Lavazza Espresso 100% Arabica 1kg
100% Arabica značky Lavazza sa vyznačuje vysokou kvalitou. Zrná boli starostlivo vybrané z najkvalitnejších káv a šetrne pražené. Káva je typická svojou jedinečnou vôňou a stupňujúcou sa chuťou.
18,49 €
0,02 €/g
Tovar od:
MALL
18,49 €
0,02 €/g
Získajte dopravu ZADARMO so
Vrátenie zadarmo cez Packetu
Už zajtra
na výdajnom mieste
Výdajné miesta
26.11.2024
na vašej adrese
Možnosti doručenia
Popis
- neuveriteľne chutná káva talianskej značky Lavazza
- káva má typickú charakteristickú vôňu
- jej chuť sa pomaly stupňuje
- zrná boli starostlivo vybrané z najkvalitnejších káv a šetrne pražené
- je známym symbolom talianskeho espessa
- už viac ako sto rokov je cieľom tejto spoločnosti rozširovať arómu a kvalitu talianskej kávy po celom svete
- procedúra výroby je kontrolovaná už od výberu najlepších zrniek až po kvalitné balenie
- nezameniteľná chuť a vôňa je zaručená
Objavenie kávy
- čierna, vrúcna, horká, voňavá ...... taká je káva, skôr rituálny nápoj, dnes neodmysliteľná súčasť našich životov
- história hovorí, že niektoré africké kmene poznali kávu odpradávna
- z rozomletých zŕn vyrábali kašu, ktorú dávali ako krmivo zvieratám a tiež bola používaná bojovníkmi pred bojom pre zvýšenie ich udatnosti
- je nepochybné, že od 13. storočia sa káva pije ako nápoj, a že v 15. storočí bolo pestovanie kávy už plne rozvinuté a začala expanzia po celom svete
- nápoj bol rýchlo spopularizovaný a prvá kaviareň bola otvorená v Mekke v 15. storočia. Do „Starého Sveta“ – Európy – dorazil ohlas kávy v 17. storočí prostredníctvom benátskych kupcov
Káva dnes
- kávovník patrí do rodu Coffea
- väčšina z nich sú tropické stromy alebo kríky
- sú dva základné druhy kávovníka – kávovník Arabica a kávovník Robusta
- káva Arabica predstavuje v súčasnej dobe asi 70% svetovej úrody, ale podiel Robusty stúpa
- Robusta obsahuje viac kofeínu, je silnejšia a tmavšia
- káva Arabica je náročnejšia na pestovanie a zber (je preto drahšia, ale zato kvalitnejšia, jemnejšia a s nižším obsahom kofeínu)
- miešaním Arabiky s Robustou sa zvýši obsah kofeínu a zníži cena kávy
- faktom však zostáva, že vďaka svetovým trendom v oblasti zdravej výživy ľudia začínajú dávať prednosť menšiemu obsahu kofeínu a vyššej kvalite
- dnes je kávovník mimoriadne dôležitým prvkom svetového hospodárstva
- Pre kávu ako takú má najväčší význam kofeín, ktorý je obsiahnutý v praženej Arabike cca 0,7–1,4%, v robuste 2,2–2,4%. Kofeín je horký a tým prispieva k celkovej chuti kávy.
- Podstatná a daná kvalita kávy v šálke sa vyznačuje: charakteristickou arómou, jemnou kyslosťou, prirodzenou sladkosťou a výrazným telom.
Štruktúra kávy
- centrum rezu
- zrno (endosperm)
- strieborná koža (testa, epidermis)
- pergamen (trup, endocarp)
- pektín vrstva
- buničiny (mesocarp)
- vonkajšie šupky (oplodie, exocarp)
Nechte se dále inspirovat z naší nabídky: