10× viac produktov za najlepšie ceny
10× viac produktov za najlepšie ceny

Kávový špeciál: viete, čo si objednať v kaviarni alebo aké typy prípravy kávy existujú?


Pri návšteve kaviarne často dostaneme nápojový lístok, na ktorom je množstvo rôznych druhov káv. Hlavou sa nám potom začnú naháňať myšlienky, čo si pod tým všetkým vlastne predstaviť. Nakoniec aj tak väčšinou zostaneme pri tom našom jednom obľúbenom – predsa nebudeme zbytočne riskovať. Nie je ale škoda nevyskúšať niečo, čo by nám napríklad zachutilo ešte viac? Poďme sa preto spoločne pozrieť, s akými typmi kávových nápojov sa môžeme stretnúť – a prezradiť si, že napríklad také obľúbené piccolo vlastne vôbec neexistuje.

Znalosť typov káv sa vám oplatí aj v prípade, že ste sa rozhodli zakúpiť si nový kávovar. Rad automatických kávovarov totiž disponuje ponukou prípravy najrôznejších druhov káv. A rovnako tak je to aj pri kávovaroch na kapsule – samotné kapsule sú totiž často pomenované práve podľa jednotlivých spôsobov prípravy kávy.

Víte, co si objednat v kavárně aneb jaké typy přípravy kávy existují?

Espresso – nestarnúca klasika

Tým najbežnejším typom servírovanej kávy je espresso. Jeho názov pochádza výrazu „express“, teda rýchly, a to z toho dôvodu, že jeho príprava je naozaj rýchla.  

  • Základom je kvalitná a správne namletá (veľmi jemne) čerstvá káva – správna hrubosť zaistí optimálnu chuť a intenzitu nápoja (nebude slabý, extra silný, ani horký).
  • Podáva sa v šálke s objemom 60 až 90 ml, do ktorej sa pripraví 30 až 35 ml výsledného nápoja zo 7 gramov kvalitnej namletej kávy.
  • Espresso sa pripravuje pod tlakom vody 9 barov, ktorá má teplotu 90 až 92 °C – nikdy nesmie byť voda vriaca!
  • Správna doba extrakcie je 25 až 30 sekúnd.
TIP Pre domácu prípravu kvalitného espressa odporúčame namlieť si kávové zrná v elektrickom mlynčeku na kávu alebo si zaobstarať kvalitný kávovar na zrnkovú kávu.
Dvojité espresso alias espresso doppio

Dvojité espresso alias espresso doppio

Ako už sám názov napovedá, jedná sa o dvojitú dávku klasického espressa, na ktorého prípravu sa používa 14 až 18 gramov čerstvo namletej kávy. Výsledkom je 60 ml silnej kávy s veľkým obsahom kofeínu – je teda ideálny pre tých, ktorí potrebujú rýchlu vzpruhu.

→ Niekedy sa tiež môžete stretnúť s označením „double shot“.

Prečo „piccolo“ neexistuje

Obľúbené espresso si mnoho ľudí žiada ako piccolo. Taká káva ale neexistuje. Tento termín sa u nás uchytil po revolúcii, keď si talianski turisti objednávali piccolo espresso, aby dali jasne najavo, že netúžia po našom klasickom veľkom hrnčeku kávy. Piccolo totiž v taliančine znamená „malý“. Avšak správne pripravené espresso je malé (bohužiaľ sa však ešte nájde množstvo kaviarní, kde ho nevedia správne pripraviť a servírujú ho vo väčšom objeme, než je pre neho určené).


Ristretto - ak je na vás espresso veľké

Aj tento typ kávy je zamieňaný s vyššie spomínaným neexistujúcim piccolom. Ide v podstate o menšie espresso. Príprava s ním je totožná, iba sa využívajú ešte jemnejšie namleté kávové zrná, z ktorých sa pripraví iba 20 ml nápoja. Výsledkom je teda veľmi silný kávový extrakt s hustou, krémovou penou na povrchu. Podáva sa v klasických šálkach na espresso, oproti nemu je ale ristretto menej horké, skôr sladšie a kyslejšie. .

