Ako vybrať zavárací hrniec
Zaváranie patrí k najjednoduchšiemu a najefektívnejšiemu spôsobu dlhodobého uchovaniu potravín a praktizuje sa preto už dlhé roky. Zavárať môžete nielen čerstvé zeleninové a ovocné plodiny zo záhradky, ktoré potom môžete počas zimy konzumovať a dopĺňať tak vitamíny, ale aj lesné huby alebo mäso. Aby bolo zaváranie ešte jednoduchšie, odporúčame zaobstarať si klasické zaváracie hrnce, alebo moderné elektrické zaváracie hrnce, ktoré vám prácu výrazne uľahčia! Okrem bežného zavárania ich môžete využiť napríklad na zváranie vína alebo v nich pripraviť chutnú omáčku.
Prečo zavárať v špeciálnom zaváracom hrnci?
Možno si hovoríte, prečo je na zaváranie treba špeciálny hrniec, veď zavárať môžete aj v klasickom kuchynskom hrnci s dostatočným objemom. Aké sú špecifiká klasických a elektrických zaváracích hrncov a prečo sa oplatí si ich zaobstarať?
- Klasické zaváracie hrnce sú vybavené roštom, ktorý eliminuje riziko prasknutia pohárov.
- Elektrické zaváracie hrnce odvedú väčšinu práce za vás - nastavia teplotu, ohrejú vodu, po uplynutí nastaveného času sa automaticky vypnú a pod.
- Zaváranie je výrazne rýchlejšie a efektívnejšie.
- Elektrické zaváracie hrnce možno využiť aj na prípravu horúcich nápojov.
Klasický vs. elektrický zavárací hrniec. Ktorému dať prednosť?
Na trhu existujú dva druhy zaváracích hrncov, ktoré sa líšia prevedením, schopnosťami a tiež obstarávacou cenou. Preto vám priblížime oba modely, aby ste sa mohli sami rozhodnúť, ktorý pre vás bude vhodnejší.
Klasický zavárací hrniec je lacný a vhodný pre občasné zaváranie!
Klasické zaváracie hrnce sa veľmi podobajú kuchynským hrncom. S tým rozdielom, že majú v pokrievke otvor, do ktorého je možné inštalovať teplomer a sledovať tak priebeh zavárania pre čo najlepší výsledok. Tiež bývajú opatrené roštom, ktorý sa postará o to, aby poháre nestáli priamo na rozpálenom dne. Samozrejmosťou je veľký objem hrnca, ktorý sa pohybuje medzi 15 - 30 litrami. Hrnce sú zvyčajne vyrobené zo smaltu alebo nerezu.
- súčasťou bývajú vyťahovacie kliešte na zaváraniny
- nízka obstarávacia cena
- možno ho využívať aj ako klasické hrnce na varenie
- k prevádzke je potrebný sporák alebo
- proces zavárania treba strážiť
Elektrický zavárací hrniec zaváranie výrazne uľahčí!
Druhú kategóriu tvoria elektrické zaváracie hrnce, ktoré sa jednoducho pripoja do zásuvky a sú schopné ohriať vodu na vopred nastavenú teplotu. Majú rad praktických funkcií, ktoré sledujú bezpečný priebeh zavárania a vy sa tak nemusíte takmer o nič starať.
- samostatné, nepotrebujú externý zdroj tepla
- automaticky nastavia a udržujú požadovanú teplotu
- sú nenáročné na obsluhu, šetria tak váš čas
- majú výpusť na vodu alebo čapovanie nápojov
- vyššia obstarávacia cena
Je lepšie smaltovaný alebo nerezový elektrický zavárací hrniec?
Pri elektrických zaváracích hrncoch ovplyvňuje cenu tiež materiál použitý na výrobu hrnca. Stretnúť sa môžete s lacnejším smaltom, alebo drahším nerezom.
Smaltovaný zavárací hrniec
Je cenovo dostupný, ale je potrebné počítať s tým, že smalt je pomerne náchylný k otlčeniu a vyžaduje tak citlivé zaobchádzanie. Tiež môže pohlcovať pachy potravín a môže dôjsť k zafarbeniu povrchu (napr. od červeného vína), ktoré pôjde horšie vyčistiť.
Nerezový zavárací hrniec
Kúpite za vyššiu cenu, má však rad kladných vlastností - je veľmi odolný, nepohlcuje pachy, ľahko sa čistí a odoláva aj väčším nárazom. Tiež lepšie udržuje teplo.
