stuhnutosť šliach a končatín

 – znižujú výskyt akné a bradavíc

 – celkovo detoxikujú organizmus a upravujú peristaltiku čriev

 – priaznivo ovplyvňujú krvný tlak

 – alergikom, pri strese a záťaži organizmu

 – na zlepšenie funkcie cievneho systému

 – na odstránenie únavy

Nič nechutí lepšie ako vlastnoručne vypestované huby!!!!

Pestovanie je možné celoročne v pivnici, garáži, byte, na záhrade.

Pestovanie v interiéri

Hliva ustricová sa dá pestovať v interiéri celoročne. Ideálne sú pivnice, altánky a garáže. Vrecko so substrátom s mycéliom pestujte na mieste, kde teplota nepresahuje 22 °C, najvhodnejšia teplota je však od 10 °C do 16 °C. Hliva ustricová je bez ohľadu na odrodu huba, ktorá rastie aj pri nízkych teplotách. Vysoká teplota spôsobuje, že počet trsov je menší a klobúky sú menej kvalitné (sú ľahšie a papierové).

Jeden veľmi dôležitý prvok, ktorý treba zdôrazniť, je, že miestnosť, v ktorej plánujeme pestovať, musí mať prístup k dennému svetlu alebo musí byť osvetlená umelým svetlom (nefluorescenčná žiarovka podobná dennému svetlu).

Počiatočná fáza pestovania, keď mycélium začína rásť, môže prebiehať v úplnej tme, ale keď v jamkách nájdeme prvé plodnice húb (z bieleho porastu sa začnú objavovať čierne klobúčiky veľkosti špičky zápalky), od tohto momentu musíme zabezpečiť denné svetlo približne 8 hodín denne. Počas tohto obdobia by sme mali miestnosť vetrať, aby sme odstránili prebytočný oxid uhličitý v miestnosti.

V období plodníc (húb) a ich rastu musíme udržiavať vysokú vlhkosť vzduchu, približne 85 %. Ak je vzduch príliš suchý, odporúčame umiestniť blok nad nádobu s vodou, aby sa nedotýkal povrchu. Huby možno postrekovať postrekovačom, až keď dosiahnu veľkosť aspoň 2 cm. Musíme mať na pamäti, že huby nemôžu byť mokré, preto pri zalievaní vrecka musíme zvýšiť vetranie, aby sa voda stihla do 2 hodín odpariť.

Pestovanie vo voľnej prírode

Pestovať môžete od marca do októbra vrátane. Mráz a sneh neohrozia správne založené pestovanie. Nízke teploty spomaľujú proces vývoja mycélia. Pri pestovaní na voľnom priestranstve umiestnite vrecko so substrátom s mycéliom na tienisté miesto chránené pred vetrom a priamym slnkom. Vrecko nenechávajte na priamom slnku.

Včasnú jar a neskorú jeseň – veľmi dobrým miestom je skleník, pařeništia alebo fóliovník, ktoré však musíme zatemniť.

Ďalším riešením, ktoré odporúčame, je vykopať jamu s rozmermi 60 cm x 120 cm a hĺbkou 40–50 cm. Na troch stranách vykopanej zeminy vytvorte násyp, ktorý umožní prístup svetla zo severu. Otvor zhora zatienite napríklad fóliou alebo polystyrénom.

Pri teplote 10–22 °C sa prvé huby objavia približne po dvoch týždňoch. V priebehu 3 až 4 mesiacov sa huby objavujú pravidelne v menších či väčších intervaloch vo vlnách.

Zber

V optimálnych podmienkach trvá zber 2 až 3 týždne. Huby zbierajte, keď sa okraje najväčších klobúčikov začínajú narovnávať. Vyberte si celú skupinu. Odrezanie niekoľkých plodníc a ponechanie ostatných môže spôsobiť ich zánik. Prvé tri vlny (2–3 mesiace pestovania) sú najplodnejšie. Ak sa vám zdá, že je vrecko po druhej vlne príliš ľahké a suché, môžete ho na 2–3 hodiny ponoriť do studenej vody a potom ho vrátiť na miesto.

Po každom zbere udržiavajte vysokú vlhkosť vzduchu, pretože vysušený substrát už nevytvorí ďalšiu úrodu alebo bude slabší (plochy okolo vreca môžete zalievať) Nezabudnite tiež, že je potrebné vyčistiť otvory od zvyškov koreňov húb (tam, kde zostal koreň, ho musíme jemne vydlabať), aby sa do slamky v otvoroch dostal vzduch.

Zvyšky úrody hlivy ustricovej sú vynikajúcim organickým hnojivom, ktoré možno použiť v záhrade.