PLANTO Zmes na pestovanie Hlivy ustricovej 15kg (Pleurotus ostreatus) PO-15KG-HU
Popis
Informácie o skladovej dostupnosti hlivy ustricovej:
Hlivu zvyčajne nemáme na sklade alebo len v malom množstve, ide o živý produkt, a preto vám radi pripravíme čerstvú zmes na základe vašej objednávky, ktorú vám zvyčajne dodáme v rozmedzí 5 až 14 dní. V závislosti od vyťaženosti výrobnej linky.
Zmes na pestovanie Hlivy ustricovej 15kg (Pleurotus ostreatus)
Špeciálne pripravený substrát prerastený mycéliom hlivy ustricovej vo vrecku pripravený na začatie amatérskeho pestovania bez ďalších úprav.
Pestovanie je možné celoročne v pivnici, garáži, byte, záhrade.
Informácie pre domáce pestovanie hlivy ustricovej:
- Prvý zber: cca po 14 dnech
- Pěstování: po celý rok
- Teplotní podmínky: +6st.C až +19st.C
- Místo pěstování: zastíněné místo, ve sklepě (na zahrádce)
- Pracnost: jednoduchá
- Náročnost pěstování: snadná
- Váha balení: cca 15kg
- Rozměry balení: v 22 x d 55 x š 32 cm
- Zmes je plne pripravená na prvú kultiváciu bez ďalších úprav
- Dodávame vysokokvalitnú, čerstvo namiešanú zmes na okamžité pestovanie
Hliva ustricová je skutočne drevokazná huba. Ako nezelený organizmus, ktorým sme my ľudia, prijíma množstvo látok zo zelených organizmov, t. j. stromov, ktoré sú nevyhnutné pre jeho život a ktoré my ľudia nemôžeme ignorovať. Okrem toho huba obsahuje látky v takých množstvách a pomeroch, ktoré sú pre ľudský organizmus najvhodnejšie.
Huba si berie živiny zo stromov a človek si ich môže vziať z huby. Jeho priaznivé účinky spočívajú najmä v látkach, ktoré majú schopnosť aktivovať bunky zabezpečujúce prirodzenú imunitu organizmu. Okrem toho huba obsahuje celý rad vitamínov B, D, C, K, bielkoviny, steroly, niektoré mastné kyseliny a stopové prvky chróm, meď, železo, jód, sodík, selén a zinok. Okrem týchto cenných látok obsahuje hliva aj vlákninu, ktorá pomáha telu uvoľňovať usadené škodlivé látky.
Medicínske výskumy v rôznych krajinách a kultúrach majú jedno spoločné: potvrdzujú, že hliva ustricová patrí medzi mimoriadne vzácne huby. Donedávna sa táto drevnatá huba považovala za akúsi pochúťku, ale lekársky výskum ukázal, že má ešte vzácnejšie vlastnosti: je mimoriadne zdravá.
Číňania poznali jej blahodarné účinky už pred stáročiami. U nás sa hríby začali konzumovať koncom minulého storočia.
Hliva ustricová pomáha:
- zvyšuje obranyschopnosť organizmu
- znižuje hladinu cukru a tukov v krvi
- odstraňuje stuhnutosť šliach a končatín
- znižuje výskyt akné a bradavíc
- všeobecne detoxikuje organizmus a upravuje peristaltiku čriev
- priaznivo ovplyvňuje krvný tlak
- alergikov, pri strese a záťaži organizmu
- zlepšujú funkciu cievneho systému
- zmierňujú únavu
Nič nechutí lepšie ako vlastnoručne vypestované huby!!!!
Želáme vám dobrú chuť a lahodné pokrmy z vlastnej úrody – tým KAXL s.r.o.
