Značka
Cena
Štítok
Stav tovaru
Dostupnosť
Predajca
Objemy hrncov
indukčný ohrev
Parný kôš
Tlakové hrnce, známe tiež ako Papinove hrnce, sú výborným pomocníkom v kuchyni. Vďaka nim uvaríte pokrm zdravšie, rýchlejšie a chutnejšie. Aké sú ďalšie výhody tlakového hrnca a na aké parametre sa pri jeho výbere zamerať?
Ako funguje tlakový hrniec?
Tlakový hrniec funguje na princípe horúcej pary, ktorá vďaka konštrukcii hrnca nemá šancu samovoľne uniknúť a tlaku, ktorý v hrnci vzniká. Tlakový hrniec uvarí pokrm rýchlo, zdravo a rovnomerne.
K vzniku dostatočného množstva pary stačí priliať do hrnca približne ¼ l vody.
K zdravej a chutnej príprave pokrmov dobre poslúžia tiež parné hrnce alebo pomalé hrnce, ktoré uvaria pokrm pozvoľna a dôsledne.
Tlakové hrnce majú vďaka svojej technológii niekoľko zásadných výhod, ktoré budete u iných kuchynských pomocníkov hľadať len ťažko. Aké to sú?
+ všestranné využitie (varenie, zaváranie, sterilizovanie) | |
+ rýchla príprava pokrmov | |
+ zachovávajú chuť a zdravé živiny |
Dôležité parametre tlakových hrncov
Pri výbere tlakového hrnca je potrebné zamerať sa na niekoľko dôležitých parametrov:
Materiál tlakového hrnca
Telá tlakových hrncov sú najčastejšie vyrobené z nerezovej ocele. Tá vyniká skvelou vodivosťou, dobrou tepelnou udržateľnosťou, odolnosťou a dlhou životnosťou.
Úchyty tlakových hrncov sa bežne vyrábajú z odolného plastu.
→Tlakové hrnce majú zvyčajne hrubostenné prevedenie a sendvičové dno, ktoré bránia pripáleniu pokrmov.
Aký veľký tlakový hrniec zvoliť?
Na trhu nájdete tlakové hrnce s objemom cca 2,5 - 8 litrov.
Objem hrnca možno vybrať aj na základe počtu členov domácnosti:
Objem hrnca | Počet osôb |
---|---|
2,5 - 4 l | pre 1 - 2 osoby |
4 - 6 l | pre 3 - 4 osoby |
6 - 8 l | pre 4 a viac osôb |
*Tabuľka je len orientačná .
→ Tlakový hrniec je možné plniť iba do 2/3 objemu.
→ Praktické sú sady tlakových hrncov, ktoré obsahujú 2 hrnce odlišných veľkostí a 1 univerzálnu pokrievku, ktorú možno použiť na oba hrnce.
Spôsob zatvárania tlakového hrnca
Na trhu sa stretnete s 3 druhmi zatvárania tlakového hrnca:
- Pákový uzáver - tradičná konštrukcia na princípe páky, možno ho otvoriť jednou rukou
- Bajonetový uzáver - pokrievka sa zasadí do výstupkov na hrnci a pootočením sa zacvakne
- Uzáver na zacvaknutie - pokrievka sa jednoducho za pomoci jednej ruky nacvakne na hrniec
Bezpečnosť tlakového hrnca
Tlakové hrnce majú niekoľko bezpečnostných funkcií, aby nemohlo dôjsť k obareniu. Moderné tlakové hrnce sú maximálne bezpečné, a pri správnom postupe varení nie je potrebné mať obavy.
- Bezpečnostná poistka - chráni pred oparením, nedovolí otvoriť hrniec v prípade vysokého tlaku vnútri
- Bezpečnostné ventily - 1 hlavný a 1 záložný ventil, bezpečne regulujú paru vo vnútri hrnca, v prípade pretlaku v hrnci začnú uvoľňovať paru a syčať, čo znamená, že je potrebné znížiť teplotu ohrevu
Praktické doplnky a funkcie tlakového hrnca
Kvalitné tlakové hrnce disponujú praktickými funkciami:
- Funkcia dvojitého varenia - umožňuje regulovať tlak v hrnci podľa zvolených surovín
- Parný košík - vhodný na varenie zeleniny
- Rošt - využitie nájde pri príprave mäsa
- Termostat - pre možnosť regulovania teploty v hrnci
- Umývanie v umývačke - dostupné obvykle pri drahších modeloch
Pri výbere tlakového hrnca vám iste poradí aj náš sprievodca Ako vybrať tlakový hrniec.