Ristretto - ak je na vás espresso veľké
Zaujímavosť Pôvod má ristretto v južnom Taliansku, konkrétne v Neapole. Ak chcete teda vyskúšať taliansky originál, rozhodne zavítajte pri svojich cestách do Neapola, kde vám túto „skrátenú“ kávu radi pripravia (ristretto totiž znamená v preklade „skrátený“).

Espresso lungo pro milovníky větších hrníčků

Espresso lungo pre milovníkov väčších hrnčekov

Lungo je opakom ristretta, v preklade totiž znamená „dlhý, zriedený“ a signalizuje tak kávu podávanú vo väčšom objeme. Jeho príprava je rovnaká ako pri espresse – vlastne sa jedná o klasické espresso, ktoré sa iba doleje horúcou vodou v pomere 1:1. Zo 7 gramov mletej kávy tak získate 60 až 70 ml výsledného nápoja.

A ako sa lungo nepripravuje?

V žiadnom prípade nepripravujte lungo tak, že necháte pretekať vodu z kávovaru dvojnásobne dlhú dobu. Aj keď sa zdá tento nápad ako dobrý, opak je pravdou - dôjde k preextrahovaniu namletej kávy a výsledná chuť nápoja je horká a drevitá. Vodu teda vždy dolievajte do hotového espressa.

Bohužiaľ je tento nešvár typický aj pre množstvo kaviarní, preto je mnohokrát lepšie objednať si klasické espresso a k tomu kanvičku s horúcou vodou.


Americano alebo „kafe v bazéne“

Americano je, rovnako ako lungo, nariedeným espressom, iba v tomto prípade sa káva riedi horúcou vodou v pomere 1:5. Jeho názov údajne vznikol už počas druhej svetovej vojny, keď americkým vojakom pripadalo klasické espresso príliš silné, a tak si ho riedili vodou. U nás sa často táto veľkosť kávy prirovnáva k bazénu. Rovnako ako v lungu, aj v americane platí, že treba dolievať vodu do pripraveného espressa.

Zaujímavosť Americano sa niekedy pripravuje aj opačne – teda tak, že sa espresso naleje do nachystanej horúcej vody v hrnčeku – tento spôsob prípravy sa potom označuje ako „long black“.

Espresso macchiato aneb malé cappuccino

Názov macchiato (vyslovujte „makjáto“) opäť pochádza z taliančiny a v doslovnom preklade znamená „bodkovaný/škvrnitý“, čo presne zodpovedá stavu kávy, ktorú dostanete, ak je správne pripravená. Podáva sa v šálke na espresso, v ktorom je klasické espresso, ktoré sa za pomoci lyžičky dozdobí až po okraj našľahanou mliečnou penou – zmes peny a kávy tak vytvorí na povrchu malé škvrny. Ide v podstate o zmenšeninu cappuccina.

Víte, co si objednat v kavárně aneb jaké typy přípravy kávy existují?

Cappuccino – požitek s mléčnou pěnou

Cappuccino – pôžitok s mliečnou penou

Cappuccino asi nie je potrebné nijako zvlášť predstavovať, pretože patrí medzi najobľúbenejšie kávové nápoje u nás. Je vyrábané z espressa, teplého mlieka a krémovej mliečnej peny (väčšinou v rovnakých pomeroch, teda 60/60/60 ml). Pena by mala byť minimálne jeden centimeter vysoká, hustá, hladká a bez bubliniek. Zároveň nesmie presahovať cez okraj šálky - pokiaľ to tak je, nasvedčuje to prešľahanie, a teda spálenie mlieka. Podáva sa v šálke s objemom 150 až 180 ml.

→ Aj keď je u nás úplným štandardom, že sa cappuccino podáva sypanou škoricou alebo kakaom, na klasickom cappuccine tieto ingrediencie rozhodne nenájdete.

TIP! Prípravu mlieka a peny zvládnete hravo aj doma, stačia vám k tomu správni pomocníci. Vezmite si šľahač a kanvičku na šľahanie mlieka, prípadne využite príslušenstvo vášho kávovaru. Aby sa vám podarila naozaj hustá, pevná a chutná mliečna pena, použite plnotučné mlieko a nezahrievajte ho na viac ako 65 °C - pri vyšších teplotách totiž dochádza k zmene štruktúry bielkovín, a tým aj k zmene chuti a konzistencie.


