PLANTO Zmes na pestovanie Hliva ustricová 15kg (Pleurotus ostreatus)
Popis
Info k skladovej dostupnosti Hlivy ustricovej:
Hlivu nemáme obvykle skladom alebo iba malé množstvo, jedná sa o živý produkt a preto vám radi vyrobíme čerstvú zmes na základe vašej objednávky, ktorú vám dodáme obvykle medzi 5 až 14 dňami. Záleží na vyťaženosti výrobnej linky.
Zmes na pestovanie – Hliva ustricová 15kg (Pleurotus ostreatus)
Špeciálne pripravené podložie prerastené podhubím Hlivy ustricovej vo vreci pripravenom bez ďalších úprav na začatie amatérskeho pestovania.
Pestovanie je možné po celý rok v pivnici, v garáži, v byte, v záhradke.
Informácie pre domáce pestovanie hlivy:
- Prvý zber: cca po 14 dňoch
- Pestovanie: po celý rok
- Teplotné podmienky: +6st.C až +19st.C
- Miesto pestovania: zatienené miesto, v pivnici (v záhradke)
- Pracnosť: jednoduchá
- Náročnosť pestovania: ľahká
- Váha balenia: cca 15kg
- Rozmery balenia: v 22 x d 55 x š 32 cm
- Vrece so zmesou je plne pripravené na pestovanie prvého zberu bez ďalších úprav
- Dodávame kvalitnú, čerstvo namiešanú zmes na okamžité pestovanie
Hliva ustricová je skutočne drevokazná huba. Ako nezelený organizmus, čo sme aj my ľudia, prijíma zo zelených organizmov, teda stromov, množstvo látok, ktoré sú pre jej život potrebné a ktorými nepohrdneme ani my, ľudia. Navyše hliva obsahuje látky v takom množstve a pomere, ktorý ľudskému organizmu maximálne vyhovuje.
Hliva si berie živiny zo stromov a človek si ich môže vziať z hlivy. Jej priaznivé účinky spočívajú hlavne v látkach, ktoré majú schopnosť aktivovať bunky zaisťujúce prirodzenú imunitu organizmu. Okrem toho hliva obsahuje celý rad vitamínov B, D. C, K, proteínov, sterolov, niektoré mastné kyseliny a stopové prvky chrómu, medi, železa, jódu, sodíka, selénu a zinku. Okrem týchto cenných látok obsahuje hliva aj vlákninu, vďaka ktorej sa z tela uvoľňujú usadené škodliviny.
Lekárske výskumy v rôznych krajinách a kultúrach majú jedno spoločné: potvrdzujú, že hliva ustricová sa radí medzi nesmierne vzácne huby. Táto drevokazná huba bola donedávna považovaná len za akúsi lahôdku, ale lekárske výskumy ukázali, že v nej je ešte niečo oveľa vzácnejšie: je nesmierne zdravá.
Jej priaznivé účinky poznali už pred stáročiami Číňania. U nás sa začala hliva konzumovať koncom minulého storočia.
Hliva ustricovitá pomáha:
- zvyšovať obranyschopnosť organizmu
- znižovať hladinu cukru a tuku v krvi
- zmierňovať strnulosť šliach a končatín
- ústupu akné a bradavíc
- celkovej detoxikácii organizmu a regulácii peristaltiky čriev
- priaznivo ovplyvňovať krvný tlak
- alergikom, pri strese a záťaži organizmu
- zlepšiť funkciu cievneho systému
- zmierňovať únavu
Nič nechutí lepšie, než vlastné vypestované huby!!!
Prajeme Vám dobrú chuť a výborné pokrmy z vlastnej vypestovanej úrody – tím HobyNaradi.cz
Možnosti pestovania:
- Pestovanie v uzavretých priestoroch
Hliva ustricovitá sa môže pestovať v uzavretých priestoroch po celý rok. Ideálne sa k tomu hodí pivnice, altány a garáže. Vrece so substrátom prerastené podhubím, pestujeme v mieste, kde teplota nepresahuje 22 ° C, však, najvhodnejšia teplota je medzi 10 ° C a 16 ° C. Hliva ustricová bez ohľadu na odrodu je huba, ktorá rastie aj pri nízkych teplotách. Vysoká teplota je príčinou toho, že počet trsov je menší a klobúky majú nižšiu kvalitu, (sú ľahšie a papierové).
