10× viac produktov za najlepšie ceny
10× viac produktov za najlepšie ceny
Kód: 35258294

PLANTO Hríb dubový (Boletus reticulatus)- mykorhyzné mycélium

PLANTO Hríb dubový (Boletus reticulatus)- mykorhyzné mycélium

Partnerský predaj - cenu dopravy určuje partner
Hríb dubový (Boletus reticulatus)- mykorhyzné mycéliumHríb dubový je jedlá huba z čeľade hríbovitých, ktorá patrí do skupiny pravých hríbov sekcie Edules. Radí sa k hubársky najvyhľadávanejším druhom.
9,80 €
9,80 €
Získajte dopravu ZADARMO so
u zásielok od 12,9 €

27.11.2024 na výdajnom mieste
9.12.2024 - 12.12.2024 na vašej adrese

Popis

Hríb dubový (Boletus reticulatus)- mykorhyzné mycélium

Hríb dubový je jedlá huba z čeľade hríbovitých, ktorá patrí do skupiny pravých hríbov sekcie Edules. Radí sa k hubársky najvyhľadávanejším druhom. Používajú sa aj nasledujúce ľudové názvy: biely hríb, brezový hríb, doubáčik, doubravník, doubravník dubový, dubák a mnohé ďalšie. Rastie od mája do novembra v listnatých a zmiešaných lesoch, remízach, na hrádzach rybníkov a pod., predovšetkým pod dubmi, bukmi a lipami. Môže sa vyskytovať aj pod jedlami, potom je svetlejšie sfarbený a zvlášť výrazne sieťkovaný. V teplejších oblastiach je vcelku hojný. Na jar sa objavuje ako jedna z prvých hríbovitých húb.

Klobúk je 50–150 (300) mm široký, v mladosti pologuľovitý, neskôr obľu sklený, nakoniec takmer plochý. Pokožka klobúka je hnedá, okrovo hnedá alebo šedohnedá, niekedy s olivovými alebo hrdzavými odstánmi, za sucha niekedy až belavá a políčkovito rozpukaná, matná (zamatová, plstnatá), za vhlka slabo lepkavá. Rúrky sú najprv biele, neskôr krémové, žltozelené, dlhé 10–35 mm. Póry sú drobné, okrúhle, vo farbe rúrok. Rúrky ani póry pri poranení nemenia farbu. Treň je najprv súdkovitý, neskôr kyjovitý, v dospelosti až valcovitý, 70–200 × 20–70 mm, hnedastý, najmä v hornej polovici zdobený dosť výraznou sieťkou, ktorá je však vždy svetlejšia ako pokožka klobúka. Dužina je biela, nemenná. 

Vyhľadávaná jedlá huba, ktorú mnohí hubári nerozlišujú od hríbu smrekového. Príjemná hubová vôňa vynikne obzvlášť pri sušení, ale možno ho užiť takmer v ľubovoľnej úprave. Chuť je mierna, príjemná. Bohužiaľ dosť často býva napadnutý hmyzom a niekedy je lepšie ho ponechať v lese ako ozdobu, než ho rozkrájať a pre červivosť na mieste pohodiť.

Návod na pestovanie

Miesto na pestovanie :

Lesné huby rastú v lesoch a hájoch preto voľbu miesta musíme prispôsobiť, aby sme im poskytli podmienky čo najviac podobné ich naturálnemu prostrediu – mali by sa tam vyskytovať lesné dreviny (dub, borovica, breza). Ideálne je tienisté a pokojné miesto.

Príprava substrátu :

Mycélium z balenia zmiešame s 5 litrami rašeliny ( ideálna je navlhčená rašelina ), 1 litrom dreveného uhlia ( Namiesto dreveného uhlia môžete použiť popol z ohniska alebo krbu kde bolo použité iba drevo ). Na zlepšenie parametrov je vhodné použiť aj 0,5 l sadry a 0,5 l vermikulitu alebo perlitu. Takto pripravené substrát navlhčíme ( ideálny spôsob na kontrolu či je podložie správne navlhčené je nabrať rukami a stlačiť ho. Malo by vytiecť pár kvapiek vody.

Dávkovanie:

Vykopte niekoľko menších dier okolo stromu (najlepšie, aby boli vidieť korene), vsypte okolo 0,5 l pripraveného substrátu a zakryte 5 centimetrovou vrstvou zeminy. V miestach kde sme tak to nasypali substrát je vhodné použiť mulčovanie kôru, ihličie alebo lístie. Tak to pripravené miesto nevyžaduje žiadne ďalšie úpravy, len občas podliať menším množstvom vody. Hlavne v období, keď 10 až 14 dní napršalo. Zakladať sadivo je možné od apríla do neskorej jesene, ale prvé huby sa môžu objaviť až po 2–3 rokoch od založenia.

Mikorýza :

Mikorýza je symbióza rastlín s hubami. Huba čerpá živiny z rastlín a rastlina získava vďaka hube väčšie pokrytie na získavanie vody a minerálnych solí. Mikorýza, okrem fyziologických a výživových funkcií chráni lesné dreviny pred chorobami „vyživuje a chráni“. Mikorýza je veľmi zložitý proces čo je dôvod prečo sa nám nie vždy podarí dosiahnuť pri pestovaní úspechu. Záleží na veľmi mnoho faktoroch: odrody huby, starí dreva, druhu pôdy, prostredia a pod. Ak pripravíme zodpovedajúce podmienky pre vývin a dôjde k symbióze huby s drevom, tak prvé plodnice by sa mali objaviť po 2–3 rokoch od naočkovania.

 

  • Váha balenia: cca 100 –150 gr.
  • Uchovávajte v chlade a suchu, optimálna teplota 4°C-5°C