Caffè latte vs. latte macchiato

Ďalším obľúbencom posledných rokov je káva nesúca názov latte. Ide v podstate o espresso rozriedené mliekom. V našich kaviarňach obdržíme pri objednaní latte väčšinou vysoký pohár naplnený kávovým mokom. Málokto už vie, že existujú dve varianty latte, ktoré sa od seba zásadným spôsobom líšia:

  • Caffè latte je dvojvrstvový variant zložený z 30 ml espressa a 200 ml horúceho mlieka. Pripravuje sa tak, že sa do espressa pridáva našľahané mlieko, a podáva sa vo veľkej porcelánovej šálke s objemom 250 až 300 ml.
  • Latte macchiato sa skladá z troch vrstiev, teda z espressa, mlieka a mliečnej peny. Podáva sa vo vysokom pohári, do ktorého sa najprv naleje mlieko napenené do mikropeny, nechá sa zhruba pol minúty odstáť, aby sa oddelila od mlieka mliečna pena a až nakoniec sa vleje pripravené espresso. Na povrchu peny sa vytvoria malé bodky/škvrny, preto opäť označenie talianskym termínom „macchiato“.
Caffè latte vs. latte macchiato
INFO Pokiaľ ochutíte caffè latte čokoládovým sirupom alebo kakaom, vznikne vám ďalší variant kávového nápoja – mocha alebo mochaccino. Jeho povrch sa často zdobí pomocou šablón a kakaa.

Zaujímavosť Ak by ste boli na návšteve v Taliansku a objednali si iba samotné „latte“, obdržíte mlieko. Takže pre Talianov vždy „caffè latte“.

Au lait aneb kafe s mlékem

Au lait alebo kávu s mliekom

Ak ste milovníkmi slabšej kávy s veľkým množstvom mlieka, potom je au lait to pravé pre vás. Ide totiž o honosný názov pre obyčajnú kávu s mliekom v pomere 1:1. Môže byť pripravené z espressa, ale v našich podmienkach sa často pripravuje z kávy z prekvapkávača.


Moderný Flat White

Stále obľúbenejšia je príprava Flat White, ktorá pochádza z Nového Zélandu. Zrodila sa v 70. rokoch a dá sa jednoducho povedať, že sa jedná o ideálnu kávu pre tých, ktorí milujú mliečnu kávu, ale našľahaná pena alebo veľké množstvo mlieka pre nich nie je. Flat White pripravíte z klasického espressa doliateho mliekom do 60 ml pohára či väčšej šálky..


Šľahačkové špeciality

Veľmi obľúbenými, najmä u žien, sú kávy zdobené kopčekom šľahačky. U nás sa najčastejšie stretneme s dvoma typmi:

  • Viedenská káva – podstata klasickej viedenskej kávy sa značne líši od tej, s ktorou sa stále veľmi často stretávame v našich reštauráciách (teda silná turecká káva doplnená kopcom šľahačky – väčšinou tej zo spreja). Správne by sa ale malo jednať o lungo doplnené lyžicou pravej šľahačky..
  • Írska káva – ani tento typ kávy u nás väčšinou nespĺňa svoju podstatu. Podobne ako pri viedenskej káve, aj pri tej írskej nás najčastejšie čaká turecká, prípadne prekvapkávaná káva s kvapkou lacnej whisky a hromadou šľahačky v spreji. Správna príprava je však taká, že sa do pohára s objemom 2,3 dcl nalejú 3 cl pravej írskej whisky, pridá sa filtrovaná káva a navrch sa naleje približne dvojcentimetrová vrstva vyšľahanej, ale stále ešte tekutej smotany..
Víte, co si objednat v kavárně aneb jaké typy přípravy kávy existují?
TIP! Ak si chcete dopriať šľahačkové špeciality doma, odporúčame vám pripraviť si kvalitné espresso alebo prekvapkávanú kávu a na výrobu šľahačky použiť šľahačkovú fľašu alebo ručný mixér.

