shumee KÁVOVNA - Colombia El Progreso Filter 250g
Popis
Krajina pôvodu zrna: Kolumbia Spôsob spracovania: Washed Carbonic Maceration Odroda: Caturra, Bourbon CHUŤ Kolumbijčania sú bohaté na chuť. Intenzívna, čistá a milovaná fanúšikmi filtrovanej kávy. Proces liečby, ktorý zintenzívňuje tieto vlastnosti, sa zdá byť skvelým nápadom. Káva fermentovala 140 až 188 hodín. To ovplyvnilo chuť výrazne, ale nie prehnane. V pozadí sú viditeľné alkoholické tóny, ktoré pripomínajú svetlo červené víno. Nič viac ako alkohol. Dominantnou vôňou v nose je jahoda. Červené ovocie sa spája s chuťou bobuľového džemu. Pozitívna „zvláštnosť“ chuti, často vyplývajúca z fermentačného spracovania, je tu viditeľná v dochuti, ktorá môže súvisieť so želé s príchuťou lesného ovocia. Colombia El Progreso je káva s architektúrou, ktorá nie je prehnaná, nie je príliš intenzívna, ale mimoriadne aromatická. SPRACOVANIE Káva sa vloží do plastových nádob, kde sa fermentuje v kávových čerešniach 70 hodín pomocou CO₂. To pomáha zvýšiť sladkosť kávy a zlepšiť jej telo, ako aj zintenzívniť ovocné tóny v šálke. Po tejto fáze sa oddelí od dužiny a opäť sa umiestni do nádob s vlastnou ovocnou šťavou, bohatou na cukry a mikroorganizmy. Nádoby sú hermeticky uzavreté, aby sa zabezpečilo správne kvasenie. V tejto fáze sa pridáva CO₂, ktorý vytesňuje kyslík existujúci v nádobe a zrná sa macerujú. Trvá to 70 až 94 hodín a celková doba fermentácie je 140 až 188 hodín. Káva sa potom premyje a suší 18 až 22 dní. VARENIE Veľmi bohatá na intenzívne, ale čisté chute a arómu, káva si zaslúži vyzdvihnúť. Kávu sa oplatí nezintenzívniť hustotou, ale zvýšiť jej extrakciu. Použite 17,5 g kávy pomletej na 19 kliknutí mlynčeka Comandante. Nalejte vodu s teplotou 97 stupňov v nasledujúcich časoch: 0:00 – 55 ml 0:30 – 120 ml 1:00 – 180 ml 1:30 – 240 ml 2:00 – 300 ml Nakoniec jemne premiešajte. PLANTÁCIA Farma El Progreso sa nachádza v obci El Carmelo, v obci Palestina, v nadmorskej výške 1650 m nad morom El Progreso je rodinná farma, ktorú vedie Rodrigo Sánchez Valencia, ktorý pokračuje v tradícii, ktorú začal jeho starý otec. V súčasnosti má farma rozlohu 23 hektárov. Na hlinitých a piesočnatých pôdach rodina pestuje odrody ako Caturra a Colombia, ako aj menšie plodiny Bourbon a Gesha. V roku 2017 on a jeho tím vybudovali degustačné laboratórium v La Loma, aby zvládlo praženie vzoriek, hodnotenie zberu a získavanie zdrojov. V rokoch 2017 a 2018 sa káva z Monteblanco (ďalšia farma Rodrigo) umiestnila na prvom a druhom mieste v programe Yara Master a v roku 2019 získala ocenenie Roasters United.