10× viac produktov za najlepšie ceny
10× viac produktov za najlepšie ceny
Kód: 25177278

PLANTO Plamienka zimná (Flammulina velutipes) 20 ks - mycélium na kolíkoch PO-PES-20KS

PLANTO Plamienka zimná (Flammulina velutipes) 20 ks - mycélium na kolíkoch PO-PES-20KS

Partnerský predaj - cenu dopravy určuje partner
Plamienka zimná (Flammulina velutipes) 20 ks – mycélium na kolíkoch Jedlá zimná huba, jej klobúk je široký 2–8 cm. Zvyčajne rastie v skupinách na kmeňoch rozkladajúcich sa (niekedy aj živých) listnatých stromov.
4,27 €
Tovar od: KAXL
4,27 €
Získajte dopravu ZADARMO so
u zásielok od 12,9 €
Posledný kus

24.10.2024 na výdajnom mieste
24.10.2024 na vašej adrese

Popis

Plamienka zimná (Flammulina velutipes) 20 ks – mycélium na kolíkoch

Jedlá zimná huba, jej klobúk je široký 2–8 cm. Zvyčajne rastie v skupinách na kmeňoch rozkladajúcich sa (niekedy aj živých) listnatých stromov. Je známa svojím netypickým obdobím rastu (približne od konca októbra do marca) a znáša veľmi nízke teploty (až do –10 °C). Klobúk je medovo sfarbený, až oranžový, 3 až 8 cm široký, za vlhka lepkavý, lístky sú hrubé, belavé a tenké, valcovitý tŕň (noha) je zamatovo chlpatý, neskôr až čiernohnedý (u starších plodníc). V mrazoch mrzne, ale to jej nevadí, po rozmrazení pokračuje v raste. Podobnú vlastnosť má aj hliva ustricová a ucho Judášovo (rastie na mŕtvom dreve bazy čiernej). Rastie hojne, zvyčajne v trsoch, na tlejúcom dreve listnatých stromov (breza, buk, topoľ, jelša, jaseň, vŕba), v lesoch, ale aj v parkoch, záhradách a mestskej zeleni. Je dobre prispôsobená zimnému obdobiu, plodnice môžu zmrznúť a po rozmrznutí sa ďalej vyvíjať.

V Ázii sa táto huba pestuje na kulinárske účely, podobne ako hliva ustricová. Spracúvajú sa mladé plody s tenkou stopkou a malou čiapočkou s typickým zväzkovitým tvarom. Jeho chuť a vôňa sú príjemné a typicky hubové. Dužina je tenká, žltkastá, pevná a pružná, v staršom veku húževnatá a vodnatá, v kalibre tvrdá, vláknitá a poddajná, s jemnou orechovou chuťou a príjemnou ovocnou vôňou, ktorá neskôr získava pikantný nádych aj po uvarení. Hodí sa najmä na polievky, omáčky, rizoto, mäsové guľky a plnky. Výborne chutí aj nakladaná v octe. Chladené sa zvyčajne ponúkajú v ázijských obchodoch s potravinami, zvyčajne pod japonským názvom enoki alebo enokitake. Je vynikajúci v ázijských rezancoch a zeleninových jedlách alebo v kombinácii s kuracím mäsom. V gastronómii je známy pod japonským názvom enoki.

V ľudovom liečiteľstve sa aksamietnica lekárska používa ako prírodné antibiotikum na liečbu zápalov, beľmo, rôznych dermatóz, alergií, astmy, Crohnovej choroby, ako liek proti nespavosti a na podporu imunitného systému, ako aj na posilnenie slinivky brušnej.

Zvyčajne sa pestuje v chladnejších tmavých miestnostiach, najlepšie bez svetla, pri teplote maximálne do 15 ºC . Nezvyčajný tvar huby výrazne pomáha pri jej zbere.

Špecifikácie:

  • Plodnosť štepených kolov je: 3–8 rokov.
  • Miesto pestovania: tienisté miesto v záhrade (v pivnici) prvý zber: za 3–12 mesiacov.
  • Temperatúrne podmienky: vonku do – 10 ºC, v interiéri do 15 ºC
  • Pracovný čas: nenáročný
  • Množstvo kolíkov: 20 ks

Zakúpené kolíky so štepenou podkovou je potrebné skladovať do dňa použitia na chladnom mieste (v chladničke alebo v pivnici) max. 3 mesiace.

Kolíky sa umiestňujú do zdravého kmeňa z listnatého stromu alebo do pňa. Do guľatiny vyvŕtajte otvory vhodného priemeru do hĺbky približne o 1 cm väčšej, ako je dĺžka kolíka. Vzdialenosť medzi otvormi je približne 15 cm. Na jedno poleno s priemerom 10–20 cm a dĺžkou približne 1 m možno umiestniť približne 20 kolíkov.