Dvojité espresso alias espresso doppio

Ľadové osvieženie

Obzvlášť v horúcich letných dňoch sú obľúbené kávy s obsahom ľadovej triešte či zmrzliny.

  • Ľadová káva – pri tomto variante záleží skôr na fantázii toho, kto ju pripravuje než na platných pravidlách zloženia. Mala by byť vyrobená z espressa, ku ktorému sa pridáva studené mlieko, zmrzlina a šľahačka. Veľmi častý je aj čokoládový či karamelový topping..
  • Frappé – tento kávový nápoj je veľmi osviežujúci vďaka veľkému obsahu ľadu. Pripravuje sa z instantnej kávy či espressa, ktoré sú osladené cukrom či cukrovým sirupom, ďalej sa pridá ľadová triešť a mlieko a všetko sa pretrepe v šejkri, vďaka čomu vznikne bohatá pena. Frappé sa podáva vo vysokých pohároch doplnené slamkou..
  • Affogato – tento typ kávy je novinkou posledných rokov. Jedná sa o klasické espresso, ktoré sa naleje na kopček zmrzliny umiestnený vo vychladenom pohári.
TIP! Frappé zvládnete pripraviť aj doma, pokiaľ máte k dispozícii výrobník ľadu. Vytvorený ľad následne podrtíte v drviči.

Pár zaujímavosťí na závěr

Vyššie sme uviedli najbežnejšie typy káv, s ktorými sa môžete v slovenských kaviarňach a reštauráciách stretnúť. Ak by ste však vyrazili do zahraničia, môžete naraziť aj na ďalšie špeciality

  • Romano – tento typ poteší najmä milovníkov citrusových plodov. Ide totiž o klasické espresso ochutené citrónovou kôrou alebo citrónovou šťavou.
  • Demi-cream – káva, ktorá vám zaručene zaženie chute na sladké. Je tvorená espressom a čerstvou smotanou, a to v pomere 1:1.
  • Breve – podobne ako pri vyššie spomenutom variante, aj tu sa používa veľké množstvo smotany. Ide v podstate o americkú verziu café latte, len namiesto mlieka sa na výrobu použije smotana.
  • Bicerin – tradičná káva, na ktorej si pochutnáte predovšetkým v okolí Turína, je tvorená tromi viditeľne oddelenými vrstvami – spodnú tvorí espresso, nad ním je rovnaká vrstva horúcej čokolády, a nasleduje rovnaká vrstva našľahaného mlieka. Podáva sa v pohároch s dvojitým sklom.
  • Galao – s týmto názvom sa stretnete pri návšteve Portugalska. Jedná sa o klasické café latté, teda zmes espressa a šľahaného mlieka.

TIP NA ZÁVER

Aj keď budete po prečítaní tohto článku poznať rôzne druhy káv, pamätajte na to, že ich jedinečnú chuť dosiahnete iba správnou prípravou. Dôležitá je predovšetkým kvalitná zrnková káva, ktorá musí byť namletá na správnu hrubosť (môžete si kúpiť už mletú kávu, alebo si umlieť vlastnú v mlynčeku na kávu, vďaka ktorému docielite intenzívnejšiu chuť a arómu) a tiež správna teplota vody.

V kaviarni tieto faktory síce neovplyvníte, ale myslite na ne predovšetkým pri domácej príprave alebo pri výbere kávovaru.



Ďaľší zajuímavé články

Káva: zázračná prísada, s ktorou vytvoríte skvelé torty, koktaily a využijete ju aj v starostlivosti o telo!

Lahodná šálka kávy vonia na niekoľko metrov ďaleko. Pitie kávy je... celý článok

Kávový špeciál: káva nie je len jedna alebo aké druhy existujú

Káva sa stala súčasťou každodenného života väčšiny z nás... celý článok

Kávový špeciál: vianočné kávové špeciality a tipy na darčeky pre milovníkov kávy

Vianočný čas je obdobím pokoja a pohody. Keď sa za oknom chumelí a teploty klesajú pod nulu, prichádza ideálna... celý článok