shumee Le Piantagioni del Caffe - Etiópia Dambi Uddo 500g
Popis
Zrno v balení pochádza z úrody s viac ako 86 bodmi česania na stupnici SCA. Krajina pôvodu zrna: Etiópia Oblasť: Guji, Shakiso Spôsob spracovania: Prírodné Miesto pestovania: 2140 – 2160 m nad morom Ide o kávu certifikovanú „CSC ® – Certified Specialty Coffee Association of Italy“ – všetky balenia majú etiketu s číslom a hologramom dokazujúcim túto vysokú kvalitu. Tu je recenzia na túto kávu, ktorú pre náš blog pripravil Jakub Świątek: Nedávno sa mi snívalo, že talianske pražiarne začali pražiť kvalitné kávy z malých družstiev. Jednopôvodné kávy, dovážané transparentne a pražené, aby si zachovali svoj prírodný charakter… Počkaj… Toto nie je sen, toto sú kávy z Le Piantagioni del Caffe, vrátane nášho nového espressa mesiaca! Káva, ktorú budeme piť, pochádza z Etiópie, z plantáže Dambi Uddo. Nie je to však typická káva, akú poznáte z Etiópie. prečo? Vôňa Otvorím balenie, ovoniavam a cítim intenzívnu vôňu ovocia a veľmi tmavej čokolády. Po sérii espress mesiaca, ktoré mali vysokú kyslosť, prišiel čas na sladšiu, klasickejšiu kávu. Aby som lepšie spoznal jeho chuť, rozhodol som sa ho na začiatku variť v cuppingu. Po zomletí sa vôňa zintenzívnila a bola oveľa ovocnejšia, napriek stále živým a výrazným tónom tmavej čokolády. Zaliatie kávy vodou potvrdilo moje závery. Chuť Po rozbití šupky a prvých dúškoch sa ukázalo, že káva nemá kyslosť, ale má iné skvelé tóny zrelého ovocia, čokolády a šťavnatých červených jabĺk. Ale čo espresso? Espresso Po takomto chutnom cuppingu, odlišnom od toho minulého, som bol zvedavý, ako bude chutiť espresso. Prvá extrakcia s použitím rovnakého mletia ako pri májovom espresse mesiaca – bohužiaľ trvalo takmer 50 sekúnd. Ako väčšinu tmavšie pražených káv ich odporúčam pred prvým espressom pomlieť na hrubšie ako väčšinu espresso káv známych zo segmentu špeciálnych káv. Po takomto postupe a dosiahnutí doby extrakcie 23 sekúnd s pomerom 18 gramov dávky ku 42 gramom výťažnosti ma espresso prekvapilo zamatovým a vysokým telom. Chuť? Tmavá čokoláda, červené, šťavnaté jablko a kandizované lesné ovocie. Plus nejaké obľúbené želé medvedíky. Všimnite si, že v tomto senzorickom profile nie je prakticky žiadna kyslosť. To nie je náhoda. Táto káva nebude najlepšou voľbou pre niekoho, kto chce v espresse ochutnať iba citrusové plody. Toto je káva pre fanúšikov vyváženosti a sladkosti v tej najlepšej kvalite. Mlieko Jednoznačne najlepšia bodka tejto kávy. Bez ohľadu na to, či ide o flat white, cappuccino, latte, doppio macchiato, každá z týchto káv má skvelý charakter sladkého bobuľového jogurtu v rôznych stupňoch koncentrácie. To isté platí pre náhrady rastlinného mlieka. Obľúbil som si najmä ovsené mlieko v kombinácii s jediným espressom v malej, 160 ml šálke od Aoomi. Ďalšie pôžitky Cafflano Kompresso vyrobené zo 14 gramov jemne mletých zŕn (10 kliknutí pre Comandante) a 60 mililitrov vody poskytlo výsledok celkom blízky chuti, ktorú som získal z „veľkého“ espresso kávovaru. Toto chutilo najmä s tonikom v pomere 250 ml toniku na 40 gramov espressa. Vyskúšajte aj kávovar, ktorý je prekvapivo koncentrovaný aj po pomletí najmenším mlynčekom Wilfa. Sladké, príjemné a opäť bez kyslosti! Ak ste ako ja chceli po sérii troch ostrých a silne kyslých káv z Ameriky zmenu, neváhajte a pridajte si do svojich virtuálnych košíkov balíčky etiópskeho Dambi Uddo od Le Piantagioni del Caffe!