10× viac produktov za najlepšie ceny
10× viac produktov za najlepšie ceny

Pureway Kenya odrodová káva zrnková Pureway 200g

Pureway Kenya odrodová káva zrnková Pureway 200g

Partnerský predaj - cenu dopravy určuje partner
Zrnková káva Kenya (Keňa) je pomaly pražená len zo zŕn 100% arabiky.
7,80 €
7,80 €
Získajte dopravu ZADARMO so
u zásielok od 12,9 €

Už zajtra na výdajnom mieste
26.7.2024 - 29.7.2024 na vašej adrese

Popis

Zrnková káva Kenya (Keňa) je pomaly pražená len zo zŕn 100% arabiky. Vyznačuje sa vyváženou chuťou s dominantnými tónmi melasy, ríbezlí a čiernych čerešní s jemnou ovocnou kyslosťou. Telo tejto kávy je hladké a celistvé s výraznou arómou.

 

Oblasť: Nyeri (Kijani Kiboko)
Chuť: melasa, ríbezľa, čierna čerešňa
Aróma: ovocná
Kyslosť: jemná ovocná
Spracovanie: mokrá metóda
Telo: plné vyvážené
Praženie: City + 
Klasifikácia: AA Plus (Cupping scóre 87)
Zloženie: 100% arabica
Čistá hmotnosť: 200 g
Výrobca: Pureway, s.r.o., Sučianska 29, 036 08 Martin, Slovensko

 

 

 

 

Pôvod: Káva Kenya (Keňa) je zmes 100% arabika iba z oblasti Nyeri.

Celková plocha pestovania kávy v Keni sa odhaduje na 160 000 hektárov. Plantáže tvoria asi jednu tretinu územia. Najvýznamnejšiu časť pôdy však využívajú drobní roľníci. Zvyčajne sú členmi družstiev. Káva sa bežne predáva prostredníctvom týždenných aukcií počas sezóny zberu.

Cena medzi kupujúcim a predávajúcim je definovaná kvalitou pohára a triedením definovaným veľkosťou zŕn. AA, najväčšie, sú tie, ktoré majú veľkosť obrazovky 17/18,5. Doplnok „Top“ alebo „Plus“ odkazuje na profil pohára, ktorý je obzvlášť jemný a komplexný. Stredná Keňa produkuje väčšinu kávy v krajine, ktorá ponúka vynikajúce podmienky na pestovanie vysoko kvalitných zŕn. Kombinácia červenej vulkanickej pôdy, vysokých nadmorských výšok a ideálneho podnebia má rozhodujúci vplyv na vývoj vône a chutí, ktoré túto kávu charakterizujú.

Kijani Kiboko, špeciálna značka L+B, je toho dôstojným príkladom. Jeho názov pochádza zo svahilských slov „Kijani“, čo znamená Zelený a „Kiboko“, čo znamená Hroch. Skladá sa zo starostlivo vybraných šarží odrôd SL-24, SL-28, Ruiru 11, Batian a K7 pestovaných v bohatých vulkanických pôdach Kirinyaga a Kiambu.

Keď sú čerešne červené a zrelé, skoro ráno sa ručne zbierajú do vedier a odvážajú sa do mlyna. Čerešne sa potom starostlivo triedia a zbavujú dužiny. Po fermentácii sa káva premyje čistou vodou a suší sa pod africkým slnkom na vyvýšených záhonoch, kým sa nedosiahne optimálna vlhkosť, približne 12 %. Stáva sa to dvakrát ročne, pričom hlavná úroda je medzi októbrom a decembrom a skorá úroda (s minimálnymi množstvami) medzi aprílom a júlom.

 

Použitie: vhodné na espresso, cappuccino, moka, filter

 

Spôsob prípravy: Práve u kávy Kenya je dôležité dať pozor na teplotu vody. Doporučujeme nastaviť teplotu na kávovare o stupeň nižšiu ako u iných káv a zvlášť ak pripravujete väčšiu kávu (lungo), cca 100 ml. Vysoká teplota vody má tendenciu kávu páliť a tým potláčať ovocné chute a nahrádzať ich horkejšími. 