- Radiť podľa
- Odporúčame
- Najnižšej ceny
- Najvyššej ceny
- Hodnotenia
- Najpredávanejšie
Destilátor Kazandjia Docent je skutočným klenotom pre milovníkov čistého alkoholu. Tento model má silnú vysokú vežu, ktorá filtruje alkoholovej pary od cudzích prvkov a zaisťuje tak maximálne čistý produkt.
Momentálne nedostupné
Destilátory Kazanjiya „Khan“ so vstavaným suchým parníkom a chladičom pre vysoko kvalitný konečný produkt. Model je chladený prietokom so zväčšenou cievkou. Široké hrdlo pre ľahšie čistenie.
Momentálne nedostupné
Destilátor Kazandjia Khan so vstavaným suchým parníkom a chladičom pre vysoko kvalitný konečný produkt. Model je chladený prietokom so zväčšenou cievkou. Má široké hrdlo pre ľahšie čistenie.
Momentálne nedostupné
Destilátor Kazandjia Sused umožňuje prípravu vynikajúceho alkoholického nápoja. Jednoduchá obsluha a kvalitný výsledok poteší začiatočníkov aj skúsených majstrami.
Momentálne nedostupné
Hrniec tlakový Biomax 4 l
Momentálne nedostupné
Tlakový hrniec Turbo s objemom 5 l je vhodný na varenie všetkých jedál.
Momentálne nedostupné
Súprava tlakových hrncov 4 + 7l STEAM.
Momentálne nedostupné
Smaltované tesnenia tlakových hrncov J6/164C (10ks) Tesnenie pre starší typ smaltovaného tlakového hrnca. Pred prvým použitím ho umyte horúcou vodou a nedávajte do umývačky riadu. Rozmery: 185–170×8 mm (v balení po 10 kusoch)
Momentálne nedostupné
TEFAL X9010101 TESNENIE SECURE 6L, 220mm
Momentálne nedostupné
Tlakový hrniec s bajonetom – Nádoba a veko z nehrdzavejúcej ocele 18/10 – Všetky podmienky varenia vrátane indukcie – Možno umývať v umývačke riadu – Užitočný tlak: 55–80 Kpa – INOX 1,2 mm – Silikónové tesnenie – Obsahuje: 1 varný kôš a podstavec INOX – Bezpečnostný ventil.
Momentálne nedostupné
Tlakový hrniec s bajonetom – Nádoba a veko z nehrdzavejúcej ocele 18/10 – Všetky podmienky varenia vrátane indukcie – Možno umývať v umývačke riadu – Užitočný tlak: 55–80 Kpa – INOX 1,2 mm – Silikónové tesnenie – Obsahuje: 1 varný kôš a podstavec INOX – Bezpečnostný ventil.
Momentálne nedostupné
Tento elektrický hrniec na polievku je ideálny prístroj pre reštaurácie, stravovacie služby alebo bufety. Dokáže udržať polievku, omáčky, guláš či iné jedlá pripravené k servírovaniu v bezpečnej teplote. Ohrievač polievky má pevnú konštrukciu. Telo kanvice a vložka sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele
Momentálne nedostupné
Tlakové hrnce
Túžite po kvalitnom tlakovom hrnci, vďaka ktorému pripravíte tie najchutnejšie pokrmy? Na Mall.sk ponúkame tlakové hrnce všetkých veľkostí i dizajnov! Vybrať si môžete medzi bajonetovým alebo pákovým uzáverom tlakového hrnca!
Kúpte si tlakový hrniec overených značiek, ako sú Tescoma, Banquet, Tefal, Orion, Lamart, Berlingerhaus, Profi Cook a mnohé ďalšie
Doba varenia v tlakovom hrnci oproti klasickému hrncu
Suroviny | Typ hrnca/Dĺžka varenia |
---|---|
Mäso | tlakový hrniec cca 40 min/klasický hrniec cca 2 hodiny |
Polievka (Vývar) | tlakový hrniec cca 1 hod./Klasický hrniec cca 4 hod. |
Zemiaky | tlakový hrniec cca 8 min/klasický hrniec cca 20 min |
Ryža | tlakový hrniec cca 7 min/klasický hrniec cca 15 min |