Zavárací hrniec vyberajte podľa príkonu, objemu a počtu funkcií!
Hoci v základe sú si všetky zaváracie hrnce podobné, môžu sa významne líšiť v technických parametroch. Preto pri výbere neprehliadnite žiadny z nich!
Aký je optimálny príkon elektrického zaváracieho hrnca?
Príkon zaváracích hrncov sa značí v jednotkách Watt (W). Zjednodušene môžeme povedať, že čím vyšší je príkon hrnca, tým je hrniec výkonnejší a rýchlejšie sa nahreje. Zároveň sa však s rastúcim príkonom zvyšujú náklady za spotrebovanú el. energiu aj obstarávacia cena hrnca.
Príkon sa môže pohybovať medzi 1 000 - 2 000 Wattmi. Pre bežných užívateľov možno za optimálny príkon považovať cca 1 500 - 1 800 Wattov.
Zvoľte dostatočný objem zaváracieho hrnca, ušetríte tak čas!
Objem hrnca sa odvíja od toho, aké množstvo potravín zvyčajne zavárate. Ak budete v hrnci zavárať iba niekoľko pohárov, alebo ho budete užívať pre zváranie vína, postačí vám drobný model s objemom 10 - 15 litrov. V prípade, že ste zvyknutí zavárať desiatky pohárov naraz, kúpte si tie najväčšie modely s objemom až 30 litrov. (Do 25 l hrnca sa naraz zmestí cca 20 klasických zaváracích pohárov).
Co by měl umět elektrický zavařovacíČo by mal vedieť elektrický zavárací hrniec?
- Nastavenie a udržanie presnej teploty – na rozdiel od klasických hrncov vedia tieto hrnce ohriať vodu na vopred nastavenú teplotu v rozmedzí 30 - 100 °C a potom sa starať o jej udržanie po celú dobu zaváraniu.
- Časovač – môžete si nastaviť presný čas zavárania, potom sa hrniec automaticky vypne a vy sa tak nemusíte o nič starať.
- Vypúšťací ventil – praktická pomôcka slúžiaca k bezpečnému vypúšťaniu horúcej vody, možno ho použiť aj ako dávkovač v prípade, že v hrnci varíte varené víno alebo čaj a iné nápoje.
- Odložený štart – nastavíte si čas, v ktorý sa má hrniec automaticky zapnúť.
- LCD displej – slúži k pohodlnému nastaveniu hrnca, zároveň zobrazuje aktuálne informácie o stave zavárania (teplota vody, čas do konca zaváranie a pod.)
- Bezpečnostná poistka – zamedzuje zapnutiu prázdneho hrnca, vypne hrniec v prípade, že voda vyvrie.
Elektrický zavárací hrniec ETA patrí medzi vyhľadávané modely!
Prečo sú elektrické zaváracie hrnce ETA tak obľúbené? Sú vyrobené z kvalitného nerezu, preto dobre odolávajú mechanickému poškodeniu a ľahko sa čistia. Možno ich využívať aj k vareniu horúcich nápojov, vďaka funkcii Keep Warm ich udržia teplé po dlhú dobu.
Najčastejšie kladené otázky pri výbere zaváracieho hrnca
Na čo je možné využiť zavárací hrniec?
V elektrickom zaváracom hrnci môžete zavárať ovocie, zeleninu, huby, mäso, a ďalšie pochutiny. Mimo to ho možno využívať na prípravu väčšieho množstva horúcich nápojov, ktoré možno vďaka výpusti pohodlne a bezpečne dávkovať.
Ako funguje zavárací hrniec?
Klasický zavárací hrniec jednoducho postavíte na platničku a pomocou teplomeru sledujete ohrev vody na potrebnú teplotu. Potom vložíte pripravené poháre na nerezový rošt a zavárate po stanovenú dobu. Elektrické zaváracie hrnce jednoducho zapojíte do zásuvky a nastavíte teplotu, na ktorú sa majú nahriať, i čas zavárania. Po vložení pohárov sa už tak nemusíte o nič starať.
Aký je objem zaváracieho hrnca?
Zaváracie hrnce podľa konkrétneho modelu dosahujú kapacity cca 10 - 30 litrov. Preto vyberajte objem vzhľadom na to, aké množstvo potravín chcete naraz zavárať.