Jedným z veľmi dôležitých prvkov, na ktorý kladieme dôraz, je to, že v miestnosti, v ktorej plánujeme pestovanie, musíme zaistiť prístup k dennému svetlu alebo dosvietiť umelým svetlom (nelepšie žiarovka fluorescenčnej farby podobná dennému svetlu).
Začiatočná fáza pestovania, kedy nastupuje rast podhubia, môže prebiehať v úplnej tme, ale akonáhle nájdeme v otvoroch prvé plodnice húb (z bieleho porastu sa začnú objavovať čierne klobúčiky veľkosti špičky od zápalky) od tejto chvíle musíme sprístupniť denné svetlo cca 8 hodín denne. Počas tejto doby by sme mali priestor vetrať, aby sme odstránili prebytočný oxid uhličitý v miestnosti.
Vo fáze vyrastania plodníc (húb) a ich rastu je treba udržiavať vysokú vlhkosť cca 85%. Ak je vzduch príliš suchý odporúčame umiestniť blok nad nádobu s vodou tak aby sa umiestnil nedotýkal hladiny. Huby môžeme zahmlievať rozprašovačom iba vtedy, keď dosiahli veľkosť aspoň 2 cm. Nesmieme zabúdať, že huby nemôžu byť mokré, preto keď zalievame vrece, musíme zvýšiť vetranie, aby sa voda mohla vypariť do 2 hodín.
- Pestovanie na čerstvom vzduchu
Pestovať môžete od marca do októbra vrátane. Mráz ani sneh neohrozí riadne zavedené pestovanie. Nízka teplota spomaľuje proces rozvíjania podhubia. Pri pestovaní vo voľnom priestore, umiestnime vrece so substrátom prerasteným podhubím na tienisté miesto chránenom pred vetrom a priamym slnkom. Nenechajte vrece na dosah priameho slnečného žiarenia.
Skoro na jar a neskoro na jeseň – veľmi dobrým miestom je skleník, parenisko alebo fóliový tunel, ale musíme ich zatemniť.
Ďalšie riešenie, ktoré odporúčame je vykopať dieru 60 cm x 120 cm a 40–50 cm hlbokú. Z vykopané zeminy na troch stranách vytvorte násyp, zanechajte prístup svetla zo severu. Zhora zatienite jamku napr. fóliou alebo polystyrénom.
Pri teplote 10–22 ° C sa asi po dvoch týždňoch objavia prvé huby. V priebehu 3 až 4 mesiacov sa huby objavujú pravidelne v menších alebo väčších intervaloch tzv. vlnách.
Úroda:
Za optimálnych podmienok, sa žne s prestávkami 2–3 týždňov. Huby zbierajte vtedy, pokiaľ sa okraje tých najväčších klobúkov začínajú narovnávať. Zbierajte celý trs. Vyrezávanie niekoľkých plodníc a zanechanie ostatných, môže byť príčinou ich zániku. Najúrodnejšie sú prvé 3 vlny (2–3 mesiace pestovania). Ak zistíte, že vrece je po druhej vlne príliš ľahký a suchý, môžete ho ponoriť do studenej vody po dobu 2–3hod a potom postaviť späť na svoje miesto.
Po každom zbere, udržujte vysokú vlhkosť, pretože z vysušeného substrátu nebude ďalšia úroda, alebo bude slabšia (môžete zalievať vodou miesta okolo vreca) Vezmite tiež na vedomie, že treba vyčistiť otvory od pozostalých koreňov húb (tam kde zostal koreň, musíme ho opatrne vydlabať), aby sa vzduch dostával do slamy v otvoroch.