Možnosti pestovania:
- Pestovanie v interiéri
Hliva ustricová sa dá pestovať v interiéri po celý rok. Na tento účel sú ideálne pivnice, altánky a garáže. Vrecko so substrátom porasteným mycéliom pestujte na mieste, kde teplota nepresahuje 22 °C, najvhodnejšia teplota je však medzi 10 °C a 16 °C. Hliva ustricová je bez ohľadu na odrodu huba, ktorá rastie aj pri nízkych teplotách. Vysoká teplota spôsobuje, že počet trsov je menší a klobúky sú menej kvalitné (sú ľahšie a papierové).
Jeden veľmi dôležitý prvok, ktorý treba zdôrazniť, je, že miestnosť, v ktorej plánujeme pestovať, musí mať prístup k dennému svetlu alebo musí byť osvetlená umelým svetlom (nefluorescenčná žiarovka podobná dennému svetlu).
Začiatočná fáza pestovania, keď mycélium začína rásť, môže prebiehať v úplnej tme, ale keď v jamkách nájdeme prvé plodnice húb (z bieleho porastu sa začnú objavovať čierne klobúčiky veľkosti špičky zápalky), od tohto momentu musíme zabezpečiť denné svetlo približne 8 hodín denne. Počas tohto obdobia by sme mali miestnosť vetrať, aby sme odstránili prebytočný oxid uhličitý v miestnosti.
V období plodníc (húb) a ich rastu musíme udržiavať vysokú vlhkosť vzduchu, približne 85 %. Ak je vzduch príliš suchý, odporúčame umiestniť blok nad nádobu s vodou, aby sa nedotýkal povrchu. Huby možno postrekovať postrekovačom, až keď dosiahnu veľkosť aspoň 2 cm. Musíme mať na pamäti, že huby nemôžu byť mokré, preto pri zalievaní vrecka musíme zvýšiť vetranie, aby sa voda mohla do 2 hodín odpariť.
- Pestovanie na čerstvom vzduchu
Pestovať môžete od marca do októbra vrátane. Mráz a sneh neohrozia správne založené pestovanie. Nízke teploty spomaľujú proces vývoja mycélia. Pri pestovaní na voľnom priestranstve umiestnite vrecko so substrátom s mycéliom na tienisté miesto chránené pred vetrom a priamym slnkom. Vrecko nenechávajte na priamom slnku.
Včasnú jar a neskorú jeseň – veľmi dobrým miestom je skleník, pařeništia alebo fóliovník, ktorý však musíme zatemniť.
Ďalším riešením, ktoré odporúčame, je vykopať jamu s rozmermi 60 × 120 cm a hĺbkou 40–50 cm. Na troch stranách vykopanej zeminy vytvorte násyp, ktorý umožní prístup svetla zo severu. Otvor zhora zatienite napríklad fóliou alebo polystyrénom.
Pri teplote 10–22 °C sa prvé huby objavia približne po dvoch týždňoch. V priebehu 3 až 4 mesiacov sa huby objavujú pravidelne v menších či väčších intervaloch, vo vlnách.
Zber:
V optimálnych podmienkach trvá zber 2–3 týždne. Huby zbierajte, keď sa okraje najväčších klobúčikov začínajú narovnávať. Vyberte si celú skupinu. Odrezanie niekoľkých plodníc a ponechanie ostatných môže spôsobiť ich zánik. Prvé tri vlny (2–3 mesiace pestovania) sú najplodnejšie. Ak sa vám zdá, že je vrecko po druhej vlne príliš ľahké a suché, môžete ho na 2–3 hodiny ponoriť do studenej vody a potom ho vrátiť na miesto.
Po každom zbere udržiavajte vysokú vlhkosť vzduchu, pretože vysušený substrát nevytvorí ďalšiu úrodu alebo bude slabší (plochy okolo vreca môžete zalievať) Taktiež si uvedomte, že je potrebné vyčistiť otvory od zvyškov koreňov húb (tam, kde zostal koreň, ho musíme jemne vydlabať), aby sa do slamy v otvoroch dostal vzduch.