 

Praženie: CITY + znamená stupeň praženia, jednoducho povedané, čím kávu pražíme do vyššej teploty, tým je tmavšia, ale zároveň aj meníme chuť od kyslejšej na horkejšiu. Keďže káva Kenya má potenciál dosahovať nádherné ovocné chute, je dobré ju pražiť svetlejšie. Zvolili sme stupeň praženia City + čo je trošku tmavšie ako City, aby kyslosť nebola príliš intenzívna.

 

Balenie: Keďže káva časom stráca arómu a chuť, tak baleniu kávy venujeme veľkú pozornosť. Preto používame viacvrstvové vrecká s vysokou bariérou proti unikaniu plynov. Aby sme mohli kávu zabaliť do vreciek čo najskôr po upražení, používame vrecká s kvalitným ventilom, ktorý umožní unikaniu plynov hlavne CO2, prvé dni po upražení. Ak by vrecko nemalo ventil, tak by ho unikajúce plyny z čerstvej kávy roztrhli v najslabšom mieste. Všetky naše vrecká majú kvalitný zips, aby ste vždy sáčok hermeticky uzavreli.  Vďaka kvalitným vreckám a zipsovému uzatváraniu si môžete zakúpiť aj kg balenie zrnkovej kávy, ktoré je cenovo výhodnejšie. V Európe aj na Slovensku existujú spracovatelia , ktorí dokážu tieto viacvrstvové kombinované materiály ( VKM ) 100 % recyklovať  napr. na izolačné dosky používané v stavebníctve.

 

Ďalšie informácie o káve Kenya: 

Rovník prechádza priamo cez tento východoafrický klenot. Napriek tropickému podnebiu Keňa zažije príjemné schladenie cez Indický oceán a Viktóriino jazero. Ploché savany, ktoré sú domovom množstva voľne žijúcich živočíchov, sa týčia do centrálnej vysočiny, ktorej vrcholom je Mount Kenya vo výške 5 199 m. Práve tu sa svieže svahy menia na úrodnú poľnohospodársku pôdu, ktorá vytvára ideálne podmienky pre pobrežie. Rovník prechádza touto perlou východnej Afriky. Napriek tropickému podnebiu je Keňa ochladzovaná Indickým oceánom a Viktóriiným jazerom. Z plochých saván s ich rozmanitou flórou a faunou sa týčia vysočiny, ktorých najvyšším vrcholom je Mount Kenya s výškou 5 199 metrov. Tu, kde svieže svahy ustupujú úrodnej poľnohospodárskej pôde, sa kávovníkovi darí.

Kombinácia červenej vulkanickej pôdy, vysokých nadmorských výšok a ideálneho podnebia má rozhodujúci vplyv na ovocné, takmer šťavnaté arómy charakterizujúce tieto kávy. Vzhľadom na jej geografickú polohu na rovníku je v Keni len malý rozdiel medzi jednotlivými ročnými obdobiami.

Na rozdiel od susednej Etiópie je pestovanie kávy v grófstve relatívne nové a začalo sa až začiatkom 20. storočia. Dnes je poľnohospodárstvo hlavným prispievateľom k HDP Kene, medzi ktorými je káva na treťom mieste za čajom a záhradníckymi výrobkami. Celková plocha pestovania kávy v Keni sa odhaduje na 160 000 hektárov.

Plantáže tvoria asi jednu tretinu územia. Najväčšiu časť pôdy však využívajú drobní roľníci, ktorí sa prideľujú družstvám. Káva sa väčšinou predáva prostredníctvom aukcií, ktoré sa konajú týždenne počas sezóny zberu. Cena medzi kupujúcim a predávajúcim je definovaná kvalitou pohára a triedením v závislosti od veľkosti zŕn. Kávové zrná preosievané nad 17/18 sa nazývajú „AA“ a sú najväčšie svojho druhu. Pridané „Top“ alebo „Plus“ sa vzťahuje na profil pohára.