PLANTO Hliva ružová (Pleurotus djamor) 1kg, sada na pestovanie
Popis
Info k skladovej dostupnosti tohto produktu:
Tovar nemáme obvykle na sklade alebo iba malé množstvo, jedná sa o živý produkt a preto vám radi vyrobíme čerstvú zmes na základe vašej objednávky, ktorú vám dodáme obvykle medzi 5 až 14 dňami. Záleží na vyťaženosti výrobnej linky.
Hliva ružová (Pleurotus djamor) 1kg, sada na pestovanie
Hliva ružová (Pleurotus djamor). Za svoj názov vďačí intenzívnej ružovej farbe plodnice. V prírodných podmienkach sa táto huba vyskytuje v tropickom a subtropickom podnebí, pretože má vysoké tepelné požiadavky, je citlivá na chlad av nízkych teplotách neprežije. Puky sa tvoria pri teplote 18–25ºC a plodnice môžu vyrastať pri 18–30ºC.
Plody majú ružovo-oranžovú farbu. Mladé plodnice sú sýto ružové a dozrievaním sa sfarbujú do oranžova.
Vzhľadom na vysoké teplotné nároky sa zakladá pestovanie na voľnom priestranstve v lete alebo vo vykurovaných miestnostiach kedykoľvek.
Perfektný na vyprážanie, možno kombinovať so zeleninou.
Špeciálne pripravené podložie prerastené podhubím Hlivy ustricovej vo vreci pripravenom bez ďalších úprav na začatie amatérskeho pestovania. Veľmi chutná a liečivá huba.
Teplotné podmienky: +18°C až +25°C
Miesto pestovania: v pivnici, v garáži, v byte
Hmotnosť: 1 kg
Obsah súpravy:
- pilinový substrát (kocky)
- doplnok výživy pre mycélium (sáčok)
- mycélium tekuté
- vrecká na sterilizáciu a kultiváciu 2 ks.
- filtračný krúžok 2ks
Návod na pestovanie:
Požadované vybavenie:
- vedro alebo miska na miešanie pilín
- tlakový hrniec na sterilizáciu
- voda
Príprava podkladu
Do misky alebo vedra dajte 4 kocky pilín, zalejte ich teplou vodou (nie horúcou, aby ste si nepopálili ruky), cca 1.3 –1.5 l. Po pár sekundách začnú kocky napučiavať a je potrebné ich rozdrviť v rukách, aby ste získali jednotnú štruktúru. Obsah vrecúška nasypte do pripravených pilín, ktoré obsahujú ďalšie živiny pre vaše mycélium. Všetko dôkladne premiešame. Pripravený substrát nasypte do dvoch fóliových vrecúšok, ktoré sú súčasťou sady. Naplňte vrecká do ¾ ich objemu, pevne utlačte substrát a potom ich uzavrite priloženým filtračným krúžkom.
Sterilizácia
Slúži na odstránenie všetkého konkurenčného mycélia a plesní nachádzajúcich sa na substráte. Vložte vrecká do tlakového hrnca. Použite dve dosky, jednu, aby sa vrecká nedostali do priameho kontaktu s dnom tlakového hrnca, a druhú ako horné závažie, aby vrecko neblokovalo poistný ventil. Vrecká sterilizujte tlakom 1.5 – 2 hodiny pri 15 psi (1.03 Bar). Potom hrniec odstavte a sterilizované médium nechajte v tlakovom hrnci aspoň 8 hodín chladnúť.
Naočkovanie substrátu mycéliom
Toto je najkritickejší okamih pri príprave substrátu, pretože vyžaduje sterilné podmienky, aby sa zabránilo kontaminácii. Než začnete, utrite všetky pracovné plochy 70% alkoholom. Uistite sa, že váš substrát dostatočne vychladol, pretože vysoké teploty môžu mycélium zabiť. Je dôležité konať rýchlo, ale jemne. Noste čerstvo vyprané oblečenie. Dobre si umyte ruky a použite dezinfekciu na ruky (dobre funguje 70% alkohol).
Metóda 1 (očkovanie tekutým mycéliom): Striekačka obsahuje 10 ml tekutého mycélia, čo stačí na naočkovanie dvoch vopred pripravených substrátov. Vybrané miesta vpichu by mali byť dekontaminované a potom je mycélium vpravené do substrátu ihlou. Zalepte miesto vpichu lepiacou páskou. Dávajte pozor na načasovanie odskrutkovania uzáveru a zaskrutkovanie ihly na svoje miesto, kedy potrebujete dôkladne dekontaminovať uzáver a závit striekačky. Pokiaľ to neurobíme, môže podtlak vzniknutý pri odskrutkovaní uzáveru priťahovať baktérie alebo iné plesne vo vzduchu do striekačky a viesť k infekcii nášho chovu.
Metóda 2: Otvorte vrecko a nasypte mycélia dovnútra, potom vrecko čo najskôr uzavrite filtračným krúžkom.
Teraz, keď je vrecko uzavreté, treba mycélium vmiešať do substrátu čo najrovnomernejšie. To je jeden z dôvodov, prečo by ste mali v taške nechať dostatok voľného miesta. Keď je mycélium dobre premiešané, mal by sa substrát „zhutniť“ na doske stola, späť do pevného bloku.
Inkubácia
Po naočkovaní sú substráty pripravené na inkubáciu. Je to pomerne jednoduchý krok. Umiestnite bloky do čistej miestnosti alebo nádoby, ako je nádoba s vekom/skladovací box, a inkubujte ich pri teplote asi 18 až 25 °C, kým sa mycélium rovnomerne nerozšíri po celom médiu. Inkubačná doba sa líši v závislosti na druhu, kvalite mycélia, teplote atď. Proces môže trvať 2 až 16 týždňov. Keď je substrát úplne prerastený mycéliom (médium vo vnútri je pokryté bielym mycéliom), je pripravený na produkciu plodníc.
Dôležité:
- pri zbere je dôležité pamätať na to, že huby treba jemne vykrútiť zo zeme alebo ich rozrezať nožom.
- ak sa odrežú len klobúčiky a ponecháme nožičky, po niekoľkých dňoch zhnijú, čo môže spôsobiť infekciu substrátu a neúspech ďalšieho pestovania
- po prvom zbere treba blok substrátu očistiť od všetkých odumretých zvyškov
- po prvom zbere nastáva tzv. pokojová fáza, ktorá trvá 3 až 6 týždňov. Počas tejto doby by mal byť substrát udržiavaný vo vysokej vlhkosti.
- zber sa opakuje 2 – 3×
Hliva ružová pomáha:
- zvyšovať obranyschopnosť organizmu
- znižovať hladinu cukru a tuku v krvi
- zmierňovať strnulosť šliach a končatín
- ústupu akné a bradavíc
- celkovej detoxikácii organizmu a regulácii peristaltiky čriev
- priaznivo ovplyvňovať krvný tlak
- alergikom, pri strese a záťaži organizmu
- zlepšiť funkciu cievneho systému
- zmierňovať únavu