Značka
Cena
Štítok
Stav tovaru
Dostupnosť
Predajca
Materiál
Objem
Farba
Vnútorný materiál
indukčný ohrev
Každá kuchyňa by mala byť vybavená potrebným riadom pre pohodlné varenie. Pri výbere kuchynských hrncov, by ste mali klásť dôraz na kvalitu materiálu a spracovania. Kvalitné hrnce vám vydržia dlhé roky, ušetria čas aj náklady na energiu. Ako vybrať správny kuchynský riad?
Aké sú druhy kuchynského riadu na varenie?
Hrniec
- Najbežnejší druh kuchynskej nádoby na varenie.
- Vyššie okraje, 2 ucha.
- Vhodný na varenie.
Kastról
- Nižšie okraje a širšie dno oproti klasickému hrncu.
- Výhodou je rýchlejší ohrev.
Rajnica
- Nízky hrniec s dlhou rukoväťou na jednej strane.
- Obvykle opatrený lievikom.
- Vhodný na varenie tekutín (vývar, voda a iné).
Mliekovar
- Nádoba určená primárne na varenie mlieka.
- Obvykle opatrená píšťalkou upozorňujúcou na bod varu.
Na trhu nájdete aj ďalšie druhy kuchynského riadu. Na vyprážanie sú ideálne kuchynské panvice, na kvalitnú prípravu mäsa a ďalších surovín kuchynské tlakové hrnce.
Dôlezité parametre hrncov, kastrólov a kastrólikov
Pri výbere by ste mali klásť dôraz na niekoľko parametrov, ktoré ovplyvňujú výkonnosť a funkčnosť:
Materiál plášťa hrncov, kastrólov a kastrólikov
Najčastejšie sa stretnete so 4 materiálmi na výrobu hrncov, kastrólikov a kastrólov:
- Nerezová oceľ - veľmi rozšírený a obľúbený materiál, výhodou je dlhá životnosť, vysoká odolnosť a ľahká údržba, nevýhodou vyššia spotreba elektrickej energie kvôli pomalšiemu nahrievaniu hrnca
- Liatina - menej rozšírený materiál, výhodou sú skvelé vlastnosti pri pečení v rúre, nevýhodou vyššia hmotnosť a pomalé nahrievanie
- Hliník s nepriľnavým povrchom - často v kombinácii s vnútornými ochrannými materiálmi (keramika alebo mramor), výhodou je nízka hmotnosť a možnosť varenia bez tuku, nevýhodou nízka odolnosť a vyššia cena
- Smalt - riad z oceľového plechu s nepriľnavým povrchom, výhodou je nízka cena a dlhá životnosť, nevýhodou ľahké pripaľovanie a náchylnosť k olúpaniu
→ Elektrický, plynový, indukčný aj sklokeramický spôsob ohrevu je kompatibilný s väčšinou hrncov na trhu.
Hrnce, kastróly a rajnice môžete zaobstarať aj v praktickej sade riadu kuchynských hrncov. Ušetríte peniaze a celú výbavu budete mať v jednotnom dizajne.
Materiál vnútorného povrchu
Moderné hrnce sú zvyčajne vybavené špeciálnym vnútorným povrchom, ktorý zlepšuje vlastnosti hrnca:
Teflon a nepriľnavý povrch PTFE
+ veľmi rozšírený | - náchylný na poškriabanie, vyžaduje citlivú údržbu |
+ nepriľnavý povrch zabraňujúci pripáleniu | |
+ možnosť vyprážania s minimom tuku |
Titán
+ nepriľnavý povrch | - vyššie obstarávacie náklady |
+ neabsorbuje pachy pokrmov | |
+ výborná tepelná vodivosť |
Keramika
+ odoláva veľmi vysokým teplotám | - nižšia priľnavosť |
+ dlhá životnosť |
Mramor
+ vysoká odolnosť materiálu | - vyššia cena |
+ odoláva vysokým teplotám/td> | |
+ nepriľnavý, možnosť varenia bez tuku |
Akú veľkosť hrnca zvoliť?
Objem a priemer nádoby voľte s ohľadom na množstvo varených porcií a počet členov v domácnosti. Objem sa uvádza v litroch (l), priemer v centimetroch (cm).
Prehľad najbežnejších objemov a priemerov podľa typu nádoby:
Typ nádoby | Objem a priemer nádoby |
---|---|
Hrniec | 0,5 – 60 l/10 – 60 cm |
Kastról | 0,25 – 50 l/10 – 50 cm |
Rajnica | 0,25 – 10 l/13 – 35 cm |
Miekovar | 0,4 – 5 l/10 – 20 cm |
Praktické doplnky a funkcie hrncov, kastrólov a kastrólikov
- Pokrievka - napomáha lepšie udržiavať teplotu v hrnci, zamedzuje šíreniu pachov pri skladovaní
- Odnímateľná rukoväť - praktický doplnok v prípade potreby výmeny či odňatia rukoväte
- Pokrievka na cedenie - pokrievka určená na bežné zlievanie horúcej vody
- Thermo-spot - teplotný indikátor, stráži správnu teplotu vnútorného povrchu nádoby
Pri príprave teplých nápojov oceníte praktické varné kanvice.
- Radiť podľa
- Odporúčame
- Najnižšej ceny
- Najvyššej ceny
- Hodnotenia
- Najpredávanejšie
Sklenené veko 18 cm s rukoväťou z nehrdzavejúcej ocele Univerzálna sklenená pokrievka s priemerom 18 cm má rukoväť z nehrdzavejúcej ocele, okraj a parný ventil. Pokrievku možno umiestniť aj do rúry na pečenie pri teplote do 220 °C.
môžete mať 03.10 - 04.10
Nízky kastrólik červenej farby má kvalitný smaltovaný povrch.
môžete mať 04.10 - 08.10
HLINÍKOVÝ MINI HRNIEC 10cm 250ml 4 FARBY MAESTRO MR-4010
Momentálne nedostupné
Smalt sa používa v kuchyni už niekoľko rokov.
môžete mať 08.10 - 10.10
Kónická rajnica s priemerom 18 cm je vhodná na varenie aj ohrev najrôznejších pokrmov a mlieka.
môžete mať 04.10 - 08.10
Odmerka je vyrobená z kovu s kvalitným smaltovaným povrchom.
môžete mať 04.10 - 08.10
BELIS STANDARD 234/22cm
môžete mať 03.10 - 04.10
Hrniec smaltovaný Standard Bordo 14 cm 1,2 l
môžete mať 03.10 - 04.10
Hrniec smaltovaný Standard 20 cm, 3,6 l
môžete mať 03.10 - 04.10
Smaltovaný hrniec STANDARD hnedý 20 cm, 3,6 l
môžete mať 03.10 - 04.10
S touto štýlovou čiernobielou formou na koláč premeníte svoje pečenie. Táto forma je vyrobená z odolnej ocele a je ideálna na prípravu všetkých druhov koláčov od klasických až po moderné pečivo.
môžete mať 03.10 - 04.10
S touto formou na chlieb v čiernej farbe s malými bielymi bodkami posuniete svoje pečenie na novú úroveň. Táto forma je vyrobená z odolnej ocele a je nielen štýlovým, ale aj praktickým doplnkom vašej
môžete mať 03.10 - 04.10
Hrnce, kastróly a rajnice
Hľadáte kvalitné hrnce, kastróly a rajnice do vašej kuchyne? Vyberajte zo širokej ponuky riadu na Mall.sk! Ponúkame kvalitné nerezové hrnce, liatinové aj smaltované sady riadu s kvalitným nepriľnavým povrchom.
Hrnce na polievku
Hrnce vhodné (nielen) na varenie polievok. Polievkové hrnce so špeciálnym okrajom pre ľahké odlievanie zaobstaráte napríklad vo firme BergHOFF.
Smaltované hrnce
Obľúbené smaltované hrnce v mnohých veľkostiach a farebných prevedeniach ponúka značka Toro.
Ponúkame hrnce, rajnice aj kastróly overených výrobcov na trhu, ktorými sú Tefal, Lamart, Tescoma, Banquet, Orion, Belis a veľa ďalších.
Mohlo by vás ďalej zaujímať
Ponuku najlacnejších produktov zoradených podľa ceny nájdete v kategórii Lacné Hrnce a kastróly.
Produkty v akcii nájdete v kategórii hrnce a kastróly akcia.